Deklaracija ni jedne stranke nije provodiva

"Niti jedna deklaracija nijedne strane, na osnovu ustavnog uređenja BiH, apsolutno nije provodiva", kazao je Prodanović.

Bosna i Hercegovina 03.10.2019 | 11:22
Deklaracija ni jedne stranke nije provodiva
Lazar Prodanović, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, za N1 je komentarisao aktuelnu političku situaciju u BiH, uključujući činjenicu da vlast na državnom nivou nije formirana godinu dana od izbora.

Gostujući u Novom danu, Prodanović je kazao da je ta godina brzo prošla.

"Nespremnošću definisanih koalicionih partnera koji bi činili većinu na nivou institucija BiH da kompromisom dođu do rješenja koje je prihvatljivo za sve", istakao je.

Govoreći o prijedlogu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Zvizdića da se organizuje sastanak sa Predsjedništvom BiH kako bi se otkočio proces formiranja vlasti, Prodanović je kazao da je ovo neuobičajena situacija.

"Ako je svrha ovog sastanka da se odblokira proces, da Predsjedništvo konečno donese odluku i imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, to je dobra poruka. Ako je to samo skretanje pažnje javnosti i pokušaj kupovine vremena, mislim da to onda nema posebne svrhe. Cijenimo konstruktivni pristup gospodina Zvizdića, ali on kasni već 12 mjeseci", kazao je.

Upitan je li izvjesno da Zoran Tegeltija neće biti mandatar za Savjet ministara, s obzirom na situaciju u Narodnoj skupštini RS u kojoj je smijenjen Senad Bratić, Prodanović je kazao da je Tegeltija kandidat SNSD-a.

"Emocije nisu saveznik u bilo kakvoj politici. Prije nego donesete odluku, trebate razmisliti koje su njene posljedice", istakao je.

Prodanović je komentarisao i Programsku deklaraciju SDA, kazavši da bi bilo bolje da političke partije donose deklaracije koje su provodive.

"Niti jedna deklaracija nijedne strane, na osnovu ustavnog uređenja BiH,  apsolutno nije provodiva", kazao je.

Pojasnio je da se političke partije često provode aktivnosti koje mobilišu članstvo i potencijalne birače, pošto su u BiH česti izborni procesi.

"Često političari prodaju ono što je primamljivo. Često je za uho primamljivija nacionalna ili nacionalistička retorika, nego suštinske životne teme. Ljudi prodaju ono što imaju. Ali smatram da bi konačno svi trebali smanjiti intenzitet svih svojih ciljeva", poručio je.

Pojasnio je zašto je deklaracija SDA zabrinjavajuća za "malobrojnije konstutitivne narode".

"Ona je došla u ne baš dobro vrijeme, kada nemamo konstituisan Savjet ministara, kada nije izabrana ni Vlada Federacije i čitav taj proces stvara uznemirenje. Ono što je prisutno u RS je zabrinutost da ponekad Bošnjaci nemaju u dovoljnoj mjeri senzibilteta za preostala dva konstutivna naroda. Moguće da to Bošnjaci osjećaju i od strane Srba i Hrvata", kazao je.

Govoreći o putu BiH u NATO, Prodanović smatra da nije dobro što se stvara atmosfera u BiH za i protiv NATO-a, dodavši da usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa ne bi u bilo kojoj mjeri oduzelo ustavna prava RS.

"Ne smijemo se igrati emocijama ranijeg negativnog iskustva, u smislu napada NATO-a i gubitka tuđih života i stvarati takvu klimu u BiH bauka od bilo koga. Mi trebamo proizvoditi prijatelje, uključujući i određene saveze i druge zemlje", istakao je Lazar Prodanović, delegat SNSD-a, u emisiji N1.

(N1)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Re

03.10.2019 09:54

Ustavni sud RS poništio odluku skupštine RS o neutralnosti ali niko to ne smije da komentariše nego se krije ko zmija noge..

ODGOVORITE
Name

ok

03.10.2019 11:11

Ali su dobre jer pokazuju ciljeve svake partije pogotovo ovih koje narod najvise podrzava i pokazuje da je drzavna zajednic nemoguc projekat jer narod ne zeli zajedno niti imamo ista zajednicko.

Name

Mango

03.10.2019 11:41

Ti si pajdo nepismen. To nije odluka a forma u kojoj je donesena nema nista sa bilo kojim Sudom.Sud to ne preispituje. To je politicki stav najviseg drzavnog organa

Name

re Mango

03.10.2019 12:01

Pažljivo kad odlučiš nekoga prozivati o nepismenosti. Ustavni sud RS-a je tu "deklaraciju" o vojnoj neutralnosti proglasio neobavezujućom za bilo koga.

Name

Re ok

03.10.2019 13:07

Ne postoji druže moj državna zajednica, ne postoje zajedničke institucije... Postoji država BiH, koja je administrativno upravljanje nad određenim pitanjima prepustila entitetima koje je formirala... Pitanje vanjske politike nije prepustila entitetima, vojsku nije prepustila entitetima, indirektne poreze nije prepustila entitetima itd... Ovo ti je kao kad otac kao glava porodice da dvojici sinova da malo menadžerišu po kući, pa ovi zbog džeparca koji primaju i nove pozicije se usk.rče pa počnu ocu da naređuju... To se trpi određeno vrijeme, a onda maršne iz kuće...

Name

Nostradamus

03.10.2019 10:03

Kako nije provodiva kad Dodik kaze da je opasna hoces da te izbace iz Sekte.

ODGOVORITE
Name

Šta reći

03.10.2019 10:04

Ili mu je dat tekst da pročita i najavi pomirljivije tonove ili se odmetnuo od vrha SNSDa-Dodika(što je malo vjerovatno),saznaćemo ubrzo

ODGOVORITE
Name

Boki

03.10.2019 10:36

Sve su deklaracije štetne i loše po narode iz BiH jer izlaze iz lopovskih sekti koje izjavljuju da je "stranka" u praksi sekta važnija od naroda.

ODGOVORITE
Name

Realno gledano

03.10.2019 11:54

Ruku na srce, deklaracija SNSDa zahtjeva disoluciju dijela BiH, a sto je suprotno Dejtonu i Ustavu... Deklaracija SDA poziva na stvaranje gradjanske drzave, jednakih prava za sve, a sto je u skladu sa onim sto EU trazi od nas kao uslov za priključenje... Obadvije deklaracije su provodive, prva znaci rat, a druga znaci reforme u korist obicnog naroda i otvaranje granica, a sto dalje znaci i da su "svi" srbi u jednoj cijelini... Naravno prodavajuci priču o ugrozenosti i namecuci da jednakost svih znaci diskriminacija, za cilj ima ocuvanje trenutnih pozicija nacionalista i pljacke naroda...

ODGOVORITE
Name

RE

03.10.2019 12:41

Ovaj Prodanovic je jedan od rijetkih, jako mudrih i ne kompromitovanih politicara.!!!!

Name

Banjalucanin

03.10.2019 13:24

Znaci ja ako hocu da se odvojim ti me napadas i pocinje rat , a ti ako hoces da ukines moju kucu to se zove gradkanska inicijativa ? Bas si realan , sa tom pricom idi na svoj klix.

Name

Nostradamus

03.10.2019 13:31

Pa ako je tako dobar ili kako kazes mudar i ne kompromitovan sta onda radi u Snsd -eu i da li mu uopste treba neka stranka.

Name

Re Banjalucanin

03.10.2019 16:56

Banjalucanin jel tebe nije stid da tvoj sugradjanin zbog imena bude diskriminisan u sred Banjaluke? Jel ti ne smeta sto mu ti i takvi kao ti negirate jezik, naciju i vjeru te nazivate pogrdnim imenima? Eto ako te nije stid u današnji vakat tako da se ponašaš , onda se možeš i odvojiti... Ali zapamti da ovaj sugrađanina to trpi jer vjeruje u zajedničku budućnost svih unutar BiH, ako mu to uzmeš onda nema ni potrebe da to trpi i onda imaju posljedice... A za razliku od tebe ovaj sto trpi, tebe ne negira i bori se za i tvoja prava pa i tamo gdje ti i takvi kao ti niste većina... Pozz

Name

Upit???

03.10.2019 12:39

Jel to nema niko pametan da sjedne ispred Srbije, ispred BiH, ispred Kosova, ispred Albanije i da za jednim stolom lijepo pregovara sa EU. Da su svi pobrojani u EU, ne bi bilo granica, narod bi mogao da se slobodno kreće, imali bi tržište i lakšu mogućnost zapošljavanja... Ovde nas truju nekom nacionalističkom pričom o diskriminaciji, a zguliše nam kožu i zadužiše nam unučad... Ako je uslov da BiH uđe u EU da bude centralizovana, jbm mter centralizuj je... Ako je uslov Srbija da bude u EU da prizna Kosovo, pa priznaj ga... Šta prosječan građanin ima od ovakvih država, plate ko dlake, penzije da ni lijekove ne možeš pokriti, omladina napušta državu itd... Jbl vas više zaštita nacionalnih interesa, nacionalni interes svih je da svaka porodica u ovim Balkanskim državama ima minimalno 2000 EUR/ mjesečna primanja i besplatnu struju, vodu, školovanje, zdravstvo... Da ako operacija dijeteta košta milion KM, da ne skupljamo sms porukama nego da spašavate taj život o trošku države... Znate li vi išta produktivno napraviti za ovaj napaćeni narod???? Priča kako nema para za ovo gore što sam napisao je za malu dijecu, ako pogledamo koliko ste obazrivi sa budžetom kad je u pitanju udovoljiti vlastitoj g.zici... Avion 19 miliona, helikopter 10 miliona, vozni park još toliko... Stidite se, treba vas sve u zatvor i dati vam zemlju da obrađujete, pa ako vam šta nikne imate da jedete, ako ne nikne pocrkajte jer niste zaslužili ni obrok da dobijete od ovog naroda, šta ste nam uradili... Tito što je napravio niste u stanju ni da okrečite u PM...

ODGOVORITE
Name

RE

03.10.2019 13:06

Upit, Svaka cast na komentaru.!!! Sve sto si rekao potpisujem, pravo u metu. Ali koga briga za narod i drzavu. Jel vidis da njih samo interesuje svoj dzep, kakva drzava i narod.

Name

Nostradamus

03.10.2019 13:08

Skoro da ste sve napisali tacno sem ovog na kraju.Nije Tito nista napravio nego siromasni i gladni gradjani.Pa tako i ovi sad autoputevi sto se uradise kazu kako je to Dodik i Snsd uradili.Kao da narod i ne postoji sve i jedan put sto je asfaltiran kazu Snsd i Dodik bez obzira sto su mnogi na tim putevima hiljadama maraka krali.Nisu pripreme adekvatno uradjene putevi suzavani za pola metra i vise.Prodje asfalt a za 2 ili 3 godine na svakih 200 ili 300 metara rupa odron itd.

Name

Za upit

05.10.2019 05:55

Tvoj komentar je malo cudan da se par drzava dogovori ali kompromis da naprave samo srbi! Pa zbog toga i jeste ovakvo stanje kakvo je! Ako treba kompromis onda ga trebaju na neki nacin svi da stvore i to je onda prava stvar!

Name

tajkunsko roblje

04.10.2019 08:11

Sveti Lazar Zvornicki je udostojio svojim misljenjem nas gresne tajkunske rabove. Hvala ti Sveti Lazare.

ODGOVORITE