Zvezda, pobjeda i veliki korak za srpski fudbal!

Fudbaleri Crvene zvezde pobedom nad Olimpijakosom popravili su koeficijent Srbije na UEFA rang listi.  UEFA koeficijenti: Zvezda rapidno juri ka TOP 50, ako Partizan uzme bod Astani preskačemo Hrvate; Srbija trenutno na 1,050 od dva mesta u Ligi šampiona! Uobičajeni presek stanja - da vidimo gde smo posle nove pobede crveno-belih i uoči novog Partizanovog meča u Evropi. . .

Fudbal 02.10.2019 | 23:10
Zvezda, pobjeda i veliki korak za srpski fudbal!
Srbija želi da ima dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona od sezone 2021/2022 i prvi korak u tom cilju je napravljen.

Naša zemlja nalazi se na 18. mestu UEFA liste (24.250), a da bi došli do dva učesnika potrebno je da se dođe do 15. mesta.

Ispred Srbije nalaze se Hrvatska (24.375), Kipar (25.000) i Grčka (25.300), što znači da je trijumf Zvezde nad Olimpijakosom bio od velike važnosti, jer se radi o grčkom predstavniku.

Podsećamo, UEFA od sezone 2021/2022 uvodi takozvanu Ligu Konfederacija, koju će igrati čak 72 ekipe. Drugu rundu kvalifikacija za Ligu konfederacija će igrati pobednici kupova zemalja koje se nalaze na listi od 16. do 29. mesta, 14 drugoplasiranih iz nacionalnih liga tih zemalja, 16 trećeplasiranih iz liga pozicioniranih od 13. do 28. mesta, devet četvrtoplasiranih iz liga od 7. do 16. mesta i jedan petoplasirani iz šeste lige po značaju.

Srbija se trenutno nalazi na 18. mestu, što znači da ako ne budemo došli do 15. mesta, onda će drugoplasirana ekipa Superlige igrati drugu rundu kvalifikacija za Ligu Konfederacija.

Prednost naše države je što se, u odnosu na konkurente, nalazimo u boljem položaju jer imamo dva preostala kluba u evropskim takmičenjima, dok sve ostale imaju po jednog.



Od sezone 2021/22 u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope će ići osvajač Kupa iz zemalja smeštenih od 13. do 15. mesta.

To dalje znači će Srbija, ako ne bude stigla do 15. pozicije na UEFA listi, imati jednog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona i tri mesta u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

Mesto u Ligi Evrope bi srpski klub, u ovom slučaju, može da dobije ukoliko bude eliminisan iz kvalifikacija za Ligu šampiona.

Kvalifikacije za Ligu Evrope će, zbog skraćivanja na 32 ekipe učesnice, igrati samo ekipe iz zemalja koje se nalaze u prvih 15. na UEFA listi.

S obzirom na to da će ovakav sistem startovati od sezone 2021/22, srpski klubovi imaju pored ove, još jednu sezonu da ostvare što bolji plasman i obezbede sebi mesto u "višim rangovima" evropskog fudbala.

Veliku šansu da još više popravi učinak naše zemlje ima ekipa Partizana koja u četvrtak gostuje u Kazahstanu ekipi Astane.

Kao po običaju, posle evropske utakmice Crvene zvezde ili Partizana, redovno se bavimo UEFA koeficijentima. Nije više potrebno posebno isticati koliko je ova sezona bitna za srpski fudbal u tom pogledu, odnosno borba za tu famoznu 15. poziciju. Podsetimo, od sezone 2021/22. kreće treće evropsko takmičenje pod nazivom UEFA konferens liga, ili Konferencijska liga (Liga Evrope 2), slede i nemale reforme kada je u pitanju Liga Evrope (nacije ispod 15. mesta neće imati predstavnika u tom takmičenju), pa je od izuzetnog značaja dospeti u društvo TOP 15, kako bismo zadržali dobre pozicije u raspodeli snaga (ili bolje reći odvajanju žita od kukolja) koja neminovno čeka evropski klupski fudbal.

Lako je, dakle, izvući zaključke zbog čega je sinoćnja pobeda Crvene zvezde od velikog značaja i za klupski koeficijent, ali i za naš fudbal generalno.

Krenućemo od nacionalnih interesa... Pobeda ko pobeda vredi mnogo u grupnoj fazi, međutim kada je još ostvarena protiv kluba iz zemlje koji nam je direktni rival za 15. mesto, ona postaje još vrednija. Više puta smo pisali koliko bi bilo važno da Zvezda baš protiv Olimpijakosa ostvari pozitivan skor ove jeseni. Jer upravo je Grčka trenutno na poziciji 15. Podvlačimo, radi se "živoj tabeli", koja će postati zvanična i merodavna za sezonu 2021/22.

Pobedom nad Olimpijakosom srpski prvak osvojio je dva nova boda za nacionalni koeficijent. Kada se ta dva boda podele na četiri (s toliko smo klubova ušli u evropsku sezonu), dobolazimo do brojke 0,500. Pred ovaj meč Srbija je imala 23,750 bodova. Sada je, dakle, na 24.250. A to je svega 0,125 manje od Hrvata, koji trenutno drže 17. mesto, odnosno 1,050 manje od Grka, koji su usled poraza pirejskih crveno-belih ostali na 25,300.

Ni Grci ni Hrvati ove nedelje više ne mogu da nas ugroze, jer su "ispucali" svoje predstavnike u Ligi šampiona, ali zato bi Kiprani mogli da nam odmaknu ukoliko bi APOEL sutra napravio iznenađenje i ućario nešto na Sančez Pishuanu protiv Sevilje. Naravno da i Srbija ima svoju računicu, pošto jedino ona u ovom četvorouglu ima dva preostala kluba u Evropi. U prevodu, Partizan bi pozitivnim rezultatom u Kazahstanu (protiv Astane), mogao da "poništi" Apoelov dobar rezultat. Ili još bolji scenario - da Kiprani izgube, a da crno-beli uzmu barem bod. U tom slučaju već u četvrtak uveče na ovoj live tabeli preskočili bismo Hrvate. Remi bi značio bod za osvajača srpskog kupa, podeljeno na četiri = 0,250. Kada se to doda na trenutnih 24,250 dobijamo 25,500, a Hrvati ostaju na 24,375.    



Ali kao što mi jurimo Hrvate, Kiprane i Grke tako i nas ciljaju Škoti, a onda i Švajcarci. Škoti su nam za petama (preostali im Seltik i Rendžers u Ligi Evrope), zaostaju manje od jednog boda, dok su Sajdžije nešto dalje, ali treba imati na umu da imaju tri preostala kluba u Ligi Evrope i priliku da nakupe ozbiljnu zalihu bodova. Olakšavajuća okolnost je što oni, poput Grka, sve dele na pet.

U tabeli ispod pogledajte koliko je koji klub doneo Srbiji ove sezone za nacionalni koeficijent. Uz napomenu da Partizan ima utakmicu manje...



Kada govorimo o klupskom koeficijentu Crvena zvezda je takođe uradila veliku stvar i zabeležila novi skok na rang listi. Trenutno je na 62. poziciji. Sa dva nova boda došla sakupila je ove sezone ukupno 6,00. Podsetimo, četiri je već imala zagarantovano kao svaki učesnik grupne faze Lige šampiona i te bodove nije potrebno "braniti", za razliku onih u Ligi Evrope. Da pojednostavimo: da bi, recimo, Partizan, osvajao nove bodove za klupski koeficijent, potrebno je da prvo "odbrani" tri bonus boda dobijena samim ulaskom u grupnu fazu LE. U prevodu, na ovaj postojeći bod protiv AZ Alkmara potrebna mu je još jedna pobeda (ili dva remija) kako bi posle toga, od naredne utakmice, mogao da "kalemi" bodove na ta tri postojeća. Kada govorimo o nacionalnom koeficijentu tu branjenja bodova nema, ali isto tako ne računaju se ta tri bonus boda za timove koji igraju grupnu fazu Lige Evrope... 

Evo i trenutnog poretka za klupski koeficijent:




Iz priloženog se da videti da će Crvena zvezda, ukoliko u naredne dve sezone zadrži ovaj nivo rezultata (iz obračuna joj ispda svega 1,75 bodova) sasvim sigurno biti u TOP 50 klubova Evrope (trenutni nivo zagrebačkog Dinama, pa čak i nešto jače), a to bi značilo povlašćeni status u svim kvalifikacionim kolima, bilo za Ligu šampiona, bilo za Ligu Evrope.

Takođe, ukoliko bi do kraja ove evropske sezone uspela da uzme još koji bod u Ligi šampiona, ili eventualno nastavila takmičenje u Ligi Evrope, Zvezda bi povećala šanse da idućeg leta bude povlašćena u trećem kolu kvalifikacija za LŠ. Naravno, pod uslovom da postane prvak po treći put uzastopno. Radi se o malim izgledima (za početak je potrebno da BATE Borisov i Astana ne budu šampioni svojih država), ali postojećim. Makar u teoriji...

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar