Priča: Made in Serbia...

Kako su superligaški igrači postajali Milojevićevi tajni aduti na evrosceni? Crvena zvezda je ovog leta dosta lutala kada su u pitanju pojačanja, pa se došlo do situacije da ekipa bude pretrpana strancima, ali je u proteklih nekoliko sezona definitivno odrađen odličan posao kada je u pitanju angažovanje igrača sa ovdašnjih terena, koji i te kako uzimaju zasluge za odlične rezultate u Evropi. . .

Fudbal 03.10.2019 | 00:00
Priča: Made in Serbia...
Od stranih igrača se po pravilu očekuje da budu ti koji će napraviti razliku u evropskim mečevima naših klubova. Nemalo puta u dresu Crvene zvezde u protekle tri sezone to su činili Ričmond Boaći i Mohamed el Fardu Ben, ali se nekako svaki put ispostavljalo da su tajni aduti Vladana Milojevića ili bolje reći igrači za specijalne zadatke na evrosceni, bili igrači koji su stizali kao direkna pojačanja iz timova Superlige.

U sezoni 2017/2018. kada je prvo izborena evropska jesen, a potom i proleće na međunarodnoj sceni, dragocenu ulogu su imali Nemanja Milić i Slavoljub Srnić. Od Milića, koji je stigao  u januaru 2017. godine iz subotičkog Spartaka, zvezdaška javnost nije imala preterana očekivanja, ali ga je Milojević tokom leta pretvorio u jednog od ključnih igrača u kvalifikacijama. Snažni krilni napadač bio je neko ko se odlično uklapao u njegov sistem i filozofiju igre, davao je ogroman doprinos u defanzivnim zadacima, a onda je sa dve asistencije protiv Krasnodara bio jedan od onih koji su pogurali crveno-bele ka grupnoj fazi Lige Evrope. Koliko je imao poverenja u njega, pokazala je i činjenica da ga je Milojević narednog leta u odlučujućoj utakmici u Salcburgu stavio u startnu postavu.

Još značajniju ulogu u Milojevićevoj prvoj sezoni u Crvenoj zvezdi imao je Slavoljub Srnić. Zvezdino dete, koje se vratilo iz Čukaričkog, tada je odigralo najbolju sezonu u dosadašnjoj karijeri. Srnić je postigao tri gola i ostvario dve asistencije u kvalifikacijama, a potom je usledila asistencija protiv BATE Borisova na otvaranju Lige Evrope, pa gol protiv Kelna za prolaz u 1/16 finala. Više nego dovoljno za ostavljanje ozbiljnog traga na stadionu Rajko Mitić.

Marko Gobeljić je iz Napretka stigao u junu 2017. godine, a značajniju ulogu na međunarodnoj sceni počeo je da dobija prošle sezone, odigravši tri kompletne utakmice u grupnoj fazi Lige šampiona. Konačno, nezamenjiv na desnom boku srpskog šampiona postao je ovog leta, kada je postao prvi izbor na poziciji desnog beka, posle čega je postao i reprezentativac. U ovoj sezoni je odigrao osam utakmica u Evropi, a bilo bi ih i više da nije dobio crveni karton protiv Suduve.

Prošlu sezonu od superligaških pojačanja u potpunosti su obeležili Dušan Jovančić i Milan Pavkov.  Bivši kapiten Vojvodine stigao je bez iakve pompe na stadionu Rajko Mitić, strpljivo je sačekao svojih pet minuta i ugrabio važnu ulogu u Zvezdinom timu. Publiku na stadionu Rajko Mitić kupio je na utakmici protiv Liverpula, kada se na sjajan način nosio za veznim igračima aktuelnog prvaka Evrope. Ipak, olakšavajuću okolnost za njega predstavljala je činjenica da je te jeseni pored sebe imao sjajnog lidera Nenada Krstičića. Ove sezone je upao u problem zbog ogromnih očekivanja Zvezdine publike, koja je u njemu videla novog nosioca igre. Taj pritisak je izvesno uticao i na pad njegove forme i samopouzdanja.

Jovančić je bio prijatno iznenađenje, a Milan Pavkov potpuno oktrovenje prošle sezone Crvene zvezde. Golgeter iz Begeča je simpatije Zvezdine publike privukao zbog borbenosti na gostvanju u Salcburgu, a heroj Marakane postao je u neverovatnoj utakmici sa Liverpulom u Beogradu, kada je bio strelac oba pogotka. Ovog leta je bio nadomak odlaska u Kinu, ali je ostao, što se ispostavilo dragocenim kada je u pitanju meč sa Kopenhagenom na stadionu Rajko Mitić. Ipak, povreda koju je doživeo u tom meču potpuno ga je izbacila iz ritma, u koji se još uvek nije vratio. Deluje da su ga u ovom trenutku Tomane i Boaći izbacili u drugi plan, ali sezona tek treba da uleti u žestok ritam.

Taj niz igrača sa domaćih terena nastavljen je i ove sezone, zahvaljujući igračima koji su pristigli iz kruševačkog Napretka u januaru ove godine. Lošu formu Mohameda el Fardua Bena ovog leta u potpunosti je iskoristio Aleksa Vukanović, koji kao da je uskočio u „kožu“ Slaboljuba Srnića i izrastao u heroja velikog slavlja u revanšu protiv Jang Bojsa. Iako je u ovom trenutku Radživ van la Para taj koji se nalazi u ulozi startera, neubedljive partije Holanđanina bi uskoro mogle da vrate ofaznivca iz Gajdobre u prvi plan.

Miloš Vulić je ovog leta napravio potez karijere odlukom da odbije prelazak u Radnički iz Niša na pozajmicu. Bio je spreman da sačeka svoju šansu, a ona je usledila nakon povrede Branka Jovičića. U superligaškim mečevima je pokazao ogroman potencijal, a onda je dobio svojih pola sata u Minhenu, pa ulogu startera u večitom derbiju. Milojević sa njim, kao ni sa njegovim prethodnicima, nije želeo da žuri. Jovančića je stavio u startnu postavu protiv Olimpijakosa, a onda je u pravom trenutku poslao rođenog Kruševljanina u vatru, za šta mu je ovaj vratio sa najboljih pola sata u karijeri. Pored postignutog gola, Vulić je protekle večeri plenio sigurnošću i lakoćom poteza. Preuzeo je ulogu lidera u vezi i na fantastičan način izneo završnicu meča. Jasno je da će ovaj momak uskoro postati nezamenjiv deo Zvezdinog veznog reda.

Taj niz superligaških pojačanja, koja će izrasti u važne igrače Crvene zvezde, trebalo bi da nastave Njegoš Petrović i Radovan Pankov. Doskorašnji igrač Rada trenutno živi u nestvarnim snovima, jer je za samo jedno leto prešao put od superligaških terena do Lige šampiona, ali na terenu ne dozvoljava da ga poremeti bilo kakva impresija. Sve dosadašnje minute u crveno-belom dresu na međunarodnoj sceni odradio je gotovo besprekorno. Protiv Olimpijakosa je preuzeo nezahvalnu ulogu povređenog Kanjasa i bio na visini zadatka. Pankov je takođe, već nekoliko puta ove sezone, ali pre svega na teškom gostovanju u Kopenhagenu pokazao da ima karatker koji je neophodan velikom igraču. U ovom trenutku on je u ulozi alternative Milunoviću i Degeneku, ali je uvek spreman da preuzme situaciju u svoje ruke kada su u pitanju zahtevni mečevi na međunarodnoj sceni.

Crvena zvezda je ovog leta dosta lutala kada su u pitanju pojačanja, pa se došlo do situacije da ekipa Vladana Milojevića bude pretrpana strancima, ali je u proteklih nekoliko sezona definitivno odrađen odličan posao kada je u pitanju angažovanje igrača sa ovdašnjih terena, koji i te kako uzimaju zasluge za odlične rezultate na međunarodnoj sceni.

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar