Manja naplata poreza na dohodak u Srpskoj

Poreska uprava Republike Srpske (RS) je za devet mjeseci ove godine na račun javnih prihoda prikupila ukupno milijardu i 871 miliona maraka, što je za oko 58 miliona KM ili tri posto više u odnosu na isti period lani.

Republika Srpska 02.10.2019 | 15:08
Manja naplata poreza na dohodak u Srpskoj
To je, kako je saopšteno, nastavak pozitivnih trendova u naplati javnih prihoda.

Direktni porezi su naplaćeni u iznosu 372,3 miliona maraka, što je za šest posto manje nego u istom periodu 2018.

Najveće smanjenje naplate bilo je kod poreza na dohodak, koji je iznosi 143,3 miliona KM ili 37 miliona maraka manje u odnosu na lani.

Razlog manje naplate ovog prihoda leži u činjenici da je Vlada Republike Srpske u prošloj godini povećala neoporezivi dio plate na 500 KM, i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u Republici Srpskoj.

Međutim, porez na dobit u prva tri kvartala ove godine je 194,8 miliona KM, što je za 13,4 miliona ili sedam procenata više nego u istom periodu prethodne godine.

Što se tiče poreza na nepokretnosti, naplata je iznosila 22 miliona KM, što je za jedan procenat više.

Prikupljeno je milijardu i 163 milijarde KM doprinosa, što je za 72,9 miliona KM ili sedam posto više nego lani. Za Fond PIO naplaćeno je 658,5 miliona ili 38,8 miliona KM više, dok je prihod Fonda zdravstvenog osiguranja 417,9 miliona, što je više za 28,9 miliona u odnosu na uporedni period.

Osim toga, rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječije zaštite i doprinosa za Zavod za zapošljavanje, od po šest, odnosno sedam procenata.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Doboj

03.10.2019 15:04

Cvjetaju nam ruže, nema sta :) Šteta sto ti milioni završe u privatnim dzepovima. Zato valjda zapošljavaju ove nepismene. Npr.udjite na šalter Zavoda za zapošljavanje Doboj. Kad jednom tamo udjete dobijete napast da sopstvenu kuću zapalite i sa gacama na štapu odete

ODGOVORITE