LE - Golman Astane, Nenad Erić: Partizan dobar sa Savom!

Naša snaga osovina Rukavina – Tomasov! Kakvi uslovi čekaju crno-bele u Kazahstanu i kako se Požežanin snašao u bivšoj sovjetskoj republici. . .

Fudbal 03.10.2019 | 08:00
LE - Golman Astane, Nenad Erić: Partizan dobar sa Savom!
Ko da gol može da peva, a ko izvuče živu glavu sa „Astana arene“ može da uđe u krug odabranih. Prvak Kazahstana retko gubi bodove na svom terenu, igra kao u transu, ređa pobede bilo u prvenstvu, bilo na međunarodnoj sceni, u poslednja tri meseca je savršen domaćin, pa je jasno da Partizan očekuje posao nalik guranju kamena uzbrdo da bi u Beograd doneo bod ili tri i povećao šanse za plasman u nokaut fazu Lige Evrope.

Kakav je tim iz Nur-Sultana najbolje svedoči činjenica da su u poslednje dve i po sezone tamo razoružani Legija, Seltik, Midtjiland, Ren, Jablonec, Kluž, BATE Borisov. Neke od tih pobeda bile su impresivne, dovoljne da raspale maštu navijača pred susret sa crno-belima.

„Ne umem da objasnim taj fenomen, mada je jasno da bolje rezultate beležimo na našem terenu. Kažu da ima do toga što gosti menjaju vremensku zonu, iscrpljeni su od dugačkog leta, moraju da se priviknu na veštačku travu, međutim, isto tako je i nama kad igramo van Kazahstana. Biće da je nešto i do kvaliteta naše ekipe, čim takve nizove pravimo“, dobro je raspoložen Nenad Erić, srpski golman koji troši devetu sezonu u nekadašnoj državi Sovjetskog Saveza.

O tome kakvi uslovi čekaju sastav Sava Miloševića u četvrtak (16.50, RTS 1, TV Arenasport 1) govori precizno.

„Temperatura u večeranjim satima padne na pet stepeni Celzijusa. Pre neki dan smo zatvorili krov na stadionu, što znači da je ambijent za igru maltene savršen. Nema padavina, ispunjeni su svi preduslovi za dobar meč. Nadam se da će biti i dosta publike na tribinama. Kad igramo u prevenstvu malo navijača dođe, ali u Evropi je druga slika, očekujemo oko 25.000 gledalaca. Praktično, od utakmice sa Partizanom zavisi nam dalji put u Evropi, shvatamo značaj duela i sigurno ćemo mu prići maksimalno“.

Posledično tome minulih dana stručni štab Astane analizirao je vrline i mane tima iz Humske, mada je balkanska kolonija u Nur-Sultanu (Srbi Nenad Erić i Antonio Rukavina, Crnogorac Žarko Tomašević i Hrvati Marin Tomasov i Luka Šimunović) i pre tih informacija znala kakav joj je protivnik došao u goste. O njemu, samo reči hvale.

„Pratim redovno Partizan, odlično igra, vidi se da je uprava povukla dobar potez imenovanjem Sava Miloševića za trenera, uočljiva su bolja izdanja u odnosu na minule sezone. Baš dobro funkcioniše osovina Tošić-Natho, obojica su pritom igrali na istoku, tačno znaju šta može da ih očekuje u Kazahstanu, vidim da Lazar Marković polako ulazi u formu, novi špic Sadik je baš nezgoda za čuvanje, prete crno-beli iz svih pozicija, igraju ofanzivno, a na sve to im odbrana dobro stoji i golman Stojković ostatku tima uliva sigurnost“.

Parni valjak se zahuktao posle reprezentativne pauze: dobio je sve utakmice u prvenstvu, među njima 161. večiti derbi, ostavio odličan utisak protiv AZ Alkmara, te znaju u Astani ko je preko puta, ali isto tako znaju i kako da pobeđuju.

„Marin Tomasov je pravi vođa tima, ove sezone dao je 14 i namestio 17 golova, kad nas neće, kad ne ide, individulanim rešenjima napravi razliku, bukvalno je sposoban da izmisli pogodak. Osim toga, timski je igrač, odlično nam funkcioniše desna strana po kojoj dejstvuje u paru sa Tonijem Rukavinom, dosta protivnika smo slomili na taj način, ali... Da ne otkirvam previše, moramo nešto i za našu svlačionicu da ostavimo“, smeje se Nenad Erić.

Na jednoj strani je izvanredan učinak Astane u Evropi (sedam pobeda u poslednjih osam domaćinstava), dok je na drugoj neizvesna trka za odbranu krune u Kazahstanu. Ostalo je pet kola do kraja, igraće se derbi sa Kairatom (kući) i Tobolom (na strani), uz napomenu da aktuelni šampion ima i meč manje, priliku da se bodovno poravna na vodećim dvojcem. Grobari se nadaju da bi u borbi na dva fronta mogao naredni rival da poklekne već u četvrtak.

„Za nas su sve utakmice u ovoj fazi sezone bitne. Koliko želimo uspeh u Evropi toliko nam je bitno da odbranimo titulu. Nije lako, dosta se putuje, udaljenost između gradova je ogromna, tako da vremena za oporavak ili uigravanja imamo vrlo malo. Možda zato očekujem malo obazriviji meč sa obe strane u četvrtak, pošto je ulog veliki. Objektivno, Mančester junajted je najjači u grupi, AZ, Partizan i mi ciljamo drugu poziciju i zato je važno da u direktnim duelima skupljamo bodove. Samim tim biće tvrd meč, pretpostavljam da ni crno-beli neće baš da se zalete“, zaključio je golman Astane koji je zbog lakše povrede noge propustio ligaški duel sa Kaisatrom (3:0) – nisu igrali ni Rukavina, ni Tomasov – mada se očekuje da sva trojica budu starteri sutra.

ZA DESET GODINA PET TRENERA, A PARTIZAN 12

Astana je mlad klub, osnovana pre samo deset godina, a napreduje krupnim koracima (već je pet puta vezano osvajala prvenstvo), igrala grupnu fazu Lige šampiona, ovo joj je četvrta uzastopna sezona u Ligi Evrope, a sve to duguje planskom poslovanju.

Svedoči o tome i podatak da su od 2009. do danas na klupi sedela petorica trenera, dok je, primer radi, Partizan u istom periodu promenio 12 stručnjaka, od kojih je Marko Nikolić bio u dva mandata.

„Astana je pre svega porodičan klub. Izuzetno se vodi računa o svakom detalju, pre svega o ljudskim osobinama igrača. Možda nemamo poznata ili skupa imena, ali imamo tim koji diše kao jedan. Imamo i fantastične uslove. Ne znam kako je u Real Madridu, ali ovde sportista dobije sve što poželi i njegovo je samo da na terenu to vrati. Reč je o vrhunskoj organizaciji ljudi u svim struktirama kluba. Da nije tako ne bismo pet sezona valadali Kazahstanom. Možeš jednom da budeš prvak, ali kad se ponavljaš znači da vrediš“, ističe Nenad Erić.

ISPUNJEN SAN NA OLD TRAFORDU

Srpski ljubitelji fudbala mogli su da upoznaju Nenada Erića među stativama Sloge iz Požege, kragujevačkog Radničkog, OFK Beograda, bio je na pozajmicama u Big Bulu, čačanskom Borcu i Mačvi, da bi fudbalsku sreću pronašao u Astani.

„Ne možemo svi u inostranstvo preko Crvene zvezde ili Partizana. Izabrao sam drugačiji put i ispalo je sjajno. Devet godina sam u Kazahstanu, branim redovno, osvajam trofeje, igram Evropu, ispunio sam i dečački san da zaigram na Old Trafordu protiv Mančester junajteda...“, podseća 37-godišnji Požežanin, od 2014. i državljanin Kazahstana, kako se u utakmicama tamošnje Premijer lige ne bi vodio kao stranac.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar