LŠ - utisak: Braća! I mnogo praznih sjedišta na istoku i zapadu!

Čudna atmosfera na ''Rajku Mitiću''. . .

Fudbal 02.10.2019 | 00:00
LŠ - utisak: Braća! I mnogo praznih sjedišta na istoku i zapadu!
Tako nešto nije viđeno na kultnoj beogradskoj Marakani. Atmosfera potpuno drugačija od svih onih na koje je Crvena zvezda navikla svoje navijače, ali i ostatak Evrope koji je uvek poklanjao pažnju ambijentu na čuvenom beogradskom stadionu.

Prvi utisak: Braća!

Otkako je obavljen žreb za grupnu fazu i sudbina spojila Crenu zvezdu i Olimpijakos, mnogo toga je rečeno, napisano i smatrano o atomsferi koja se očekivala na stadionu Rajko Mitić kada se susretnu dva kluba čija tvrda navijačka jezgra neguju čvrste bratske odnose.

Većem broju običnih zvezdaša je ta priča išla na živce, bili ste svedoci stotina komentara poslatih na naš sajt u kojem su zvezdaši poručivali da in ne interesuju bratski odnosi da će navijati za svoj klub i protiv ovog drugog. Bilo je to i neko zdravorazumsko i logično rasuđivanje.

Ali onda je došla utakmica i taj bratski ambijent. Koji je zaista bratski!

Onakvo dranje grla i dlanova, onakvo poštovanje protivniku i obrnuta podrška gostujućih navijača nikad nisu viđeni na Marakani. I nije to bilo nikakvo pretvaranje, nešto na silu ili pod moranje. Sever je zaista od srca pevao pesme Olimpijakosa, Grci su znali podosta zvezdaških pesama. Jeste da je bilo "ja tebi serdare, ti meni vojvodo", ali bilo je onako čisto, od srca... 



Makar je tako izgledalo iz novinarske lože. Na neki način je zaista bilo impresivno. Ima nešto i u načinu na koji su pevali i strasti koju su pokazali tom prilikom. Zaista je delovalo kao da su braća rođena. Uostalom...

"Neka danas pobedi onaj u boljem raspoloženju, bićemo braća zauvek i u zlu i u dobru", pisalo je pred početak meča ispred severne tribine dok su se na koreografiji oslikavali grbovi Zvezde i Olimpijakosa.

Navijački svet nije lako razumeti običnom, a ni profesionalnom posmatraču. Zato oni imaju te slogane "Ja imam bolest kojoj nema leka", "Ušlo u krv i doviđenja" itd... Teško ih je razumeti i objasniti. Ali verovatno zato i jesu posebni, zato su pravili sve te lude i iracionalne atomsfere o kojima je priča i pisala Evropa. A kad je već tako, bolje onda da se ne trudimo da objašnjavamo. U najmanju ruku, bilo je zanimljivo.

Drugi utisak: prazne stolice!

Pre godinu i kusur dana, sve je bilo krcato protiv Napolija. Tenzija je mogla da se reže nožem, svi su jedva čekali da konačno počne. Svako sedište je bilo puno, grla i dlanovi goreli, blicevi sevali kada se ta prokleta mušema zatresla na Marakani i zasvirala himna koju su do tada mnogi držali samo na telefonima i slušali na televizorima.

Večeras?

Ni delić. Ni nalik onom spektaklu. Hiljade praznih stadiona na Istoku i još više hiljada praznih stolica na Zapadu. Slodobnom procenom, više od 10.000 mesta je ostalo prazno za premijeri u Ligi šampiona. Na zapadu - svi su sedeli.

Rukovodstvo Crvene zvezde je večeras videlo i osetilo autogol na koji su ga danima mnogi upozoravali. Skupe cene karata su na Marakani ugasile onu vatru u navijačkom pokliču. Sever jeste pevao, čulo se i 2.500 Grka, ali da su na stadionu bili instalirani oni merači decibela očitali bi i matematički da je u leđa fudbalera duvao znatno blaži vetar od uragana na koji su navikli. Rezon da će ljudi platiti svaku cenu za tu crveno-belu ljubav se nije isplatio. Zanimljivo, platili su oni sa najplićim džepom. Sever i Jug. Oni na koje je ciljano da će platiti te visoke cene... Pa, nisu svi prihvatili ponudu. Stolice su ostale prazne.

Čudan ambijent za stadion koji se punio protiv Rena, Bordoa, Slavije, kada se išlo u samoubilačke misije na terenu, kada se znalo da ne može da se prođe, ali kada je iracionalna ljubav prema Zvezdi pobeđivala jer su znali su da su baš oni, NAVIJAČI, jedino što je ostalo Zvezdi.

Sada nije bilo svih tih glasnih vernika iz provincije, iz Republike Srpske, Crne Gore, a ni "bogati" Beograd nije do kraja prihvatio igru. Zarade će biti, ali je i ona imala svoju cenu...

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar