Hoće li Dubravka Šuica proći provjere u EP?

I francuski I list Libération piše o klimavoj poziciji Dubravke Šuice koja bi trebala postati jednom od povjerenica u Evropskoj komisiji.

Svijet 01.10.2019 | 19:30
Hoće li Dubravka Šuica proći provjere u EP?
Ovaj lijevo orijentisani francuski list tako tvrdi da je Šuica jedna od predloženih predstavnica čija bi kandidatura mogla pasti, i to najviše jer "ima poteškoće u objašnjavanju odakle joj imovina od 5 miliona evra".

Tekst započinje pitanjem koliko će kandidata za predstavnike u Evropskoj komisiji pasti tokom saslušanja pred Evropskim parlamentom koje je započelo juče, a traje do 8. oktobra.

Dvoje kandidata otpalo je već prošli mjesec

Čak i prije saslušanja pred Evropskim parlamentom u Strasbourgu dvoje predloženih kandidata otpalo je već u četvrtak, a još nekoliko ih se nalazi u neizvjesnoj poziciji. Naime, Odbor za pravna pitanja već je eliminisao dvoje predloženih kandidata- evroskeptika i bivšeg mađarskog ministra pravosuđa Laszla Trócsányija i Rumunjku Rovanu Plumb zbog "sukoba interesa".

Na klimavim pozicijama su i Francuskinja Sylvie Goulard i Dubravka Šuica

No i neki drugi kandidati nalaze se na klimavim pozicijama, prije svega francuska kandidatkinja Sylvie Goulard iz političkog bloka Obnovimo Europu te hrvatska predstavnica Dubravka Šuica iz redova kluba poslanika Evropske pučke stranke.

Kandidature bi mogle padati, piše Libération, posebno ako se različite političke grupe odluče osvećivati za svoje predstavnike, a to bi pak moglo ugroziti inauguraciju povjerenstva kojim će predsjedati njemačka konzervativka Ursula von der Leyen zakazanu za 23. oktobra u Strasbourgu.

Nikada situacija nije bila ovako neizvjesna

Nikada situacija nije bila ovako neizvjesna jer je ovo prvi put da dvije glavne političke grupe - konzervativci EPP-a i socijaldemokrati - koje su dominirale parlamentom od 1979. godine više nemaju apsolutnu većinu. Drugim riječima, dogovor o kandidatima u cjelini je otežan jer je potrebno uključiti i centriste iz Obnovimo Europu, koji su neophodni za postizanje dogovora.

Osim toga, nedavnom izmjenom poslovnika parlamenta predviđeno je da sada parlamentarni odbori moraju potvrditi kandidaturu članova Evropske komisije dvotrećinskom većinom.

Prva na udaru je Goulard

Ako dođe do političkih osveta, prva na udaru je Sylvie Goulard, koja je bila evroparlamentarka od 2009. do 2017. godine. Njeno će se saslušanje održati u utorak poslijepodne. Goulard je oslabljena aferom o fiktivnom zapošljavanju asistenata u EP koje je provodila njena stranka Demokratski pokret, ali i činjenicom da je od 2013. do 2016. godine, dok je bila evroparlamentarka, primala platu od oko 10 hiljadaa evra mjesečno od američkog instituta Berggruen.

Šuica ima poteškoća objasniti odakle joj milioni

Ako je Plumb pala zbog sumnjivih donacija, a Trocsanyi zbog veza s bivšom advokatskom firmomza koju je radio, teško je zamisliti da bi se Goulard mogla izvući, piše francuski list.

Baš kao i Dubravka Šuica, koja ima najveće poteškoće pri objašnjavanju odakle joj bogatstvo od pet miliona evra.

Ako padne nekoliko povjerenika, Ursula von der Leyen neće imati drugog izbora nego tražiti od država da predlože nove kandidate. S obzirom na labavu većinu koju je dobila 16. jula, nema previše prostora za suprotstavljanje kandidatima.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Tunjo

01.10.2019 17:34

Naravno da će odpasti jer kako da opravda imovinu od 5 milijuna eura.

ODGOVORITE
Name

W

01.10.2019 18:04

Zvijezda vodilja u politici i privatno joj je mrznja prema Srbima. Ustaskinja.

ODGOVORITE
Name

@rere pejina unuka

01.10.2019 19:05

Eto što ovi naše vođe neče u EU..Valja dokazivati porijeklo imovineOvdje večeras obiješ banku i sutra kupiš ferari niko ništa U EU ti odmah pokucaju na vrata i traže poreznu listu........tj porijeklo para.

ODGOVORITE
Name

Re

01.10.2019 20:26

hehe, zamisli da dodju kod Špirića a on kaže da je zaradio milione jer je rodio krompir.

Name

Vuk

02.10.2019 08:00

Ova je ultranacionalista. Oni ne trebaju nikom ni u vlastitoj kuci a kamo li u EU parlamentu. Zloba joj izbija iz ociju, i svake rijeci.

ODGOVORITE