Propao Netanjahov pokušaj da ponovo napravi vladu

- Premijer Izraela Benjamin Netanjahu telefonirao je svom glavnom rivalu Beniju Gancu da se dogovore o sastanku i još jednom pokušaju da obrazuju vladu.

Svijet 30.09.2019 | 07:33
Propao Netanjahov pokušaj da ponovo napravi vladu
Netanjahu pokušava da obrazuje nacionalnog jedinstva nakon nedavnih parlamentarnih izbora na kojima nije bilo jasnog pobednika.

Jutros su se sastali predstavnici Netanjahuovog konzervativnog Likuda i Gancovog saveza partija centra Plavo belo da razgovaraju o formiranju takve vlade.

U razgovorima nije bilo napretka i dve strane su za to optužile jedna drugu, objavili su izraelski mediji.

Likud je najavio da će Netanjahu učiniti konačni napor da se dogovori u sredu, istog dana kada mu je je zakazano saslušanje pre očekivanog podizanja optužnica u tri slučaja prevare i zloupotrebe poverenja, uključujući mito u jednom od njih.

Odmah nakon današnjeg sastanka Gancov savez Plavo belo je objavio saopštenje da se nažalost Likud "drži svojih preduslova", između ostalog, da Netanjahu prvi bude premijer na osnovu dogovora o rotaciji.

Plavo belo je optužilo Likud da vuče Izrael u treće izbore ove godine, a da je „ državi Izrael potrebna široka, stabilna i liberalna vlada jedinstva pod rukovodstvom Benija Ganca“.

Likud je za neuspeh okrivio odbijanje rivalskog saveza da prihvati smenjivanje Netanjahua i Ganca na položaju premijera.

Izraelski mediji, pozivajući se na Likud, najavljuju da će Netanjahu reći predsedniku Izraela Ruvenu Rivlinu, koji mu je prošle sedmice poverio zadatak da obrazuje novu vladu, da nije u stanju da to učini ali da će uložiti poslednji napor da to pokuša.

Rivlin je dao mandat Netanjahuu nakon što ga je za novog premijera preporučilo 55 od ukupno 120 poslanika.

Ganc je imao podršku jednog poslanika manje ali je njegov savez osvojio 33 poslanička mesta, jedno više od Likuda.

Ni jedan od kandidata nema podršku neophodne većine od 61 poslanika i zato je Rivlin odmah predložio ; da se obrazuje vlada nacionalnog jedinstva, a da Netanjahu i Ganc budu premijeri po dve godine.

Ključ za formiranje vladajuće koalicije je u rukama vođe nacionalističke partije Izrael naš dom (Izrael bejtenu), koja ima osam poslanika, bivšeg ministra odbrane Avigdor Libermana.

On je za vladu jedinstva ali bez verskih,ultradesnih, levičarskih i partija izraelskih Arapa.

Liberman je posle izbora u aprilu. na kojima su Gancov savez i Netanjahuova partija osvojili isti broj poslaničkih mandata, 35, a Netnjahuu povereno da obrazuje novu vladu,odbio da u nju uđe zbog spora sa partijama ultraortodoksnih Jevreja.

Potom je brzo raspušten parlament i raspisani su novi izbori, a Gancu nije data šansa da on pokuša da formira vladu.

Predsednik Izraela je posle izbora 17.septembra nagovestio da bi Netanjahu mogao da uzme neograničeno odsustvo u slučaju da bude optužen kao što je najavio vrhovni tužilac.

Za to vreme bi Ganc imao sva premijerska ovlašćenja.

Po izraelskom zakonu Netanjahu ne mora da se povuče sa položaja ako bude optužen sve dok se ne iscrpe sve žalbene mogućnosti. Veruje se međutim da bi bio pod pritiskom da to učini.

Gancov savez je više puta ponovio da neće da bude u vladi sa Netanjahuom u takvoj situaciji.

U slučaju da Netanjahu vrati mandat predsedniku Rivlinu očekuje se da ovog puta Ganc dobije šansu da i on pokuša da obrazuje vladajuću koaliciju.Za sada se međutim ne vidi kako bi on to postigao.

(Beta)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

pravda

30.09.2019 05:57

oni stvorise drzavu i uzese jerusalem za glavni grad izraela

ODGOVORITE