Kivano: Egzotika raste u srcu Semberije

Pavlović je proizvodnjom neobičnih sorti prošao skoro cijeli svijet, od Afrike do Amerike. . .

Republika Srpska 29.09.2019 | 19:55
Kivano: Egzotika raste u srcu Semberije
Egzotična bašta Žarka Pavlovića iz Popova kod Bijeljine dokaz je da se u Semberiji, osim žitarica i povrća, veoma uspješno mogu pripitomiti i biljke iz Afrike i Sjeverne Amerike.

U njegovoj bašti prvo je bilo posađeno sjeme afričkog krastavca – kivano, zatim američki divlji krompir – čičoka, potom je oformljen drvored pau-lovnija i posijano sjeme tikve lufe. Svi ovi proizvodi redovno se konzumiraju u porodičnom domu Žarka Pavlovića, a posljednjih godina sve je više zainteresovanih kupaca za plodove njegove egzotične bašte.

Domaćinstvo Žarka Pavlovića postalo je poznato u Semberiji po egzotičnim biljakama. Neobična, bodljikava biljka po imenu kivano odomaćila se u Žarkovoj bašti i daje plodove skoro deceniju. Za kivano kažu da je biljka kratkog dana, neobičnog izgleda, koja važi za vitaminsku bombu.

Nakon afričkog krastavca Žarko Pavlović nastavio je sa proizvodnjom neobičnih biljaka. U njegovoj bašti niklo je sjeme tikve lufe, koja se može koristiti kao baza za prirodne sokove, ali i u kozmetičke svrhe.

Pavlović je proizvodnjom neobičnih sorti prošao skoro cijeli svijet, od Afrike do Amerike, odakle je u njegov voćnjak stigao divlji krompir – čičoka. Dok je u prednjem dijelu dvorišta oformio drvored paulovnija koje vode porijeklo iz jugoistočne Kine.

Slučajno ili sa razlogom egzotične sorte neplanirano su pronalazile put do domaćinstva Žarka Pavlovića u Popovima. On ih je znatiželjno prisvajao, dajući svakom novom sjemenu život, a, istovremeno, od pristiglih plodova uzimajući ljekovitost... A već iduće godine Žarko planira sadnju indijske dinje.



(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar