Austrijanci danas biraju novi sastav parlamenta

Prevremeni parlamentarni izbori u Austriji održavaju se u nedelju.

Svijet 29.09.2019 | 09:20
Austrijanci danas biraju novi sastav parlamenta
Austrijanci u nedelju na prijevremenim parlamentarnim izborima, zakazanim nakon korupcionaške afere oko doskorašnjeg lidera Slobodarske partije (FPO) i vicekancelara Hajnc Kristijana Štrahea, izlaze na birališta da bi birali novi saziv parlamenta.

Oko 6,4 miliona Austrijanaca u starosti od 16 godina ima mogućnost da od 7.00 do 17.00 časova preda svoj glas.

Prvi preliminarni rezultati biće objavljeni tačno po zatvaranju izbornih mesta, a priijevremeni ishod glasanja objaviće ministar unutrašnjih poslova poslije 21.00 čas.

Na ovim izborima veliki broj građana iskoristio je priliku da glasa putem pošte, i to čak 1.070.933, što je jedna petina ukupnog broja birača, čiji listići će biti prebrojani tek u ponedeljak, i koji bi mogli, tamo gdje je tijesno, da promijene rezultat.

Na republičkoj izbornoj listi nalazi se osam partija, a očekuje se da će Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca, kao i prije dvije godine, kada su održani redovni izbori, pobijediti.

Tada je OVP osvojila 31,5 odsto glasova, a ovaj put se narodnjacima prognozira 34 odsto glasova.

Pošto je gotovo izvesno ko je pobednik na ovim izborima otvoreno je pitanje s kim će Kurc u koaliciju, i koja će stranka biti druga.

Socijaldemokratska partija (SPO) u istraživanjima zauzela je drugu poziciju, tijesno ispred FPO, a u parlament se vraćaju Zeleni kao četvrta politička snaga, a u poslaničkim klupama biće još kandidati iz Neos-a.

Iz parlamenta ispašće lista "Sada" (Liste Jetzt), pošto se ne očekuje da će preći cenzus od četiri odsto.

Nikakve šanse na ulazak u parlament nemaju Komunistička partija (KPO), stranka "Promena" (Wandel) i stranka "Piva" (Bier Partei), kao i pet manjih partija koje se kandiduju u pojedinim pokrajinama.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Samo

29.09.2019 10:26

Kao sto rece Vucic,samo za Kurca,glasaj,to Brnbaricka ne bi ziva izjavila

ODGOVORITE
Name

Potkivanje Na Austrijski Način

29.09.2019 10:43

Nema Dodika da pozove Srbe da glasaju.Izgleda da je baksuz,prosli put pozvao i covjeka uhvatise u lopovluku.

ODGOVORITE