Luksuz je dobiti posao u javnim institucijama

Zaposliti se u javnim institucijama u Srpskoj i BiH je luksuz koji svi ne mogu priuštiti. Ako se zna da dio zaposlenih na svoje pozicije nije došao poštujući baš „sva" zakonska sredstva, postavlja se pitanje: „Kako ispoštovati ono što od nas traži Evropska unija?"

Republika Srpska 28.09.2019 | 19:45
Luksuz je dobiti posao u javnim institucijama
Da bi se uopšte mogla sprovesti transparentnost u zapošljavanju, svaki detalj ponaosob mora biti u skladu sa zakonima i pravilima, kažu stručnjaci. Prema najnovijim istraživanjima, koje je sprovela Antikorupcijska mreža (ACCOUNT) u BiH, netransparentno zapošljavanje u javnim institucijama je javna tajna. 

Izričito tvrde da te institucije služe prije svega za uhljebljavanje stranačkih kadrova i rodbine.

- Svi procesi zapošljavanja teku u tom smjeru da se oni namještaju, ili na neki način prilagođavaju onima koji trebaju biti primljeni, a ne onim poslovima koji se trebaju obavljati i zbog čega se zapravo i otvaraju radna mjesta, kaže direktor Antikorupcijske mreže Eldin Karić.

Od svega navedenog, kaže Karić, najgore je što se ostavlja sloboda rukovodiocima u institucijama da odlučuju ko će biti primljen, i to bez obzira što je na prijavljenom konkursu neko ko zadovoljava sve neophodne uslove za zaposlenje.

Ovakve činjenice ne iznenađuju ni građane, koji znaju šta je to u većini slučajeva potrebno za zaposlenje.

- Prije je bilo uvijek po birou, prvi idu, a sada samo ko ima para, plati, zaposli se i to je to. Treba 5-6 do 10 hiljada da se zaposli - neki su odgovori od anketiranih građana.

Na naše pitanje može li se to spriječiti, anketirani građani odgovaraju - Može, ali ovako ne ide. Nema države! 

Na pitanje kako se netransparentnosti može stati u kraj, iz ACCOUNT-a kažu: - Suština je u tome da ne postoje procedure kojima bi se preveniralo i na koji način bi se to spriječilo, a isto tako da ne postoji volja u institucijama da na neki način te stvari regulišu i da uvedu te potrebne procedure.

Ništa optimističniji nisu ni u Transparensi internešnelu BiH. Kažu da dobijaju žalbe građana, čak i tamo gdje je predviđen postupak javnog oglašavanja, ali da je najveći problem činjenica da u velikom broju javnih institucija, odnosno javnih preduzeća i ustanova, uopšte nije ni predviđeno javno oglašavanje.

- Mi smo ranije dobijali veliki broj prijava građana na netransparentne i nepravilne procedure zapošljavanja. U posljednje vrijeme se taj broj nešto smanjio, i čini se da je to više zbog toga što su brojni građani odustali uopšte od radnih mjesta u javnoj upravi i javnom sektoru, prije nego da je problem riješen. To nam ukazuje da građani smatraju da u startu nemaju mogućnost da se zapošljavaju pod jednakim uslovima - kaže Uglješa Vuković iz TI.

Stati ovome u kraj, biće veoma teško, smatraju stručnjaci. Dodaju da bi prvi potez trebali povući političari u BiH, ali i da to nije moguće bez određenog pritiska sa strane, koji za sada i ne postoji ili je veoma dobro zaustavljen.



BN TV

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Pitanje

28.09.2019 17:50

Cija je treba ona ministarka prosvjete?

ODGOVORITE
Name

kgb

28.09.2019 18:56

Ti bi sve da znas,to su Drzavne tajne.

Name

Zoka

28.09.2019 19:58

Zato sa pijačarskim privatnim falš diplomicama dobiju posao. Postavit pitanje ko je odobrio kroz osnivanje privatnih fakulteta prodaju diploma? Zna se i ptice na grani znaju da bilo ko nešto vrijedi studira neki redovni državni fakultet. Potreban je javni bunt protiv šljam privatnih diploma.

Name

Dragi novinari

28.09.2019 17:53

U Srpskim šumama nema konkursa za prijem radnika, već 10g., a politički je primljeno minimum 1000 radnika na neodređeno vrijeme, Konkurs koji IRC raspisuje je taksacija (ternski rad premjera šuma), po mizernim cijenama na do godinu dana, pošto su im lijeni inženjeri, imaju vojsku političkih podobnika i dama oralnih sposobnosti, al kad nešto i sitno treba odradit raspišu konkurs za taksaciju. Nigdje na planeti nema da javno preduzeće samo sebi određuje cijenu rada na tenderu. IRC radi šumsko-privredne osnove (državna firma), šumska gazdunstva naručuju rad (državna firna) NEMA TENDERA, dogovore se o cijeni i o tome šta sjeći u šumi,... ONI SAMI SEBI ZAKONSKI ODREĐUJU ŠTA DA SIJEKU... SRAMOTA U KIRGZISTANU TO NEMA, SJEVERNA KOREJA OVO NE RADI

ODGOVORITE
Name

Ex

28.09.2019 18:17

Samo da se zna da djeca poginulih boraca sa doktoratom ne mogu dobiti posao jer nisu clanovi vladajucih stranaka. I to bez oba roditelja. Sotone nemaju empatije ni za takve. Bog neka ih nagradi po njihovim djelima!

ODGOVORITE
Name

Re Ex

29.09.2019 06:27

Ti kao da si jucer iz jajeta izasla i neke žalopojke naričeš. Prevarili su se sami borci i svi koji su imali neke ideale. Ideal je dobar samo za crtanog filma, a u pravom životu to je propast čista. Svi ti borci, prvoborci i junaci su unstvari čisti luzeri. Nemojte se ljutiti ali stvarno je tako. Bolje švercat ronhill na toplom nego u rovu u blatu na hladnom. I još u rovu možeš poginut.

Name

ZVORNIK

28.09.2019 18:38

Zato u Zvorniku rade ssmo podobni i djeca političara sa kupljenim diplomama na privatnim fakultetima(tezgama).A đoslednji primer su djeca Kostadina Vasića,sin u elektro distribuciju,a kćerka u geodetsku upravu.I to obadvoe bez konkursa,i da se zna nemaju društvo sa faksa,pa pitam se zašto ih niko nezna sa fakulteta.Jadna nam majka omladino bježimo sa ovih prostora.Sretan nam put.

ODGOVORITE
Name

Živa istina

28.09.2019 19:42

Slucaj iz prve ruke. Moj rodjak se zaposlio na pravnim poslovima u fondu PIO- MIO u Sarajevu, naravno preko jake štele... To je bilo prije par godina, a nekidan su se njih 30ak kolega sastali na piću i svaki od njih je ispricao kako je dobio posao, dal preko strine, amidze, mame, tate, tetke.... al bukvalno SVI su dobili posao PREKO ŠTELE .... pametnom dosta.

ODGOVORITE
Name

Olbreit

29.09.2019 06:17

Pa i Milorad je dobio posao preko stele..

Name

E

29.09.2019 14:28

Pa oni koji dobiju taj posao dobijaju platu od kredita koje drzava dize a vi koji moste mogli dobiti taj posao otplacujete te kredite i kad dodje vrijeme glasanja dobijete pivo i sendvic i glasate za vlast jer su britanski spijuni dosli u b i h! Traziliste gledajte!

ODGOVORITE