Lavrov: Ne smije se dopustiti nuklearni rat

Rusija poziva sve države da podrže izjavu o nedopustivosti nuklearnog rata, izjavio je danas ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom diskusije 74. sjednice Generalne skupštine UN.

Svijet 28.09.2019 | 07:18
Lavrov: Ne smije se dopustiti nuklearni rat
"Kako se ne bi dozvolila dalja eskalacija tenzija, Rusija je podnijela veliki broj inicijativa. Predsjednik Vladimir Putin je objavio odluku o neraspoređivanju kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi i drugim regionima, ako se od toga budu uzdržavali Amerikanci.

Pozvani su SAD i NATO da se pridruže tom moratorijumu. Mi smo više puta predlagali Vašingtonu da počnemo pregovore o produžetku Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja", naveo je Lavrov.

On je dodao da se Rusija zajedno sa Kinom zalaže za postizanje pravno obavezujućeg dokumenta o sprečavanju trke u naoružanju u kosmosu, prenio je Sputnjik.

 
"Reakcija SAD i njihovih saveznika, za sada, ne daje nade. Zabrinjava izostajanje odgovora i na naše prijedloge američkim kolegama još prije godinu dana: da se na najvišem nivou usvoji rusko-američka izjava o nedopustivosti nuklearnog rata u kom ne može biti pobjednika. Pozivam sve države da podrže ovu inicijativu", izjavio je Lavrov.

On je objavio da Rusija na tekućoj sjednici Generalne skupštine UN podnosi projekat rezolucije o jačanju kontrole nad naoružanjem.

"Usvajanje rezolucije bi bilo važan doprinos stvaranju uslova za uspješno održavanje pregledne konferencije o realizaciji Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja naredne godine", rekao je Lavrov.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

pravda

28.09.2019 05:50

stara dama rusija ponosna

ODGOVORITE
Name

zdravko

29.09.2019 09:59

Kakva dama ? Iskomplesirani kreteni .Pocmi jednom taj rat scipi petlju ,ako imate muda pa ćete vididiti kako ćete se sprovest.Rusima je glavno da imaju oružja ,a to sto nemaju sta zderat nije bitno znaci deset posto ljudi živi dobro u Rusiji a ostali devedeset posto nek pase travu.Druga stvar glupi lavrovu pogledaj svoj vojni budjet a koliki je vojni proračunan Amerike?Deset naj veći vojski svijeta Amerika ima kao svi ovi 9 zajedno proračun .Ponta je u tom da i rusi pokazu da su i oni neki kurac u svjetskoj politici.

Name

Hulio

28.09.2019 13:02

A ko prijeti nuklearnim ratom? Samo rusi o njemu pricaju. Da li je to ta prijetnja?

ODGOVORITE