Kreće SP u atletici: Nema Ivane, Juseina...

Planetarna smotra kraljice sportova počinje danas i traje do 6. oktobra u užarenoj Dohi gde neće biti povređene Španovićeve, a naravno i penzionisanog Bolta.

Ostali sportovi 27.09.2019 | 14:39
Kreće SP u atletici: Nema Ivane, Juseina...
Konac, ujedno i kruna ove sezone u kraljici sportova, Svetsko atletsko prvenstvo počinje danas u Dohi, a trajaće sve do 6. oktobra. Pravo vreme za uživanju u olimpijskom geslu "citius, altius, fortius", to jest "brže, više, jače" iako je u Dohi ovih dana baš vruće, pošto se temperatra tokom dana kreće i do 40 podeljka na celzijusovoj skali. Detalj na koji svakako treba obratiti pažnju kod izbora favorita, ali i koji nam pokazuje zašto je Svetski kup u fudbalu 2022. premešten za novembar i decembar.

Ni ovo prvenstvo ne može da prođe bez dopinga iako nije ni pošteno počelo, a i ovaj put su u centru pažnje Rusi. Oni će i ovaj put, ali samo oni dokazano "čisti" igrati pod zastavom Međunarodne atletske federacije. I tako će ostati sve dok se tamošnje sportske glavešine ne dozovu pameti, a šta se trenutno dešava po tom pitanju opširnije pročitajte na ovom LINKU. Takođe, najavljen je i strog monitoring kladilačkih uplata širom sveta, ne bi li se izbeglo nameštanje.

Selektor Srbije, Edin Zuković u Dohu je odveo malu, ali odabranu ekipu značajno oslabljenu ispadanjem iz igre najbolje. Naime, Ivana Španović je nedavno, početkom septembra u Berlinu doživela povredu mišića noge, te su se ona i njen tim odlučili da krene sa rehabilitacijom, a potom i pripremama za narednu sezonu. Svetski šampionat će ipak morati da se održi bez nje. Neće to biti to, ali šta da se radi... To nam naravno značajno umanjuje bilo kakvu šansu za odličjem, a na kratkomm spisku putnika sa Katar selektora Edina Zukovića se nalaze Dragana Tomašević (disk), Asmir Kolašinac i Armin Sinančević (obojica kugla).

Prognoze o mogućim šampionima u najspektakularnijim disciplinama, pre svega u muškim sprinterskim, je prilično nezahvalno davati, naročito kada među takmičarima nema jasnog favorita, što je godinama bio Jusein Bolt. Jamajkanac se pre dve godine upravo na SP u Londonu oprostio od zlatne karijere, i to bronzom, ali i sa povredom zadnje lože zbog koje je 4x100 m ekipa njegove domovine ostala bez odličja.

Pošto će se finale na 100 m održati već sutra u 21.15, red je da već sada navedemo i tri momka od kojih se očekuje da se nađu na pobedničkom postolju, a to su srebrni iz Londona, Amerikanac Kristijan Kolmen, Nigerijac Divajn Oduduru i Akani Simbine iz Južne Aafrike. Među iskusnima treba tražiti potencijalno iznenađenje, pre svih od Jamajkanca Johana Blejka i aktuelnog šampiona, Džastina Getlina iz SAD.

Prvog dana takmičenja u Dohi biće odlučeno o samo jednoj zlatnoj medalji i to u ženskom maratonu gde se očekuje da i ovaj put dominiraju trkačice iz Afrike, pre svega istočne. Kvalifikacije se danas održavaju u čak 10 disciplina: skok udalj, 100 m, bacanje kladiva (Ž), 800 m (Ž), skok motkom (Ž), skok uvis (Ž), 3.000 m stipl (Ž), troskok, 5.000 m i 400 m s preponama.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar