Smrtna kazna se briše iz Ustava Republike Srpske?

Smrtna kazna može se izuzetno propisati i izreći samo za najteže oblike teških krivičnih djela - odredba je koja bi uskoro mogla biti obrisana iz Ustava RS, nakon što se o ustavnosti postojanja smrtne kazne u ovom ustavu izjasni Ustavni sud BiH 4. oktobra ove godine.

Bosna i Hercegovina 27.09.2019 | 07:19
Smrtna kazna se briše iz Ustava Republike Srpske?
Zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 11. stav 2. Ustava RS polovinom ove godine delegati iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS uputili su Ustavnom sudu BiH.

Očekivati je da će Ustavni sud BiH uvažiti ovu apelaciju, ističe Milan Petković, advokat i potpredsjednik Narodne skupštine RS.

On je naglasio da u RS postoji konsenzus o tome da je smrtna kazna neustavna kategorija i da se treba iću u smjeru da se izmijeni Ustav RS.

"Ono što je najbitnije je da se sama smrtna kazna ne izriče u RS već duže od 25 godina, a nije je ni bilo nikada moguće izreći, jer ona nije predviđena krivičnim zakonom. Ona je samo jedna kategorija koja se navodi u Ustavu RS, ali se ne primjenjuje", rekao je Petković za "Nezavisne".

Ističe da bi to značilo da će doći do izmjene ovog člana, ali da je izmjena Ustava komplikovana procedura.

"Potrebno je postići širi konsenzus i narodnih poslanika, tako da se ne može očekivati da to bude ni lako ni brzo, ali u svakom slučaju treba ići u izmjene Ustava u tom smjeru", pojasnio je Petković.

Dževad Mahmutović, potpredsjedavajući Vijeća naroda RS iz reda bošnjačkog naroda, kaže da je to posljedica izvještaja koje je uputila Evropska komisija u Mišljenju o kandidaturi za članstvo u EU, u kojem se kaže da je treba izbrisati iz Ustava RS.

"Očekujem da će Ustavni sud BiH prihvatiti našu apelaciju i da te odredbe koja reguliše postojanje smrtne kazne u Ustavu više neće biti. To nema nigdje u Evropi i očekujem da će biti izbrisana i iz ustava entiteta", kaže Mahmutović.

Mahmutović kaže da je iz medija nedavno pročitao da je odgovor Narodne skupštine RS, da niko ne osporava njihov zahtjev, te da niko nije osporavao da li treba da to stoji u Ustavu RS ili ne, nego da je odgovor uglavnom bio koncipiran na tome ko je kriv zašto ona još nije obrisana.

"Nije ni važno ko je kriv, važno je da pratimo moderne evropske tokove i dostignuća u oblasti ljudskih prava. Nije važno ni ko je podnio zahtjev za izmjenu, ni ko je kočio, važno je da se to završi i ukine. Bili smo optuženi od strane predsjednika Narodne skupštine RS i drugih političara u Banjaluci da smo mi blokirali usvajanje ustavnih amandmana 2010. godine, odnosno da smo mi blokirali ukidanje smrtne kazne iz Ustava RS, što nije tačno", rekao je Mahmutović.

Dodao je da je njihov zahtjev Ustavnom sudu BiH išao u pravcu da se ova odredba u Ustavu obriše odmah nakon odluke, odnosno u prvom narednom službenom glasniku BiH, odnosno RS.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, ranije je rekao da Narodna skupština RS i sama RS nisu krive što je ova provizija još u Ustavu RS, istakavši da su za njeno postojanje odgovorni Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS i Kancelarija visokog predstavnika.

Napomene radi, jedino Bjelorusija još sprovodi smrtne kazne, a Rusija je od 1999. uvela moratorijum na njeno izvršenje.

Što se tiče RS, iako se ova provizija nalazi u Ustavu, praktično se ne može izvršiti, jer je to zabranjeno zakonima koji su na snazi.

U članu 11. Ustava RS stoji da je ljudski život neprikosnoven, a da se smrtna kazna može propisati i izreći samo za najteže oblike krivičnih djela.

(Nezavisne)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

guz

27.09.2019 07:31

Zar je zakonit Ustavni Sud BiH?

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

27.09.2019 07:50

smrtnu kaznu treba uvest i sprovodit samo kada pogledate stasu uradili ovi na vlasti od drzave pokrali sve stose moglo pokrast za njih je blaga i smrtna kazna sadasu ovi na vlasti jaci od drzave onakvu bogatu drzavu su doveli do prosijackog stapa radi njih ovace drzava otici u duznicko ropstvo radi njih treba uvest i izvrsit nad njima smrtnu kaznu stosu sada na vlasti

ODGOVORITE