EU: Otkud pet miliona evra imovine Šuici?

U Evropskom parlamentu (EP) počela su uvodna saslušanja kandidata za komesare nove Evropske komisije.

Svijet 26.09.2019 | 15:23
EU: Otkud pet miliona evra imovine Šuici?
Pored ostalog, pokrenuto je i pitanje otkud kuće, stanovi i jahta u vrednosti od više od pet miliona evra kandidatkinji Hrvatske za komesarku za demokratiju i demografiju Dubravki Šuici.

To navodi briselski portal EU Obzerver, koji piše da je Dubravka Šuica odbila da tom portalu odgovori na ta pitanja, iako je "hrvatski državni ured specijalizovan za suzbijanje korupcije, Uskok, istraživao veliki jaz između prihoda Šuice i njene imovine".

U Odboru za pravne poslove EP su juče kratko saslušani rumunska kandidatkinja za komesara za transport Rovana Plumb zbog neprijavljenih sredstava od jednog miliona evra, kao i Mađar Laslo Tročanji, naimenovan za komesara za proširivanje, koji je dao obrazloženje za svoju advokatsku kancelariju.

I novi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je u pismu tom Odboru EP objasnio da nema sukoba interesa s njegovom novom dužnošću i neznatnim iznosima akcija u nekim firmama, jer to nije smetalo ni njegovom sadašnjem položaju šefa španske diplomatije. Celovita saslušanja kandidata za komesare počinju 30. septembra, a EU obzerver u vezi s "otvorenim pitanjem imovine" Dubravke Šuice prenosi i navode hrvatskog sajta Index.hr da je "ishod istrage Uskoka ostao misterija, jer su informacije o tome proglašene 'privatnim'".

Dubravka Šuica, koja je bila gradonačelnica Dubrovnika i prethodno profesor jezika, dok je njen muž pomorski oficir, ranije je već dospela u žižu zanimanja javnosti i medija u Hrvatskoj, a sad i u EP gde će 3. oktobra biti temeljno saslušana.

EU ozerver dodaje da je "njeno naimenovanje da 'brani demokratiju' u EU Hrvatsku učinilo ponosnom, kako je izjavio premijer Andrej Plenković, iz čije stranke HDZ je i Šuica… ali pitanje oko Šuičinih miliona, kao i njenih političkih vrednosti, mora dobiti odgovore kad je budu propitivali poslanici EP".

U izjavi ljubljanskom listu Delo, slovenački poslanik u EP Milan Brglez ocenio je da je "Hrvatskoj dat resor demokratije, iako se tamo stanje demokratije pogoršava".

Jadran Barac, takođe poslanik EP, je rekao da "postavljanje Šuice na taj položaj u EU može naneti štetu poverenju u evropske institucije".

Barac je EU obzerveru rekao da smatra da "ako poslanici EP brinu o opstanku EU, nužno je da povrate poverenje javnosti i ne dozvole da takvi političari budu u institucijama Unije".

Dubravka Šuica je u izjavi hrvatskim medijima opovrgla napise u medijima i tvrdnje nekih političara da su nejasni izvori njenih kuća, stanova, imanja i jahte, naglasivši da je to deo nasleđa njenog muža i nje, dodavši da "je njen suprug bio 44 godine kapetan broda i nešto je uštedeo u svom životu".

"Sve je jasno i na uvidu" , istakla je Šuica, ali je odbila da objavi dokumenta koja to potvrđuju i, kako napominje EU obzerver, nije želela da tom portalu da bilo kakvu izjavu.

Kopredsednik Grupe zeleni u EP Filip Lamberts je takođe uputio zamerke na ustanovljenje resora EK "demokratija i demografija" za hrvatskog kandidata Dubravku Šuicu.

"Šta to znači", upitao je Lamberts, "da žene sad mogu rađati decu i da će biti više malih belih beba, naročito poželjno hrišćana, tako da ponovo imamo bolji nadzor nad varvarima koji nasrću na naše granice?"

Nova predsednica EK Ursula fon der Lajen je prilikom nedavne posete Zagrebu izjavila da je "Hrvatska jedna od najmlađih članica Europske unije, ali je izvrsna… vrlo uspešna evropska priča i... uzor mnogim drugim zemljama".

"Andrej, vrlo sam ti zahvalna na jakoj podršci koju si mi dao tokom moje kandidature za predsednicu Evropske komisije", rekla je hrvatskom premijeru Plenkoviću.

Dubravka Šuica je od 2014. bila članica Spoljnopolitičkog odbora EP i član delegacije za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo i, zalažući se za proširenje na Zapadni Balkan, posebno je naglašavala da je "nerealno" da Srbija u dogledno vreme postane članica EU, posebno 2025.

Ona je nedavno ponovila da Srbija najpre mora "vratiti opljačkano hrvatsko kulturno blago", podneti listu nestalih hrvatskih državaljana u ratnih sukobima, kao i da hrvatska manjina treba da dobije ista prava kakva srpska ima u Hrvatskoj i da se zatvaranje svih poglavlja u pregovorima o članstvu EU-Srbija uslovi "zatvaranjem svih otvorenih pitanja iz prošlosti".

(Beta) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Dzoo

26.09.2019 13:37

Balkanska logika HDZ , SNS, SNSD ali nemoze u Evropi!!

ODGOVORITE
Name

O

26.09.2019 14:15

kao i da hrvatska manjina treba da dobije ista prava kakva srpska ima u Hrvatskoj

Name

Zoran

26.09.2019 13:56

Sta se vise ceka, pod hitno uvesti zakon o porjeklu imovine,prvo milokrada pa sve ostale provjeriti otkud im sve te silne milijarde.

ODGOVORITE
Name

tajkunsko roblje

26.09.2019 14:09

OtkudDodikovpj ekipi kumova milijarda?

ODGOVORITE
Name

Kumovi

26.09.2019 14:28

Samo milijarda? Hahahahaha

Name

Objavio

26.09.2019 14:11

Čujem otkuda lova pa dao Čović iz Aluminija za lobiranje u EU

ODGOVORITE
Name

Sve

26.09.2019 14:24

je to Covic potkovao a mije jedina pa svi balkanski milioneri i milijarderi pre rata nula a posle rata bigatasi!! politicke partije opljackale jos u ratu banke fabrike preduzeca pa lopovska privatizacija pa resursi tenderi a ona se nabogatila iz Alumine grdni novci hdz i covic na celu opljackali sve sto se miglo opljackati i sad se bahate u svojem bigatstvu kao vulinu tetka iz Kanade dala !te i ovoj stedio muz ma jasta dobra usteda narodna !i sad se uvlace u Evropu strasno

Name

Hehe

26.09.2019 16:22

Kupovala hranu na pijaci pa uštedila....hahahahahahaha

ODGOVORITE
Name

RE

26.09.2019 19:24

DODIK I ČOVIĆ ULETILI

Name

Najvise

26.09.2019 18:59

Od plljacke srpske imovine u Dubrovniku.

ODGOVORITE
Name

O

26.09.2019 19:34

napljackala za vrijeme rata tudje imovine pa posle rata opet jos zesce jos viseee i eto ustedilaaa !!milijardice njene blagodatne!!! i sad se uvlace u Evropu !!! sa svojim milijardama ustedjenim!! goli otok i oduzimanje imovine i to po redu!!zakon za sve jednak pa ovo je dno dna