Javan transkript razgovora Trampa i Zelenskog

Američko ministarstvo pravde objavilo je siže transkripta telefonskog razgovora američkog predsednika Donalda Trampa i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Svijet 25.09.2019 | 20:12
Javan transkript razgovora Trampa i Zelenskog
Reč je o razgovoru u kojem je Tramp zatražio od Zelenskog da istraži da li je bivši potpredsednik Džo Bajden uticao na zatvaranje istrage o kompaniji u kojoj je radio njegov sin.

"Mnogo se priča o Bajdenovom sinu, da je Bajden zaustavio istragu, a puno ljudi želi to da zna, tako da bi bilo sjajno ako nešto možete da uradite sa javnim tužiocem", rekao je Tramp, navodi se u sažetku transkripta razgovora, a prenosi Rojters.

"Bajden se okolo hvali da je zaustavio krivični postupak, pa ako možete da proverite... To mi zvuči strašno", rekao je još Tramp.

Telefonski razgovor Zelenskog i Trampa dogodio se nekoliko dana pošto je šef Bele kuće naložio zamrzavanje američke pomoći Ukrajini, vredne skoro 400 miliona dolara.

"Pobrinućemo se za to i radićemo na istrazi slučaja", odgovorio je Trampu Zelenski, koji je Trampa zamolio da ukrajinskim organima dostavi dodatne informacije ako postoje, prenosi BBC.

Zahvalivši Trampu, Zelenski je rekao da je tokom prethodne posete SAD odseo u Trampovoj kuli u Njujorku.

Za ovaj razgovor saznalo se kada je uzbunjivač iz američke obaveštajne zajednice podneo službenu žalbu na jedan ili više telefonskih poziva između predsednika Trampa i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

U međuvremenu je Pedstavnički dom američkog Kongresa na inicijativu demokrata pokrenuo službeni postupak opoziva predsednika Donalda Trampa zbog optužbi da je vršio pritisak na strane vlasti, u ovom slučaju ukrajinske.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Sa strane

25.09.2019 19:14

Ovo je vrhunac cinizma demokrata! Američki predsednik vrši uticaj na strane vlasti! Ajde?! Pa, ovde vaši ambasadori komentarišu i guraju nos u svaku poru života. Otvoreno, javno, osiono...

ODGOVORITE
Name

Yu

25.09.2019 19:47

Tramp je republikanac nije demokrata.

Name

Banjalucanin

25.09.2019 20:09

Vjerujem da je komentator mislio na Amerikance kao demokrate u cjelini a ne partijsku pripadnost.

Name

Re Banjalucanin

26.09.2019 03:04

mije mislio tako. Mislio je da je demokratska stranka cinicna kada pokrece impicment zbog toga sto je Tramp (republikanac) trazio od ukrajinskog predsjednika da pomogne u istrazi da li je Dzo Bajden (demokrata) radio protivzakonite stvari.

Name

Vuk

26.09.2019 06:11

@sa strane...zato i jesi sa strane... sa tako priprostim shvatanjem ! Ne smeta njima kad njihova vlast vrši pritisak i uticaj na nekog sa strane, naprotiv to je čak poželjno...ALI samo pod jednim uslovom, da taj pritisak i uticaj nije usmjeren i upotrebljen da bi se naškodilo nekom u SAD-u !!! nadam se da si sad skontao... znači ne Trum ili bilo ko drugi ne smije vršiti pritisak na nekog u Francuskoj, Ukrajini, Ruminiji..sa ciljem da našteti nekom drugom amerikancu ili amerikanki!

Name

Lepi Ukionovicic

25.09.2019 19:22

Znaci predsjednika prisluskuju.

ODGOVORITE
Name

Tramp Ne Konta

25.09.2019 20:30

On mora pod hitno negdje zapoceti rat. Mislim da ce Jemen nastradati, na zalost, on je ,,ravnoprava protivnik,, .

ODGOVORITE