Ko to prikriva poraze SNSD-a u Sarajevu?

-  SNSD je do juče govorio da će se osamostaliti ako ne formiraju vlast, a danas govore da nema veze što nisu formirali vlast. kazao je Bosić u intervjuu Insajderu.

Bosna i Hercegovina 25.09.2019 | 14:17
Ko to prikriva poraze SNSD-a u Sarajevu?
Evidentno je da koalicioni partneri nisu uspjeli da finalizuju dogovor koji su napravili oko formiranja vlasti, a na osnovu kojeg su izabrani članovi kolegijuma Parlamenta BiH. Došlo je do razmimoilaženja i smatram da je to neuspjeh onih koji su vršili pregovore. Jasno je da Dodik nije uspio raznim metodama da sa svojim partnerima dogovori podjelu fotelja i doveo je čitavo društvo u još veću krizu u odnosu na stanje koje je bilo ranije - kaže za Insajder delegat SDS u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić.

Prema njegovim riječima, Željka Cvijanović svojom jučerašnjom izjavom da "SNSD-u nije prioritet prioriteta da uđe u vlast u Sarajevu" je tu da vadi kestenje iz vatre jer je evidentno da su svojim ponašanjem Dodik i funkcioneri SNSD doveli do totalne blokade, čak i onih institucija koje bi mogle da funkcionišu, kao što je Parlament BiH, a desilo se i da ne mogu dobiti kredite koji stoje na nekim računima jer su oni blokirali Parlament BiH koji treba da ratifikuje te kredite.

- Šteta je opšta i ne znam kako izaći iz ove situacije. Taj odgovor bi trebalo da daju oni koji su nas uveli u ovakvu krizu i ovakvu situaciju - kaže Bosić i dodaje:

- SNSD je do juče govorio da će se osamostaliti ako ne formiraju vlast, a danas govore da nema veze što nisu formirali vlast. 

Na naše pitanje da li pomenuta izjava Cvijanovićeve miriše na najavu povlačenja SNSD iz pregovora o formiranju vlasti u Sarajevu Bosić odgovara:

- Meni to miriše na nemoć SNSD. Ovo je prvi veliki neuspjeh Milorada Dodika, jer sve mu je dosad išlo lako. Ipak, nije shvatio da je u Sarajevu neka druga igra sa drugim igračima u odnosu na njegovo ranije okruženje koje je manipulisao na specifičan način. Ovo je evidentan poraz Milorada Dodika u formiranju vlasti.

- Ubijeđen sam da je ovo posljedica njegove dugoročne politike bratskog savezništva sa HDZ-om, odnosno politike dva protiv jednog. Bošnjaci se pribojavaju te koalicije, strah ih je da će biti minorizovani, ako ta koalicija bude činila vlast na svim nivoima - smatra bivši predsjednik SDS.

On ističe da su se SDS i PDP su se zatekli na ministarskim mjestima u prijašnjem Savjetu ministara, a da prema zakonu Savjet ministara funkcioniše sve dok se ne formira novi i tu nema nikakvih dilema. 

- Oni treba da rade svoj posao, pogotovo imajući u vidu da zakon predviđa ako odu ministri na njihova mjesta sjedaju zamjenici, a zamjenici svih ministara iz Republike Srpske su iz Federacije i druga dva naroda i evidentno je da bi u tom slučaju bio otvoren prostor da se donesu odluke koje nisu u skladu sa interesima i politikom Republike Srpske. Svojim ostankom na pozicijama ministri iz SDS i PDP moraju da čuvaju "status kvo" da ne dođe do negativnog razvoja situacije. Postoji i varijanta da je čitav pritisak na napuštanje Savjeta ministara od strane SDS i PDP bio s ciljem da se dođe do te situacije da se pošalje ANP i da se na takav način otvori put SNSD-u da se formira novi Savjet ministara.

Na naše pitanje da li su moguća sastavljavanja novih većina na nivou BiH, Bosić kaže:

- Mislim da bi trebalo razmotriti sve opcije. Vjerujem da će poslije evidentnog kraha ovog pokušaja formiranja vlasti sada doći na sto i druge opcije da se vidi da li postoji neka druga kombinatorika. Tu vidim dvije ili tri moguće varijante, ali ne bih ja otvarao tu priču.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Djuka

25.09.2019 14:01

Kada BiH ne treba savjet ministara skoro godinu dana onda ovo tijelo ne treba ni da se izabere. Ocigledno smeta daljem razvoju BiH i stoji kao prepreka nastavku daljeg prosperiteta svih nasih naroda i narodnosti unutar entiteta kao i ogranicenje ljudskih sloboda, koje su u najkrvavijim godinama istorisjkog napredka evropske nacije teskom mukom izvojevane.

ODGOVORITE
Name

Борислав

25.09.2019 14:26

Грешиш Дјука. Савјет министара постоји и ради у техничком мандату све до избора новог савјета. На жалост бликран је Парламент јер су коалиција СДА, СНСД и ХДЗ поставили своје кадрове који не желе да раде. Решње за овај проблем су само нови избори или нова расподјела фотеља у Парламентарној скупштини и у дому народа.

Name

Deutschland

25.09.2019 15:10

Sve ZLO u BiH dolazi od DODIka,i snsd,jer DODIK bio neprijatelj Srba 91, Dezerter,a SNSD su komunisti, crvena boja,i sve ostalo

Name

re DJuka

25.09.2019 15:27

Potpisujem Vašu poruku a dodao bih da ni zajednica FBiH i RS očigledno nije potrebna.

Name

Mirela BL

25.09.2019 15:40

Slazem se i ja sa Djukom uz opasku: Ako u vladi sjede ljudi koji su spremni lazno prikazati svoju naobrazbu, onda od takvih ne treba ocekivati napredak - zato ga ni nemamo! Takvi kadrovi, vecinom SNSD, treba suspendovati po hitnom postupku na sledecoj sjednici NS-a.

Name

REE

25.09.2019 16:19

U bosni moze sve , samo jos nisu uspjeli da naprave sporet od drveta..

Name

Re REE

26.09.2019 19:06

Jesu kako nisu .. Napravili su i sporet od drveta..Jednom ga iskoristili i izgoreo i sporet...