Amfilohije na sastanku u Vladi Crne Gore

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i crnogorski premijer Duško Marković razgovarali su danas o preporukama Venecijanske komisije.

Region 24.09.2019 | 21:28
Amfilohije na sastanku u Vladi Crne Gore
Marković je naveo da je prihvatio mitropolitovu inicijativu za sastanak, kao i njegov zahtev da se u vezi s Predlogom zakona o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, pošto je dobijeno mišljenje Venecijanske komisije, razgovara uz prisustvo pravnih savetnika koje je angažovala Mitropolija.

U saopštenju se ističe da je dogovoreno da dijalog o toj temi bude nastavljen, prenose podgoričke Vijesti.

"Premijer je rekao da Vlada Crne Gore iskazuje poštovanje prema pravoslavnoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i njenim vernicima i da je zajednički interes da se na verskim pitanjima i u proceduri ispunjavanja preporuka Venecijanske komisije postigne najviši stepen konsenzusa", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Vlada želi da uobliči pravni sistem u skladu s današnjim potrebama Crne Gore kao viševerskog i multikulturalnog društva.

"Naša obaveza je da ostavimo ambijent i nasleđe koje neće biti opterećenje generacijama koje dolaze", naveo je Marković u saopštenju.

Sastanku je prisustvovao i potpredsednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku Zoran Pažin, koji će u nastavku dijaloga predvoditi vladin stručni tim tokom daljeg rada na ispunjavanju preporuka Venecijanske komisije, dodaje se u saopštenju.

Prvi sastanak

To je bio prvi takav sastanak od kada je Vlada Crne Gore donela Predlog zakona o slobodi veroispovesti koji je Srpska pravoslavna crkva (SPC) oštro kritikovala i koji je izazvao napetost i između Podgorice i Beograda.

Vladin Predlog zakona podrazumeva da sve verske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju dokazati da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta.

I crnogorske vlasti i SPC kao svoju pobedu tumače mišljenje Venecijanske komisije o predlogu crnogorskog zakona o slobodi veroispovijesti, kojim se podržava namera Vlade u Podgorici da na savremen način uredi tu oblast, ali se ukazuje da ne sme biti "preknjižavanja" verske imovine bez odluke suda.

Vlada kaže da nije ni bilo planirano da se jednostrano oduzmu crkve i manastiri kojima u Crnoj Gori gazduje SPC, dok u Mitropoliji SPC tvrde da su sprečili "otimanje imovine što nisu radili čak ni Turci, ni Titovi komunisti".

Reakcije zvaničnog Beograda povodom predloga crnogorskog zakona su posebno bile oštre na najavu presednika Mila Đukanovića da će obnoviti Crnogorsku pravoslavnu crkvu "svidelo se to nekome ili ne".

On je kazao i da očekuje da će vaseljenski patrijarh priznati autokefalnu CPC jer to svoje uverenje temelji na stavu da su u pravoslavnom svetu crkve u granicama države, ali u Crnoj Gori nije tako. Međutim, vaseljenski patrijah Vatrolomej mu je u pismu odgovorio da priznaje samo crkvu na čijem je čelu mitropolit Amfilohije i da neće priznati CPC.

 (Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Velika ljubav

25.09.2019 02:58

Oduvijek je to bila velika ljubav. Nasa istorija puna ljubavi.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

25.09.2019 04:14

Kod ovih popa najgore je zlo u Crnoj Gori sto oni sad moraju polagati racune a sve ostalo je nevazno i tu lezi zec. Niko nece nista otimati samo cisti racuni a popovi nisu naucili da racune polazu nego da trose ono sto im beda da .

ODGOVORITE
Name

tajkunsko roblje

25.09.2019 09:39

Ovo zaostalo kao Iran, gde se verski poglavari petljaju u politiku.

ODGOVORITE
Name

Kod

27.09.2019 21:36

nas srba religija nije nikad imala vecu slobodu a bila u vecij krizi! Neka se crkveni vrh zapita zasto je to tako?

ODGOVORITE