Kou jedini kandidat za predsjednika IAAF-a!

Šezdesetdvogodišnji Kou je na mjesto predsjednika svjetske atletike prvi put izabran 19. avgusta 2015. u Pekingu, kada je u glasanju glatko pobijedio Sergeja Bubku.

Ostali sportovi 25.09.2019 | 13:23
Kou jedini kandidat za predsjednika IAAF-a!
Britanac Sebastijan Kou, nekadašnja atletska zvijeda, na sutrašnjem kongresu u Dohi jedini je kandidat za predsjednika Međunarodne atletske federacije (IAAF), koju vodi od 2015. godine.

Za četiri potpredsjednička mjesta u IAAF prijavilo se 11 kandidata, među kojima je i dosadašnji prvi potpredsjednik Sergej Bubka, nekadašnji najbolji skakač motkom iz Ukrajine.

Za preostalih 13 mjesta za članove Savjeta IAAF prijavljeno je 39 kandidata.

Izbori za čelne funkcije u IAAF na 52. kongresu biće obavljeni neposredno pred početak Svjetskog prvenstva.

Kongresu prisustvuju predsjednik Atletskog saveza Bosne i Hercegovine Goran Bošnjak i generalni sekretar Milan Pedalo. 

Šezdesetdvogodišnji Kou je na mjesto predsjednika svjetske atletike prvi put izabran 19. avgusta 2015. u Pekingu, kada je u glasanju glatko pobijedio Sergeja Bubku. Na ovogodišnjim izborima Bubka je povukao kandidaturu sredinom godine.

Kou, dvostruki olimpijski šampion na 1500 metara (1980. i 1984.) prije četiri godine preuzeo je IAAF od tada 82-godišnjeg Senegalca Lamina Dijaka, koji je s položaja odstupio nakon 16 godina. Kasnije je optužen zbog brojnih korupcijskih afera.

Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine lord Kou bio je predsjednik Organizacionog odbora.

Izvor: mondo.ba/Fena

Komentari / 0

Ostavite komentar