Najava - EP, 1/4-finale: Orlovi već vide Pariz!

Odbojkaši Srbije favoriti u četvrtfinalu protiv najprijatnijeg iznenađenja Evropskog prvenstva Ukrajine. Prva zvezda rivala novi saigrač Atanasijevića i Podraščanina u Peruđi.  Ivović: Ako im se dopusti, Ukrajina može da napravi čudo! Marko Ivović, odbojkaški reprezentativac Srbije, poziva na oprez pred četvrtfinalni meč sa Ukrajinom.

Ostali sportovi 24.09.2019 | 10:13
Najava - EP, 1/4-finale: Orlovi već vide Pariz!
Ta utakmica je na programu u utorak od 20.30 u belgijskom Antverpenu, a u polufinale su se već plasirali Poljska i Slovenija.

"Posle grupne faze svaki meč je važan. Došli smo do ovde, sad je glavna ta utakmica za polufinale. Reklo bi se fin i lep put, ali joj treba pristupiti kao i svakoj do sada. Ukrajina je pokazala da, ako im se dozvoli, mogu da naprave čudo i za njih i za sve ostale. Treba da budemo koncentrisani od samog početka i da igramo svoju igru kako bi bilo kako treba sve, u suprotonom imaćemo probleme", rekao je Ivović.

Ukrajina je u osmini finala napravila iznenađenje, izbacivši domaćina Belgiju.

"Znam pojedine ukrajinske igrače iz Rusije, dobri su. Mlada je ekipa relativno, ambiciozna, imaju jednog igrača koji igra u italiji, svi pričaju o njemu. Treba se postaviti kao prema svim drugim ekipama. Te mladi timovi igraju na motivaciju, mladi drugačije pristupaju od starijih. Ako im se dopusti, mogu da naprave čudo", dodao je Ivović.

Ivović, ipak, smatra da je Srbija kvalitetnija i da je realno da se plasira u polufinale.

"Mislim da smo dosta iskusniji, bolji , treba to pokazati na terenu i da se plasiramo u polufinale, koje ja mislim da je realno", zaključio je Ivović.

Odbojkaši Srbije zasad idu putem izabranica selektora Zorana Terzića. Borba za medalju na Evropskom prvenstvu je na vidiku, polufinale u Parizu je blizu. Put do Grada svetlosti vodi preko Ukrajine (RTS 1, 20.30), najprijatnijeg iznenađenja dosadašnjeg toka šampionata.

Očekivala je Srbija u Antverpenu opet Belgiju, ali su Ukrajinci iznenadili u osmini finalu jednog od domaćina EP i pobedili posle pet setova. Trebalo bi čudo da se dogodi da četa Slobodana Kovača ne pobedi. Srbija igra odlično na ovom prvenstvu, ostvareno je svih šest pobeda, izgubljen je samo set.

Oprez nije na odmet, ali kvalitet je na strani naše selekcije koja se nikada dosad nije sastala sa današnjim rivalom.

“Ukrajina nam je nepoznanica. Poslednjih godina imala je uspeha u mlađim kategorijama. Moramo da budemo oprezni, igrači će morati da budu koncentrisani jer je reč o ekipi koja je već napravila iznenađenje. Ipak, mi nismo Belgija, bićemo maksimalno spremni”, rekao je pred četvrtfinalni duel selektor Slobodan Kovač.

Najbolji poenter Ukrajine na EP je prošle sezone korektor srpskog šampiona Vojvodine Dmitro Vijacki. Ima samo 21 godinu i na šest utakmica na EP je postigao 87 poena, odnosno 4,35 po setu. Ipak, prva zvezda reprezentacije je kapiten Oleh Plotnicki koji je igrao za Milano, a od naredne sezone biće saigrač naših Atanasijevića i Podraščanina u Peruđi. Izdvaja se i Jan Jereščenko koji brani boje ruskog Urala iz Ufe.

Očekuje se da Kovač opet izvede najjaču postavu. Tehničar će bti Nikola Jovović, primači servisa Nemanja Petrić i Uroš Kovačević, srednji blokeri Srećko Lisinac i Marko Podraščanin, korektor Aleksandar Atanasijević i libera Nikola Peković i Neven Majstorović.

Naš najefikasniji odbojkaš na šampionatu je Uroš Kovačević sa 74 poena, četiri više od Aleksandra Atanasijevića.

Kapiten Nemanja Petrić je rekao da je srpski tim imao vremena da predahne i spremi za meč sa Ukrajincima.

“Četvrtfinale će biti veoma teško. Ukrajina lepo igra tokom celog takmičenja. Čeka nas težak meč, moramo da budemo koncentrisani od početka i istrajni u želji da pobedimo”, oprezan je Petrić.

Marko Ivović nije starter na EP, ali je uvek spreman da sa klupe promeni tok meča, pojača prijem i odmeni Kovačevića i Petrića.

“Ukrajina je pokazala da može da napravi čudo ako joj se dozvoli. Treba da igramo svoju igru kako bi sve bilo kako treba. Iskusniji smo i bolji, to treba da pokažemo na terenu”, istakao je Ivović.

Ako pobedimo Ukrajinu, idemo u Pariz na noge pobedniku meča Francuska – Italija. Našoj zemlji se smeši 11 polufinale na Evropskim prvenstvima.

Ono što je sigurno je da Evropa dobija novog šampiona. Rusija je senzacionalno ispala već u četvrtfinalu posle poraza od Slovenije u Ljubljani. I Nemačka kao finalista EP 2017. godine u Poljskoj je ispala. Od selekcija koje su osvojile medalju pre dve godine u konkurenciji je još samo Srbija.

A vi, dragi naši čitaoci, ako verujete da ''Orlovi'' mogu do polufinala, onda možete i da oprobate sreću, jer kladionica Mozzart nudi vrlo lepu kvotu da će biti, recimo 3:0 za Srbiju - 1,60, tako da možete i da se ''oparite''! 

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE - ČETVRTFINALE

Ponedeljak

APELDORN (HOLANDIJA)

Poljska – Nemačka 3:0 (25:19, 25:21, 25:18)

LJUBLJANA (SLOVENIJA)

Rusija – Slovenija 1:3 (23:25, 22:25, 25:21, 21:25)

Utorak

ANTVERPEN (BELGIJA)

20.30: Srbija – Ukrajina 

NANT (FRANCUSKA)

21.00: Francuska – Italija 



Izvor: mozzartsport/B92

Foto: CEV

Komentari / 0

Ostavite komentar