Ljekari savjetuju Tompsona da pauzira dvije godine?!

Klej Tompson, košarkaš Golden Stejt Voriorsa, mogao bi da se na teren vrati tek sezone 2021/2022, prenose američki mediji.  Američki lekar oglasio se povodom prakse preuranjenog vraćanja sportista na teren nakon kidanja prednjeg ukrštenog ligamenta.

Košarka 23.09.2019 | 19:24
Ljekari savjetuju Tompsona da pauzira dvije godine?!
Prema pisanju "NBC Sports", iskusni doktori predložili su Tompsonu da pauzira dve godine posle povrede prednjeg ukrštenog ligamenta.

Obično oporavak od teške povrede kolena traje od devet do 12 meseci, a mnogi požure i vrate se ranije, što kasnije bude kobno po njih.

Zbog toga doktori predlažu Kleju da pauzira dve sezone, ali i svakom drugom sportisti koji doživi ovu povredu.

Međutim, to je i malo verovatno da će se desiti. Tompson je povredu doživeo u plej-ofu ove godine i mnogi misle da će se na teren vratiti krajem sezone 2019/2020, odnosno u martu ili aprilu naredne godine.

Tompson ima 29 godina, ovog leta je potpisao unosan ugovor s Voriorsima i jedan je od najboljih šutera u istoriji NBA lige.



Klej Tompson doživeo je tešku povredu kolena tokom šeste utakmice finala NBA plej-ofa između Golden Stejt Voriorsa i Toronto Reptorsa (2:4).

Prednji ukršteni ligament obnovljen mu je hirurškom intervencijom 2. jula i od tog trenutka kruže pretpostavke da li će u predstojećoj sezoni moći da pomogne Voriorsima i kada bi tačno mogao da se vrati na parket.

Kako je standardni period oporavka od takvih povreda devet do 12 meseci - mada se u Evropi košarkaši vraćaju već posle osam meseci! - Tompson bi mogao da propusti čitavu sezonu, naročito ako se njegova ekipa ne plasira u plej-of, ali se zato prijavio za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, zakazanim za avgust.

Do početka priprema reprezentacije SAD proći će punih godinu dana od operacije i 13 meseci od momenta kada se desila povreda, što znači da će sjajni bek tada biti potpuno zdrav i spreman.

Ili ipak neće!?

Lekar specijalista Tim Hjuit, koji je posvetio karijeru proučavanju biomehanike kolena, tvrdi da bi sportista posle kidanja prednjeg ukrštenog ligamenta trebalo da napravi pauzu od dve godine.

Kao razloge navodi rizik od ponovnog povređivanja (što se, između ostalih, desilo Davisu Bertansu i Milanu Mačvanu, ili od aktuelnih NBA igrača Džabariju Parkeru) i činjenicu da igrač u prvoj sezoni posle te povrede ionako "nije svoj", te da zato nikome nije u interesu žurba oko povratka.

"Meni kažu 'To je tvoje mišljenje, postoje još neka mišljenja'. Ne, to nije moje mišljenje, jer ja se bavim naukom i bavim se činjenicama", rekao je doktor.

"Ljudi to ne vole da čuju, ali činjenica je da su sportisti u periodu od dve godine posle kidanja ligamenta pod rizikom ponovnog povređivanja i činjenica je da posle samo godinu dana pauze neće igrati na pređašnjem nivou. Ako imate igrača koga godišnje plaćate 15 ili 20 miliona dolara, onda ima smisla da sačekate koliko god je potrebno da se normalizuju njegova biologija, fiziologija i performanse".

Tompson je ovog leta potpisao novi petogodišnji ugovor sa Voriorsima vredan 190 miliona dolara.

Analizom je utvrđeno da oko 10 odsto NBA igrača koji pokidaju prednji ukršteni ligament, ponovo doživi istu povredu.

Često se u medijima može čuti i pročitati da košarkaš po povratku na teren treba da "preskoči" psihološku barijeru i oslobodi se straha od povređivanja. Hjuit kaže da je i to jednim delom zabluda.

"Problem nije samo psihološke, nego i fizičke prirode. Ligament posle godinu dana još nema potrebnu strukturu. U procesu operacije vi na ligament kalemite parče tetive, a njemu je potrebno 18 do 24 meseca da se srodi sa tkivom i da sazri do tačke kada ligament postaje onakav kakav je bio. Ako ne sačekate toliko, onda igrate sa ligamentom koji nije sasvim zalečen".

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar