EP - 1/4-finale: Ruse ne plaše pune Stožice, Poljska ima lak posao!

Branilac titule šampiona Starog kontinenta i dvostruki uzastopni prvaci sveta favoriti u prvim mečevima četvrtfinala na Evropskom prvenstvu.

Ostali sportovi 23.09.2019 | 14:58
EP - 1/4-finale: Ruse ne plaše pune Stožice, Poljska ima lak posao!
Nije bilo iznenađenja na Evropskom prvenstvu za odbojkaše prethodnih 10 dana. Najbolje selekcije Starog kontinenta sa pola gasa su ušle u četvrtfinale, ali sada se tek očekuju uzbuđenja.

U prvim četvrfinalnim susretima Rusija i Poljska imaju ulogu favorita i plasman među četiri najbolje selekcije Evrope ne bi trebalo da izostane. Zbornaja će imati teži posao u Ljubljani protiv domaćina Slovenije. Opet se očekuje paklena atmosfera u dvorani Stožice, više od 10.000 slovenačkih navijača, ali kvalitet je na strani branioca krune najbolje reprezentacije kontinenta od pre dve godine iz Krakova.

Rusija i Slovenija su već igrali u grupnoj fazi i tada nije bilo uzbuđenja, bilo je laganih 3:0 za Zbornaju, a domaćin je u sva tri seta stigao do 21 poena. Najefikasniji odbojkaš šampiona Evrope je primač servisa Fakela iz Novog Urengoja Dmitrij Volkov. On je dosad na šampionatu sakupio 77 poena, a osvaja u proseku 4,61 po setu.

Prethodnih godina udarna igla Zbornaje je bio korektor Maksim Mihajlov. On je i dalje u selekciji, ali ima dostojnog konkurenta za mesto u timu u mlađem Viktoru Poletaevu, bombarderu ruskog šampiona Kuzbasa iz Kemerova.

Uz Ivana Jakovljeva, Jegora Kljuku, Arjema Volviča, gosrostanog Dmitrija Muserskog, to je selekcija koja je sposobna da obrani titulu. Dosad su Rusi na šampionatu izgubili samo dva seta, a u osmini finala su lako dobili Grčku sa 3:0.

Slovenija je na krilima navijača uspela da pobedi Bugarsku sa 3:1 u derbiju osmine finala, ali čini se da su joj šanse minimalne protiv branioca titule. Perjanica Slovenaca je iskusni primač servisa Tine Urnaut, prošle godine odbojkaš italijanske Modena. On je prvi poenter reprezentacija sa 74 poena, odnosno 3,89 po setu. Tu su još Jan Kozamernik i Mitja Gasparini. Sve je na strani Rusije koja je bliža polufinalu.

Poljska igra sigurno na ovom Evropskom prvenstvu. Dosad je izgubila samo set. U odnosi na SP u Italiji i Bugarskoj prošle godine, kada je odbranila titulu, nema MVP Bartoša Kureka, ali je tu najbolji odbojkaš današnjice Vilfredo Leon koji se odlično uklopio u mozaik belgijskog stručnjaka Vitala Hejnena.

Rival u Apeldornu biće Nemačka koja je u osmini finala bila bolja od domaćina Holandije posle četiri seta. Izabranici selektora Andree Đanija nisu ni bleda senka one selekcije koja je pre dve godine osvojila srebro u Krakovu. I dalje se sve vrti oko korektora Đerđa Grozera. Panceri su imali čak tri poraza u grupnoj fazi, od Srbije, Belgije i Španije. Ove godine u Ligi nacija Poljska je slavila sa 3:1.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar