Banke u Srpskoj prijavile 48 "pranja novca"

Finansijsko-obavještajnom odjeljenju Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) banke u Republici Srpskoj (RS) prijavile su u prošloj godini ukupno 48 transakcija sumnjivih na pranje novca, u ukupnom iznosu od 127 miliona KM, podaci su Agencije za bankarstvo RS.  Nije bilo transakcija sumnjivih na finansiranje terorističkih aktivnosti.

Republika Srpska 22.09.2019 | 12:20
Banke u Srpskoj prijavile 48 "pranja novca"
U izvještaju Agencije za bankarstvo precizira se da je prijavljena jedna sumnjiva bezgotovinska transakcija u iznosu od 103,5 miliona KM, a ta sredstva su, prema nalogu Finansijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA-e, bila blokirana pet dana.

Banke su prijavile i 31 sumnjivog klijenta zbog pranja novca, a jedan od njih prijavljen je zbog sumnje na finansiranje terorističkih aktivnosti. 

Banke u RS prijavile su u 2018. godini ukupno 179.658 gotovinskih transakcija u vrijednosti od tri milijarde i 998 miliona KM, što predstavlja 0,46 posto ukupno obavljenih transakcija u bankarskom sektoru tog bh. entiteta, odnosno 6,64 posto ukupne vrijednosti obavljenih transakcija u bankarskom sektoru RS.

Iz Agencije su najavili daljnje praćenje platnog prometa i aktivnosti radi sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma te smatraju da je neophodno unaprjeđivati saradnju s drugim nadležnim institucijama.

O izvještaju ove agencije Narodna skupštine RS  izjasniće se na narednoj sjednici.

(Avaz)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Kojih

22.09.2019 10:35

48 da je samo toliko bili bi bogatiji od svakcarske kod nas se apsolutno nista ne uradi da nije na bilo koji nacin zakon zaobidjen izuzev najsiromasnijeg sloja gdje se donekle postuje jer sirotinja sve mora da plati!

ODGOVORITE
Name

Komsija

22.09.2019 10:56

To su Banke koje prijave da Dodik u Pavlovic Banci digne kredit 800.000 Km i tri dana kasnije vrati a u svojim Laktasima otvara Banke RS,

ODGOVORITE
Name

Hahahaa

22.09.2019 12:20

Al me nasmija bas !!banke peru pare od rata do danas !pa i babe to znaju i nikom nista !Sve potkovano uvezano e sad ako negdje pukne ondabih drze u saci !!i tako se reketiraju dijele tal pa to je jasno ko dan!ali oni su iznad zakona !! nedodirljivi !!na balkanu hobotnica od rata do danas hara!!!

Name

NOVOMATIC ADMIRAL I Austrijska Mafija

22.09.2019 13:42

NOVOMATIC ADMIRAL i njegove cerke firme vec deset godina peru novac u Republici Srpskoj i pokiva ih Milorad Dodik, Nikola Špirić,Zoran Tegeltija, JOVO RADUKIĆ, a unaza par godina se priključila i Zora VIDOVIĆ. Ove fantom firme NOVO RS DOO I RSA GAMING pokriva policija I tuzilastvo. Millan Tegeltija iz VSTSA direkto za njih interveniše u Banjalučkom tuzilastvu i Banjalučkom Osnovnom Sudu.

ODGOVORITE
Name

Re

23.09.2019 16:39

Miloš Pejić iz Novomatica je 2008 Miloradu Dodiku dao mito od 2 miliona eura u keše a zauavrat je Novomatic i te firme za pranje novca dobile institucionalnu zaštitu.

Name

Banjalučki berberin

23.09.2019 06:26

Za koga rade oni dileri devizama kod Boske i u Gospodskoj u Banjaluci..??!! Nesmetano kupuju i prodaju i danju i noću, nedjeljom i praznikom, samo se čuje - devize, devize. A okolo banaka koliko voliš, čitav niz mjenjačnica, kurs BAM-a stabilan, pa se postavlja pitanje zašto to i čemu. I za koga. Nema neke vidljive logike. Račune ne izdaju, ni fiskalne, nema traga o kupoprodaji, očito je sve divlje, siva zona, nelegalno. Ranije je policija znala zaći i napraviti raciju i odmah zatim ih pustiti, uz izvinjenje naravno. A zadnjih 10-tak godina nema ni toga. Za čiji račun i zbog čega, trebalo bi istražiti. Eto šećer zadatka za istraživačko novinarstvo i isto takve novinare.

ODGOVORITE
Name

Tačno i očito

23.09.2019 07:36

Divlje je i nelegalno, ali začudo i javno, otvoreno i neskriveno pred očima javnosti, poštenih građana i seljaka, pa i mnogobrojnih turista i gostiju.