Šarović: Nije to bio sastanak istomišljenika

-Iskoristili smo priliku da svako od nas iznese svoje viđenje situacije, uopšte u Bosni i Hercegovini, posebno u svjetlu deklaracije koja je bila u centru pažnje. Nije to bio sastanak istomišljenika - kazao je predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović, gostujući u Dnevniku 2 BN TV.

Republika Srpska 21.09.2019 | 20:02
Šarović: Nije to bio sastanak istomišljenika
Komentarišući sastanak u Beogradu sa predsjednikom Srbije, Šarović je rekao da je najvažnije ono što je rekao srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

"Ja lično dijelim sve ono što je rekao i sa moje pozicije kao predsjednika Srpske demokratske stranke, sve je prihvatljivo, mislim da je sve bilo odmjereno", kazao je Šarović i dodao:

"Ali, sa druge strane, imali smo prilično dug sastanak za mene vrlo koristan. Iskoristili smo priliku da svako od nas iznese svoje viđenje situacije, uopšte u Bosni i Hercegovini, posebno u svjetlu deklaracije koja je bila u centru pažnje. Nije to bio sastanak istomišljenika".

Šarović je rekao da su on i Borenović (predsjednik PDP) bili na neki način opozicija i predstavljali smo stranke koje su opozicija u Republici Srpskoj.

"To je bila prilika da se čuje i naše mišljenje koje nije uvijek isto kao mišljenje pozicije. Bilo je određenih stvari oko kojih smo se složili, prije svega oko deklaracije, ali postoje mnoga pitanja o kojima drugačije razmišljamo, pa i možda oko određenih odgovora vezano za deklaraciju što se i vidjelo iz izjava poslije", kazao je Šarović.

Na konsttaciju da se slušajući Dodika na konferenciji za medije stekao utisak da se nalazimo u nekom predratnom stanju, Šarović je odgovorio:

- Pa jeste , ja moram priznati, da sam na jedan način iznenađen tom retorikom i to je Dodik rekao u svoje ime i u ime svoje stranke, na to ima pravo ali nije to rekao u ime svih nas. Mislim da je potrebno da naglasim da naš odgovor uopšte kada je u pitanju deklaracija SDA i kada je u pitanju stanje u Bosni i Hercegovini, treba da bude odmjeren i odgovoran i na bilo koji način ne huškački ili reakcija koja može da produbi krizu u Bosni i Hercegovini - kazao je Šarović.

Mišljenja je da treba umjesto mišića pokazati više mudrosti i pameti.

"Ovo je prilika da se Republika Srpska pozicionira kao strana koja će možda da bude prepoznata kao Republika Srpska koja se zalaže za mir i stabilnost, za razvoj u Bosni i Hercegovini. To je nešto što bi trebalo od nas da se čuje, pametnije je to nego da pominjemo neku drugu retoriku. Nećemo godinama da živimo u nekoj takvoj atmosferi, to je neprihvatljivo, bar sa strane Srpske demokratske stranke", kazao je Šarović.

Mi treba da imamo, kaže, jasan pogled na ovu deklaraciju, da kažemo da je ona za nas neprihvatljiva, da je nazadna da je suprotna Ustavu, ali da kažemo da je bilo istih deklaracija i ranije.

"Jedna je bila u aprilu HDZ-a, skoro identična kao ova SDA, pa je niko nije napadao, ali treba da imamo isti odnos prema tome. Rekao bih da su se u deklaracijama utrkivali i SDA i HDZ i SNSD. Sa tim treba prestati radi ovih naroda, građana u ovoj zemlji. Mislim da je to nešto što i po meni treba da bude ključna poruka. Jasan odnos prema određenom dokumentu ali i tonovi koji će da budu ozbiljni i odgovorni. Mislim da se to očekuje od stranka pogotovo od onih koje su parlamentarne", kazao je Šarović.

Na pitanje kakve odluke se očekuju od Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sporne deklaracije, Šarović je rekao da nije obaviještan o tome da li će i kada da bude sjednica Narodne skupštine posvećena ovom pitanju. 

"Ne učestvujem u njenoj pripremi, ali ukoliko bude sazvana, odazvaću se. To je odgovornost prema NS RS. Ako me pitate da li o Deklaraciji treba da raspravlja NS RS, reći ću vam da o tome prvo treba da se oglase parlamentarne stranke iz Republike Srpske. Možemo da sjednemo zajedno i da kažemo da je to za nas neprihvatljivo. Mislim da nije pravo rješenje da o tome raspravlja NS RS. Ako do toga dođe, mi ćemo da dođemo i da kažemo naš stav.", rekao je Šarović.

Da li je bilo riječi o napuštanju Savjeta ministara BiH, Šarović je naveo da na današnjem sastanku nije bilo govora o napuštanju bilo čega, Savjeta ministara ili bilo kojih drugih pozicija.

"Na marginama se govorilo o tome. Ukoliko se na NS RS potegne to pitanje, ponovićemo ono što smo ranije rekli. Mislim da je u najvećem interesu Srpske da se bude u institucijama i da bi bili u velikom problemu da to prepustimo pripadnicima hrvatskog naroda. Dodiku sam rekao `znaš šta, ukoliko ti misliš da nas trojica treba da napustimo Savjet ministara, zašto to ne bi uradio i ti, i Špirić, i Radmanović. Hajde da razgovaramo na taj način, pa da vidimo da li bi to donijelo išta dobro za Republiku Srpsku".

Odgovarajući na pitanje da li je jasnija situacija predsjedniku Srbije, s obzirom da je saslušao sve aktere u dešavanjima u BiH,  kazao je da je ovaj sastanak upravo to imao za cilj.

"Da razmijenimo informacije, da se saslušaju sve političke stranke koje dolaze iz Republike Srpske. Mislim da je Vučiću sve jasno. Juše sam rekao da su informacije bile jednosmjerne i kada to kažem, mislim da su one stizale iz jedne političke opcije. Kod nas ih ima više i dobro je da se čuje glas svih i opozicije i vlasti. Nismo pravili nikakav zajednički dokument ili bilo šta, više je to poslužilo za jasniju sliku koja dolazi od stranaka iz Republike Srpske"..

Upitan kakvog je formata bio ovaj sastanak, sastanak predsjednika Vučića sa predsjednicima stranaka iz RS ili je imao državni karakter, s obzirom na to da je na presu govorio gospodin Dodik, a ne gospođa Željka Cvijanović (predsjednica Republike Srpske), a ova tema se ipak tiče Republike Srpske, Šarović je kazao da je on pozvan i prisutan kao predsjednik Srpske demokratske stranke.

"Da li je i zašto bilo određenih dilema, nije na meni da odgovaram. Što se mene tiče, Dodik je mogao da govori samo u svoje ime ili SNSD-a, a ne u ime cijele delegacije i to sam jasno rekao", kazao je Šarović gostujući u Dnevniku 2 BN TV.



BN TV

Komentari / 59

Ostavite komentar
Name

Pips

21.09.2019 18:07

Dodik je bio konsterniran.

ODGOVORITE
Name

Re

21.09.2019 19:16

Dodik je zaglavio i želi uvući sve oko sebe u blato

Name

REE

21.09.2019 20:06

G-din Sarovic se pokazao kao mudar , odgovoran i zreo politicar ,

Name

TREBAVAC

21.09.2019 20:31

Na sastanku je bio i Čavić ne čusmo njegovo viđenje situacije.Biće da ga je dodik mentalno uništio i da on više nema stav ni o jednom pitanju!

Name

Re

21.09.2019 23:49

Kako to da nije bio Covic na sastanku, rudonjin brat.

Name

Ре

22.09.2019 05:53

Додик најбоље штампа паре , у петак била социјала паре нове по броју и то већ пар мј. заредом , али има један Боки , тако се потписује па га треба питати шта је то а уједно и за рафинерију, јуче откази а неки дан акције пале 16,5%.

Name

Re re

22.09.2019 14:04

Dodik je mozda napusti I deklaraciju budalo pa deklaracija Babe mu alije je napravila rat u bih pa I ovaj deklaraciju izaziva isto pa nema vise agovanjai sultana I ponizavanja drugih to zapamti

Name

SMIJEŠNI DODIK

21.09.2019 18:09

Jedini pravi i jako cijenjen politicar u Bosni i Hercegovini, koji se jako zalagao za ekonomiju ove drzave, a mozda i jedini, dok ova tri propala politicara: el Bake, Duduk i Covke unistavaju sve i samo su tu radi svoje licne zarade! Svaka cast Sarovicu!!!

ODGOVORITE
Name

Sarajlija

21.09.2019 20:31

Jeste vise je uradio vec neki od drugih naroda.. za ekonomiju definitivno..

Name

Mudri Dedo

21.09.2019 18:23

Mudar Sarovic.

ODGOVORITE
Name

Gojko

22.09.2019 06:17

Od 92. je on mudar

Name

AR

22.09.2019 06:41

Ma nema veze ko je sta je Daj da popravimo ovaj jedan zivot sto ga zivimo

Name

A ne lopovi

22.09.2019 08:40

I trebaju nam mudri i pametni, iz svih naroda na svakoj poziciji,od vrha do mjesne zajednice, da ucine nesto dobro i napredno za sve nas.

Name

Sale

21.09.2019 18:27

Dodik preti nekim ocepljenjem a 92 kada su imali sve nisu mogli nista. Srbe Nato 95 spasio od egzodusa a on bi sada nesto cepao. 11 fabrika u Federaciji ima za oruzje i municiju. Sarajevo ima veci budjet nego citava Rs. Mislim da dodje do rata u RS bi bio fajront za 10 dana. Lepo Vucic kaze cuvajte mir.

ODGOVORITE
Name

Re

21.09.2019 20:07

Zato Dodik i moli i kmeči da Srbija brani RS.

Name

Re

21.09.2019 23:52

Moli i kmeci za svoje dupe.

Name

Re:

22.09.2019 06:24

Lakse je Dodiku mlatiti praznu slamu (i za to dobijati enormnu platu-i jos stosta) nego se baviti rjesavanjem zivotnih problema. Kada ode u penziju njemu ce se za penzijski osnov uzeti plate od dva poslednja mandata-kao i drugim politicarima. Sve su za sebenamjestili (kao i sada kod policije).

Name

Realno

22.09.2019 06:52

U RS ima oko 800.000 ljudi, od kojih bi pola otislo odmah a od onih koji ostanu ima eventualno 250.000 vojno sposobnih. Kako s tim brojem da cuvaju ovoliku granicu? Protiv koga, 1.5 milion muslimana koji jedini srcem vole ovu zemlju i nemaju rezervne? Pa to bi bila opsta bjezanija.

Name

kuku nama sa nama

22.09.2019 06:56

Pa njemu i jeste cilj da se zaguzva i popali dosta dokaza,a on ce kao i onaj,nazovi otrovani hrvatski general to sve posmatrati sa bezbjednih terena...samo ne kuzim ko bi ti to ratovao..licno i kad bih imao cjev u rukama,uperena bi bila u stvarnog neprijatelja,a ko li je to..zaključite sami

Name

Samo ja

22.09.2019 07:24

To me podsjeća na dva brata Mali pravi probleme pa zove velikog da ga brani. A veliki misli hej djete smiri se imam ja svojih problema.

Name

Re Realno

23.09.2019 04:50

RS ima 1.3 miliona stanovnika. Starosna struktura Bosnjaka je takva da nemogu da iznesu novi rat. U sledecih 10 godina iselice se u zapadne zemlje oko 20% radno i vojno sposobnog stanovnistva. Oko 80% Bosnjaka zivi u gradovima Sarajevo, Tuzla, Zenica i to je stanovnistvo veoma mobilno I obrazovano. Njemacka sada otvara granice za radnike iz BiH I to ce samo ubrzati trend. Ovaj trend moze samo da se ublazi, a nikako da se promeni. Hitno je potrebno formirati SM I potpisati pristupni plan za EU integracije kako bi se privukle strane investicije. Novi rat nebi donio dobro nikome a pogotovo Bosnjacima.

Name

Milun

21.09.2019 18:34

Pametan i odmjeren u ovoj situaciji, a onaj što misli da je glavni i predstavlja sve samo zna pričati i zatezati situaciju pošto mu u zadnje vrijeme ništa ne ide za rukom a i neće kako on misli valja se malo micati sa vlasti.Gotovo je to izvjesno da će na lokalu izgubiti a to će biti i na budućim republičkim.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

21.09.2019 18:35

Dajte ljudima posla i normalne plate...manite šuplje priče!

ODGOVORITE
Name

Neko

21.09.2019 18:37

Srbija više izveze u Bosnu nego u Rusiju,Belorusiju,Jermeniju,Gruziju, Kirgistan zajedno !

ODGOVORITE
Name

Dijasporac

21.09.2019 18:50

Razuman čovjek. Deklaracija sama po sebi je izražavanje mišljenja. I nepotrebna halabuka od Dodika koji istu koristi da skrene pažnju sa stvarne situacije u RS-u. Pročitajte članak na www.6yka.com o stvarnom stanju sa platama u RS-u. Od toga Dodik bježi. A gospodin Šarović je jedini koji može da nas odbrani od lažnog patriotizma.

ODGOVORITE
Name

mlakonja

21.09.2019 18:52

Asta bi drugo ocekivali od opozicije..Deviza him je "umiljato janje,dvije majke sise"..

ODGOVORITE
Name

Rudonja

22.09.2019 06:18

A šta očekivati od Rudonje?! Sve se bojim da će nas on braniti, hoće kao i 90ih. Što prije da ode to bolje dok nas nije odveo u propast. Sad što je tebi Mlakonja neko ko je ozbiljan i normalan i ne igra se tuđim životima, to je druga stvar.

Name

Re mlakonja

22.09.2019 11:21

Ako ti je Sarovic los,ajde reci Dodiku da idemo u rat obzirom da huska, samo ces ti na prvu liniju,a mi odosmo van!!!

Name

Dejo

23.09.2019 12:46

Druže,koliko godina imaš nemam pojma ali šta pišeš činimo se osnovna.Mirko i mnogi drugi nažalost i oni koji nisu među živima ,pa ranjeni stvarali su RS jos91godine uzimu kad su trajale one sjednice čuvene pa do 92.Iskreno Dodo na čijoj strani bi i u kojoj vladi.Vlada u sjeni s Lagumdzijom i dr.kao član reformskih snaga.To su činjenice ne šta ko zeli

Name

007 Бонд

21.09.2019 19:32

Сви знају шта ће да се деси. ...Тај Додик је на власт дошао на НАТО тенку. Хтели су Европљани одавно да га смене, али, Америка га није дала. А како и да га да- кад је њихов човек (они су га селектовали и изабрали... он је нешто слично као што је и Мило Ђукановић). Додик прича оно што му они са запада кажу да прича. Додик ради оно што му они са запада кажу да ради! ... Освестите се, и слушајте шта Додик говори, јер тако ће бити! А боље би било и овима у Србији да се освесте! Јер Косово је те 2008 прогласило независност, и то су тако добро урадили да нико дан раније није знаш шта ће сутра да се деси! И тако ће вероватно и Косово и Албанија да прогласае уједињење. -И Србија ништа ту неће моћи. И у истом дану ће север Косова, Република Српска и Србија да прогласе уједињење.И ту такође Федерација ништа неће моћи. И онда Европа и свет да у истом дану признају 2 промене граница: нову Албанију и нову Србију. Федерацији би било боље да почне да гледа сама на себе, јер онај друг део је не жели и никад је неже ни хтети!

ODGOVORITE
Name

Dedni Mudro

21.09.2019 20:14

bonde, de mi odgovori kako u svojim vizijama rjesavas Brcko distrikt?

Name

Nostradamus

21.09.2019 20:45

To je neka dobra analiza i moguci scenario,ali se samo pitam hoce li nam biti bolje sigorno nece zivjet ce mo kao robovi raznih Aga Begova Knezeva

Name

007 Бонд

21.09.2019 20:46

Вратиће они Брчко Српској. Знају они добро шта раде. ...Треба само умирити ове националисте и ове који би да пуцају и ратују. 1914 су и некакав ,,Санџак'' измислили, и то само да би одвојили Црну Гору од Србије, али, на крају је све бло уреду.

Name

Decko

21.09.2019 21:58

Zapad nece pristati na otcijepljenje Republike Srpske nikad, jer ne zele da se na prostoru Europe napravi nova "Palestina"... O tome nisi razmisljao, gospodine 007?

Name

N.

22.09.2019 06:47

Шта фали Западу?

Name

Rr

21.09.2019 19:39

Dodik je upravu najmudri politicar miste vi njemu ni do koljena

ODGOVORITE
Name

Re:

21.09.2019 23:31

Кад то каже неко тако неписмен, онда се то мора озбиљно схватити! Таман би му ти могао бити одозго до кољена. Сиктер тамо!

Name

Mirkec

21.09.2019 19:40

Ovaj sto najvise pjeni i spominje nekakvo nasilje , Laktaska baraba i svercer moze pricati samo u svoje ime i svojih najblizih , a nikako u ime naroda . On bi , zbog svega opljackanog , cak pokrenuo i rat , ali na njegovu zalost skoro svi sposobni su vec napustili ove prostore , upravo zbog spomenutog tipa . Imao je priliku da ratuje daleke 92 , ali on je umjesto rata izabrao sverc akcizne robe . Sada bi , iskljucivo , zbog opljackanog i pokrenuo rat , a on i njegovi najblizi bi opet se opet bogatili , e pa nece da moze . Neka se izvlaci iz g....a sam i neka ne spominje narod .

ODGOVORITE
Name

Ptica Dodo

21.09.2019 20:29

Ljudi,ogromna je imovina u pitanju.Sva su sredstva dozvoljena da se sačuva.Ako treba rušiti i Republiku Srpsku i Srbiju,i žrtvovati narod u njima samo da njegov !plijen ostane njemu djeci ,unučadima jer niko drugi nije važan,samo on i oni

Name

BL

21.09.2019 20:42

RS su stvorile i priznale zapadne sile,i nikakva deklaracija SDA to ne može promijeniti,jedino naši političari stalnom konfrontacijom sa zapadom to mogu ugroziti...

Name

N.

22.09.2019 06:50

За БЛ. Баш тако. Свака част. Што је најбитније признале. А сад је Додик уз помоћ Руса са оваквим понашањем руши, истребљује народ и економију Српске затире.

Name

Boki

21.09.2019 20:08

Tako je Mirko. Samo naprijed.

ODGOVORITE
Name

Rade

21.09.2019 21:05

E moji Srbi... Hocete li ikada u zivotu biti na istoj talasnoj duzini ????

ODGOVORITE
Name

Re:

21.09.2019 23:36

Са западним поданицима никада! Како српске интересе може бранити неко кога је НАТО пакт на силу наметнуо на власт?! Хајде, буди паметан, па објасни ту таласну дужину Срба који мисле да Додик брани интересе Срба?!

Name

Jok more

22.09.2019 05:49

A zašto bi bili..??!! Treba li talasne dužine usklađivati sa lopovima i kriminalcima, reketašima i pljačkašima..??!!

Name

Bigi

22.09.2019 04:39

Kad odes iz lijeva u puni desni i od demokrate tzv daska vjetra dospijes u ultra nacionalistu...sledi rat.Daj boze da svijet i narod to vide...Sistem opstanka na vlasti-dodvori se strancima a posle toga da bi odrzao glas naroda u svoje ime polako a sigurno predji u nacionalnog vodju...svemu dodje kraj pa i tome....dakle....promjene.

ODGOVORITE
Name

borac

22.09.2019 05:46

Narod uvijek zaboravlja cinjenicu da je Dodik kao bolestan dosao u presjednistvo a sta to narod od njega ocekuje

ODGOVORITE
Name

Posmatrac

22.09.2019 05:52

Vi gradjani BiH idete u drugu drzavu da bi tamo sa nj predstavnicima raspravljali o situaciji u vasoj drzavi zapravo prodajete svoj integritet, svoje gradjane i suverenitet svoje politicke pozicije toj drugoj strani drzavi. Ne budite naivni, okrenite se sebi, svojoj djeci i gradjanima. Cak i ako Srbija pruzi neku podrsku ona dolazi uvijek sa cijenom koju placate vi i vasa djeca zarad vasih iluzija o nekakvom "srpstvu" i "velikoj srbiji". BiH nije tijesna ni za koga, cak sta vise...

ODGOVORITE
Name

Neko iza ugla

22.09.2019 06:01

Burle mora otici sto prije inace moze izazvati svakakva s...aa meni se bas niti gine niti ide u rov. Adio more

ODGOVORITE
Name

no papak

22.09.2019 06:32

gospodin za rudonju

ODGOVORITE
Name

DŽINOVIĆ MENSUR

22.09.2019 06:52

OVO JE POEZIJA OD POLITIČARA,SVAKA ČAST GOSPODINE ŠAROVIĆI,VELIKI ČOVJEK I POLITIČAR

ODGOVORITE
Name

0010

22.09.2019 06:57

Gospodin.

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

22.09.2019 08:23

Bravo Mirko, ne osvrćite se na onog što sve komplikuje da bi ostao na vlasti, nimalo on nema političke zrelosti ni mudrosti, proći će i njegovo doba.

ODGOVORITE
Name

Pale

22.09.2019 08:54

Deklaracija je samo jedan u nizu načina da se SDS i PDP povuku iz institucija BiH, kako bi SNSD i SDA ušli i formirali vlast. Je li treba i dalje mi da se pravimo da to nismo skontali ili šta? Kakav rat, kakvi bakrači? Isto ste pisali i kad je bio referendum od Danu RS i sličnim glupostima...Dodik ne može da formira vlast pa zamolio Bakira da pomene tu deklaraciju, ne bi li nasjeli SDS-ivci i povukli se iz institucija BiH, u koje će ući SNSD-ovci. Eto, to je sve...malo mozak uključite, nije na odmet...Hvala.

ODGOVORITE
Name

Нн

22.09.2019 14:05

Мили би биље било да у задње вријеме не отвара уста увуче нас у блато кад год их шизофреничарски отвори,мудрост шта то бјеше код нас Срба кад нас сви могу шалтати да се тучемо и свађамо међусобно а други нам иза леђа сјеку главу.

ODGOVORITE
Name

Samir

22.09.2019 14:29

Pa ljudi dokle vise pa dosta vise tog nacijonalizma pa ko nam je preci od komsije sve je to prolazno pa ja garantujem da nijedan obican covjek nema tu miso da drzi nekoga sto nije musliman a tako smo lijepo zivjeli svako mora sa slobom da rascisti ja sam rascistio ispiso sam I dijete is mejhtefa neznam kod srba idol u crkvu djeca I sta uce al moje djete nece uciti da drzi nekoga a to se nazalost pripovijeda u mejtefima nazalost kad shvatit da smo svi ljudi bit ce nam dobro

ODGOVORITE
Name

Нн

22.09.2019 17:09

Halo jarane nismo mi ucili da nas djele nego generacije iz onog drugog rata,a bec kada smo kod toga svoju vjeru treba uciti a tudje postovati,ne boim se ja vise rata jer odose djeca sta mislis da bi ih zvala da ratuju zbog Mile i Bakira malo sutra nisu oni koi su pokrali i zavadili narod vjeruj vrijedni truda.Sta je Mile i Bakir bolji od tebe i mene nista samo su bogatiji sa tvojim i mojim parama a ovdje zasto se trpati u gluposti i ovu politiku kada je suplja i glupa kao ovi sto je vode zivio ti meni i ja stobom a oni neka pricaju bajke.

Name

Gogis69.

22.09.2019 17:17

Koji jadnici i Dodik i Sarovic neodricu se funkcija u Sarajevu ni po cijenu zivota,ovako Srpska nikad nece biti samostalna sa ovakvim pacovima.

ODGOVORITE
Name

Bosančeros

23.09.2019 15:04

Kako vas zamlaćuju Tito mili izbliza. Vijesti pune razotkrivenih pronevjera, svi u državnoj službi znaku ko šta krade, kod privatnika opet totalni javašluk oko poštivanja radničkih prava. Ako, prespavajte pa na posao...

ODGOVORITE