Procurio tajni plan Vašingtona, Kosovo je početak

SAD spremaju paket kojim planiraju da reše kompletno balkansko pitanje, koristeći šargarepu i štap, po svom starom običaju.

Srbija 21.09.2019 | 16:32
Procurio tajni plan Vašingtona, Kosovo je početak
Strategiju Vašingtona donekle je otkrio bivši američki ambasador u Srbiji Kameron Manter, jer se, kako piše list, ono što je Manter rekao posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poklapa sa onim što je listu rečeno u diplomatskim krugovima.
 
Izvor lista je naveo da su Manterove reči ustvari svojevrsna skica američkog paketa za Balkan, čija je realizacija praktično počela postavljanjem Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, piše S. telegraf.

"Taj paket ima više sličnosti sa viđenjem Vašingtona o tome kako rešiti krizu između Izraela i Palestine. Može se reći da je potpuno jasno da iza svega stoji isti potpis", kaže izvor za koga list navodi da je jedan od najboljih poznavalaca trenutnih prilika u SAD. Detalji američkog paketa su podložni promenama, ali one neće biti suštinske, piše list. 

List piše da plan podrazumeva ponudu podele Kosova, faktičko brisanje granica na Balkanu, svojevrsnu ekonomsku uniju, još veću autonomiju za Albance u Severnoj Makedoniji, ali i opstanak celovite BiH, uz značajne ustupke Srbima u RS.

Kako dodaje list, tu je i druga strana medalje, a njena suština je da "neće dobro proći onaj ko ne prihvati američku šargarepu".

"U Vašingtonu, bar u onom delu privrženom (američkom predsedniku Donaldu) Trampu, očekuju i da bi Rusija i (ruski predsednik Vladimir) Putin mogli da prihvate njihov projekat za Balkan", dodaje list.  

Američki plan, kako se navodi, sastoji se od pet tačaka 

Prva je podela KiM, tako što bi razgraničenje bilo sprovedeno tako da severni deo ostane u sastavu Srbije uz specijalni status Mitrovice. Posebnu zaštitu i eksteritorijalni status dobile bi srpske svetinje van severa KiM.

Druga tačka odnosi se na celovitost BiH, uz stvaranje ekonomske i carinske unije i faktičko brisanje granica za protok ljudi između Srbije i RS, ali bez mogućnosti otcepljenja RS od BiH.

Treća tačka odnosi se na prava Albanaca u Severnoj Makedoniji.

Kako bi se nadomestio gubitak onog dela teritorije na KiM koji oni vide kao svoju, Albanci u Severnoj Makedoniji bi dobili još veću autonomiju, a granica između te države i Kosova "maltene bi osim formalno bila ukinuta, kao i ona između Kosova i Albanije". 

Četvrta tačka govori o ekonomskom paketu i ona je slična planu za rešavanje spora između Izraela i Palestinaca, navodi list. . 

Uz podršku ubrzavanju integracija u EU zemalja uključenih u paket Vašingtona, bila bi sazvana i posebna međunarodna konferencija na kojoj mi se okupili investitori koji bi ulagali u zapadni Balkan. List navodi da bi nezvanično za ove namene SAD i druge zapadne zemlje izdvojile oko 10 milijardi evra.

Peta tačka se tiče carinske unije, i prema njoj bi Vašington insistirao na formiranju svojevrsne balkanske unije, u kojoj bi granice bile potpuno otvorene za promet robe i prolazak ljudi, dok bi trgovinske i administrativne formalnosti bile svedene na minimum.

(Tanjug) 

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Vuk

21.09.2019 14:42

ništa od ovog...ovo bi Srbi koliko sutra potpisali....i čak mislim da je to srpski prijedlog amerikancima kako da se postave na Balkanu!

ODGOVORITE
Name

Ne remse

21.09.2019 17:13

Pa gdje su to Amerikanci donijeli.mir napredak i prosperitet? Oni donose samo jad cemer i pustos. Pogledajmo zemlje gdje su oni donijeli "demokratiju" Irak Sirija Libija Jugoslavija nije ostao kamen na kamenu i onda dolaze isti ti rusioci i donose mir i ugovore. Pa dosta vise pustite sirotinju na miru vjezbajte se u svojoj kuci.

Name

Lopovi Sveta

22.09.2019 16:26

Lopovi Sveta opet se bogate na nesreci naroda bivse Juge. Pokrasce i $10 billiona zajedno sa lopovima Juge a problemi se neresavaju. Kada Narodi Juge shvate da imaju snagu da sami rese svoje probleme tek onda ce zavladati dugorocni mir

Name

Mili

22.09.2019 17:34

Ovo bi bilo dobro 1991 da su ponudili kad su vladali svijetom a danas se ne pitaju samo oni. Tako da je realizacija upitna

Name

Istina

23.09.2019 05:14

Da to je istina. Ameri nastoje da ugase potencijalno zariste na Balkanu. U ovom trenutku sukob na Balkanu bi bio katastrofalan po EU. Bregzit ce dovesti do decenijske recesije u EU. Ocekuje se smanjenje obima Britanske elonomije do 8%. Vojna utrka sa Kinom trazi duplo vise sredstava u vojne svrhe od trenutnog budzeta sto je nemoguce izdvojiti jer je godisnji budzetski deficit SAD premasio 1000 milijardi dolara. Napustanje sporazuma o raketama srednjeg dometa je iznudjen odgovor kojim Ameri nastoje smanjti vojnu superiornost Kine u Aziji otvarajuci mogucnost Rusiji da istim oruzjem neutralise prednost NATO pakta. Vojni sukob na Balkanu bi imao mnogo nepovoljniji rezultat od onog iz 90’tih kada su Ameri vodili rat niskog intenziteta u svrhu ocuvanja NATO pakta a ne demokratije I ljudskih prava.

Name

Re

24.09.2019 12:42

Ovo mi zamišljamo kako bih voljela. Mislim da treba.neko realno sagledati i shvatiti da Kosovo neće nikada deliti.

Name

Е

21.09.2019 14:59

Значи Велика Албанија (тренутно без захватања ЦГ) да заживи у пуном капацитету. Србија ко ето нешта би добила у стварности изгубила би више и од самог Космета. С. Македонију нико ништа и не пита, а БиХ е њу би закукумуљили више него што је и сада, а ми у РС би стим добили једно велико ништа.

ODGOVORITE
Name

Kako nista

22.09.2019 17:33

Kako nista? Ajde da se osvrnemo samo na RS briga me za albance. Ne moze RS dobiti formalnu nezavisnost, ali fakticki mogla bi imati vise nego sad i blize odnose sa Srbijom bez ikakvih barijera bi narod i roba prelazili i to je sustina price. Ne pise nista za NATO ali to je vjerovatno uslov No 1.

Name

re

23.09.2019 07:20

RS ne može dobiti ni mrvicu više nego sad ima, ne zavaravajte se. Ali, uvijek može manje, upravo zbog takvih što bi hljeba preko pogače ;)

Name

Re kako nista

23.09.2019 20:29

Da sav svijet kaze da se ukinu granice izmedju Srbije i RS nema sanse da ce ih ukinuti , pa pogledaj sada sta se desava na Raci i ostalim prelazima , nasu stranu predjes za 5 minuta ali zato Srbin zatego ispod sat vremena nema sanse , gdje ce Srbin da ne kopa po gepeku

Name

Direkt

21.09.2019 17:33

Ovo je odavno poznata tajna, dok nova su samo imena, no sve manje su uspjesni u realizaciji svojih ciljeva spomocu stapa i sargarepe.

ODGOVORITE
Name

Boki

21.09.2019 17:39

Zaboravili su Srbima ubaciti izlaz na more preko Albanije.

ODGOVORITE
Name

Boki

21.09.2019 18:40

Сподобо, не каљај ми Nick

Name

Arsa

21.09.2019 20:39

Može, ali prvo da se odcepe Teksas i Kalifornija, da vratite Aljasku Rusima, Lujizijanu Francuzima i Novi meksiko Meksikancima !

ODGOVORITE
Name

TNL

21.09.2019 23:29

Nemoze zato sto su prodali.Imas internet guglaj malo.

Name

Darwill

22.09.2019 06:22

A što da vrate Aljasku, oni su Aljasku pošteno kupili za novac. Vratiš li ti stvari prodavcu koje kupiš od njega u marketu? Nešto si pobrkao prijatelju. Udžbenik iz istorije nabavi. Ili kupi, pa ga onda vrati.

Name

Namazani

22.09.2019 19:39

Reče mi jedan čoek neđe, ali ti ne mogu reći đe, odmah ćeš znati ko je?

ODGOVORITE
Name

Nista

23.09.2019 10:44

Ovo samo dovodi do daljih produbljavanja kriza...ovim bi srbi i albanci najveci pobjednici, a bosnjaci i hrvati najveci gubitnici

ODGOVORITE
Name

Tuzlak

23.09.2019 11:17

Šta time Bošnjaci dobijaju što već nemaju, glupost, a faktičko brisanje granice izmedju Srbije i entiteta RS je NEMOGUĆE dok je cjelovita BiH. Ovo je totalna papazjanija

ODGOVORITE
Name

to

23.09.2019 16:08

ma ne moze to tako jer ce opet dodik morati reci da je iz bosne

Name

ZMiljenkoE

23.09.2019 11:45

Haha, glupost teška. Realizacija plana bi samo ostavila mogućnost novih sukoba.

ODGOVORITE
Name

Status quo

23.09.2019 15:52

I dalje se niko nece baviti pljackama na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

glupani

24.09.2019 09:42

Ameri su najpametnija nacija na planeti (trenutno i najbogatija s prosjekom preko 180 000 evra po stanovniku,). Oni gdje god rade na planeti, rade u samo svoju finansisku korist, boli njih briga za božju pravdu, zemaljsku pravdu diktira novac.

ODGOVORITE
Name

sramota

24.09.2019 12:32

a stace biti sa nama bosnjama u sandjaku montenegru croaciji i rs kucemo mi mozda za stanbol

ODGOVORITE