Predsjednik Vučić pozvao na smirivanje tenzija

“Pozvao sam političke predstavnike Republike Srpske da pokažu punu uzdržanost, da ne reaguju prenagljeno, da reaguju u skladu sa interesima RS, Srbije, ali i BiH”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka na kojem je razgovarano o deklaraciji SDA.

Srbija 21.09.2019 | 14:26
Predsjednik Vučić pozvao na smirivanje tenzija
“Bilo kakav sukob značio bi ekonomski krah za sve nas”, rekao je Vučić i pozvao na smirivanje tenzija i poštovanje Dejtonskog sporazuma.

Vučić je dodao da su predstavnici iz Republike Srpske saglasni kada je riječ o opstanku Republike Srpske i da imaju veoma negativan stav prema deklaraciji SDA.

On je podsjetio da se Dejtonski sporazum može mijenjati voljom sva tri naroda, a ne jednog, te dodao da se problemi moraju rješavati dijalogom.

Vučić je rekao da će politika Srbije biti razgovor, dijalog, strpljivost.

SRBIJA JE GRANAT DEJTONSKOG SPORAZUMA 

Predsjednik Vučić je rekao da su obaveze Srbije na osnovu Dejtonskog sporazuma podijeljene u sve vrste. 

 - Srbija kao strana potpisnica dužna je da čuva poredak uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom. Srbija je obavezna da da svoju reakciju, mišljenje i sud na svako njeno kršenje.

Da objasnim onima koji se prave nepismenim, bio sam jedini lider koji nije išao u toku kampanje u BiH i miješao se u izborni proces. Erdogan je počeo svoju kampanju iz centra Bosne i niko nije pravio probleme. Neki smatraju da Srbija dok postoji da će biti suviše velika i jaka, kada bismo je skoro uništili ne bi bila onoliko mala koliko bi oni željeli. 

Pozivam i Dodika i Cvijanović da pokažu punu uzdržanost i da ne reaguju van da damo sve što možemo od sebe da sačuvamo mir i stabilnost. Ekonomski krah za sve nas značio bi kraj za sve nas i naše budućnosti.

Politička pozicija Srbije je takva da mi poštujemo poštovanje suverenosti BiH i dva entiteta i dogovor tri konstitutivna naroda. Ta pozicija Srbije je nepromijenjena i nepromjenjiva, Dejtonski sporazum može da se mijenja jedino dogovorom sva tri naroda. Mi ćemo ekonomski da gledamo da pomognemo.  

U opštini Drvar novi pogon sa više od 100 zaposlenih, to je ono kako planiramo da probleme riješavamo - najavio je Vučić.

DODIK: DEKLARACIJA SDA JE ANTISRPSKA I ANTIDEJTONSKA



- Mi odbacujemo tu deklaraciju kao antisrpsku i antidejtonsku. Pokušava se organizovati neka vojna struktura od starih kadrova u BiH. Sve to ugrožava naš osjećaj stabilnsti. Mi smo predsjednika Vučića informisali o tome u nastojanju da obezbjedimo saglasnot po tom pitanju eventualne podrške Srbije u odbrani Republike Srpske.

Ja sam tražio da se pošalje jasna poruka da je bilo koji napad neće proći nekažnjeno. Jedinstveni smo u tome da tu deklaraciju osuđujemo. Žele BiH bez Srba. Jasna poruka je da smo spremni da odsudno branimo Republiku Srpsku. Ako SDA ne povuče ova dokumenta ne možemo biti naivni, uvijek smo stradali i bili pobijeni kad smo bili naivni.  

Osećaj koji Srbija pokazuje za prodšku Republici Srpskoj nikad nije bio veći, razgovaramo i o drugim nivoima saradnje. Ovo je deklaracija opasnih namjera, da se eliminiše prisustvo Srba na prostoru federacije - rekao je Dodik. 

Sastanku u Predsedništvu Srbije prisustvovali su i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović kao i predsjednici SDS Mirko Šarović i PDP Branislav Borenović...

Na skupu u sjedištu predsjednika Srbije su i premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandsar Vulin i drugi ministri srpske vlade. 



(BN TV/Kurir)

Komentari / 64

Ostavite komentar
Name

Zijad

21.09.2019 12:31

Pa sta ste vi ocekivali,dobio Vucic naredbu da BiH Srbima prenese da se smire.

ODGOVORITE
Name

Samaran

21.09.2019 12:42

PA VUCICU JE TREBALA PO MOC...A DEJLARACIJA NEMA VEZE...pa valjda je jaci medunaridni ugovir od glupe deklaracije.

Name

Re

21.09.2019 13:11

Republika Srpske je do sada emitovala 35 emisija dugoročnih obveznica tog bh. entiteta javnom ponudom u iznosu od 1,38 milijardi, a novac je korišten za izmirenje budžetskih rashoda. Narod ne smije o ovom da razmislja, zato se prave predstave o dekleracijama i inim glupostima.

Name

Nevjerovatno

21.09.2019 13:35

Kakav je ovo zopste skup kad mu je prisustvovao cubrilovic. Taj covjek nije lider stranke koja je presla cenzus. Ovakvim gostima se i vucic sramoti. Pozvao na sastanak covjekaza koga ne znamp da li ima podrske naroda za cenzus......

Name

Re zijad

21.09.2019 14:17

Staje Srbine muslimanske vjeroispovjesti.uzmi porodično stablo pa vidi ko ti je bio prodjed.i nema bosanskog Srbina, posto nema bosne, samo Srbin iz Republike Srpske.

Name

SANKCIE. VUČIĆU i vladi Srbije zbog DODIKA

21.09.2019 21:49

Vučić je dobio obavještenjima da pod hitno pozove DODIKA i opoziciju RS na hitan sastanak . Razlog sastanka je da bi Vučić zajedno sa jos nekoliko političkih članova mogao biti pod sankcijama a sve zbog DODIKA i njegovih isto mišljenika . Čak bi mogle Samkcije uslijediti i srbijanskim privrednicima . Vučić je ovoga puta pozvao i opoziciju da bi teret bio lakši ukoliko bi morao donijeti odluku sto činiti sa Dodikom , jer Dodik ne Samo da je prijetnja za Bih i RS nego jos veća prijetnja za Srbiju . Sada je sve na VUČIĆU

Name

NADA

22.09.2019 05:32

Ne dao Bog da vlasnik RS ima vojnu moć.Opasan je za okolinu i samo štetu pravi.Primjer šta pare i vlast urade od čovjeka

Name

Istorija se ponavlja

21.09.2019 12:33

I tako se sve vrti u istim krugovima, a dok se rjesenja ne nadju kriminalci uzivaju. Pametnom dovoljno.

ODGOVORITE
Name

Tb

21.09.2019 12:36

Hoce li se napokon smiriti , da ne provociramo mi sa ocepljenjem tako i drugi o cjelovitoj BH. Mi smo ipak prvi počeli sa glupiranjen radi izbora a ovi nastavljaju. Ipak sve je ovo dogovor SDA I SNSD

ODGOVORITE
Name

TORRO

21.09.2019 13:02

NISMO "MI" SRBI POČELI, NEGO ONAJ SECIKESA I IZROD MILORAD DODIK !!!

Name

@ TORRO

21.09.2019 15:14

Kako god, izabran je od većine Srba, koji podržavaju, kako njegovu politiku, tako i njegovo ponašanje i izjave...Skinite ovu vladajuću garnituru sa vlasti, siguran sam da ćemo pronaći kompromis i način da živimo jedni s drugima.Dok god se bude negirala država BiH, biće i ovakvih reakcija sa druge strane.Razmislite malo o cjelokupnom ponašanju vas u RS-u i nas u federaciji.Mnogo je Srba koji su bili primorani da dođu ovdje da rade...Vjerujem da je jako malo onih kojima je neko ovdje zbog toga napravio problem.Treba svi da stanemo malo na loptu.Vi da prestanete sanjarit o podjeli Bosne i pripajanju Srbiji a mi sa ove strane da prihvatimo realnost da je RS ustavna kategorija koju smo u Dejtonu prihvatili...Lijep pozdrav normalnima...

Name

X5

21.09.2019 12:37

To i pijana vrana zna da se niko nesmije igrati s dejtonskim sporazumom.

ODGOVORITE
Name

Marko

21.09.2019 14:42

Ko kaže da se Dejton neće mjenjati ?Politički analitičari već odavno najavljuju prekrajanje na čitavom Balkanu tj biće peglanje granica A i čišćenja političara koji se već 30 godina vuku i ništa ne rješavaju.Pratiri visoki politiku ...

Name

Gadjenje

21.09.2019 12:44

Kako ugledah (VIJESTI, 14h) sliku poredanih "vozdova",pa pateticno pojavljivanje i obracanje NJIH DVOJICE, bas mi se smucilo. Cemu poziranje, cemu ta gomila rijeci ( troskove da ne spominjem),cemu lazi kojima vjeruju samo oni koji moraju da vjeruju u ono sto im njihove Baje kazu. Ma fuuuj, dabogda vam se srusili i avioni i sve vase limuzine" OPROSTI MI BOZE, ONI SU OD MENE OVO NCINILI!

ODGOVORITE
Name

x + y = z

21.09.2019 12:45

Tresla se gora, rodio se miš!

ODGOVORITE
Name

Nepromišljeni

21.09.2019 13:24

Pa to je kod Srba već odavno poznato. Zalete se pa zalijepe. Dignu tenzije zbog ničega a onda “nisam ja majke mi”.

Name

mirko

22.09.2019 07:33

Tresla se gora pokupila struja...

Name

Nix

21.09.2019 12:47

Tresla se gora rodio se miš. Nego,požirite kući dok još koga možete zateći-ode mladost na zapad. Na zapadu nije bitno ko su,bitno je da rade i da žive dostojanstveno baš spram modernih vremena u kojim živimo. Za one koji će ovdje ostati bit će vremena da se kaju i da traže gdje su pogrijesili.

ODGOVORITE
Name

Wigemark

21.09.2019 14:59

Bas tako, "tresla se gora rodio se mis" korist od toga je "tiho provlacenje" poskupljenja struje za domaćinstva !

Name

Sda

21.09.2019 12:51

Reko vam ja hajte kuci... Dzaba hodate ...

ODGOVORITE
Name

sm001

21.09.2019 12:53

Vučić još jednom spriječio rat. Zabava za široke narodne mase.

ODGOVORITE
Name

Marko89

21.09.2019 12:53

Imate li sta drugo ista da ponudite osim vjecite borbe protiv vjetrenjaca i vjecitog mlacenja prazne slame?

ODGOVORITE
Name

realan

21.09.2019 12:54

Zadovoljsto mi je citati komentare koji i dalje vole ziveti sa svojim susedima a ne ratovati dosao narod pameti samo svi zajedno protiv mafije

ODGOVORITE
Name

Re

21.09.2019 15:07

Pa naravno srbski narod je uvijek bio takav dobronamjeran I na strani pravda I pravednih samo me zabrinjaje sto druga strana nekomentarise optimisticki nego prijeti to nije dobro ali eto tako nam propisano

Name

Re

21.09.2019 15:12

U pravu si I ja se divi dobronamjernim ljudima koji nezele nikome zlo samo na drugih strani ima ih puno sto su dobronamjerni al srbski narod je uvijek puno ostalo vjerovanje komsijama osjetio sam I na svojim kozi al opet nemrzim nikoga

Name

Re

21.09.2019 17:05

Ma ne prijeti niko. Ko prijeti od nas, jednostavno reagujemo na Dodikove gluposti, to nema veze s obicnim narodom.

Name

PREVESLANI

21.09.2019 12:57

Ponovo su Vučić i Dodik PREVESLALI Sarovnica i Borenovića!!! Samo mi nije jasno, po kom osnovu Vučić Dodika zove PREDSJEDNIK!? Koliko je Vučić obesmislio ulogu OPOZICIJE, kad ih je ostavio sa novinarima, a ON i "PREDSJEDNIK" otišli!?

ODGOVORITE
Name

Čuj ga samo

21.09.2019 13:41

Dodik će uništiti Republiku Srpsku,a što je najgore i narod u njoj

Name

!!!

22.09.2019 06:08

Vidim da nisi primijetio, Nije samo da je ostavio opoziciju, a otisao sa Dodikom, ostavio je i Pejinu unuku, koja uz to kao predsjednik RS koja je bajagi tom deklaracijom ugrozena na onoj pres konferenciji nije se obracala novinarima. Mozda je njeno obraanje izostalo jer se organizator uplasio kakvog lapsusa cemu je predsjednica inace sklona, ili sta bi se nedao bog desilo da se neko od novinara drznuo pa trazio pojasnjenje za djeda Peju Marica, a prenos isao uzivo. Slazem se da je u ovom slucaju neko preveslan, samo nisam siguran ko?

Name

Fatamorgana

21.09.2019 12:59

Sarajevo se prije tri dana avio linijom povezalo sa Londonom! A gdje ste vi...

ODGOVORITE
Name

Zbzzz

21.09.2019 13:17

Mi prvo da izgradimo airodrom u Trebinju.

Name

sarajlija

21.09.2019 13:05

Gospodine predsjedniče, Prvo obuzdaj Milorada i natjeraj ga da se okane ćorava posla jer je skoro bankrotirao,natjwraj ga da radi za dobrobit svih u ovoj zemlji i okanite se podjele Bosne jer je nisu mogli podjeliti na sa svim oružjem JNA.

ODGOVORITE
Name

333

21.09.2019 13:05

Ovde komentari 99% bosnjaci, muslimani. Imate pederaciju i ambasadora SAD. S njim riješite vaše frustracije. BiH polako nestaje zahvaljujući sda

ODGOVORITE
Name

BiH

21.09.2019 14:16

BiH nisu uništili JNA i mnogo jači političari u mnogo gorim vremenima za BiH! Pogledaj malo stvari sa ekonomske strane, FBiH posjetilo 900.000 turista, EP BiH, BH Telekom, Rudnici, Namjenska industrija itd. sve je u vlasništvu FBiH. Sarajevo neki dan uspostavilo avio liniju sa Londonom! Pogledaj šta je Vaše i šta vrijedi u RS-u (jedino prodate nešto mesa Turskoj)? Dodik Vam je zamaglio oči, vodi Vas u čistu propast...

Name

Re

21.09.2019 23:35

Mi imamo čitavu ovu državu. To što si se ti odrekao pola države da bi glumio šerifa u drugoj polovici (neuspješno) je tvoj problem ;)

Name

borac

21.09.2019 13:10

Ma kakva deklaricija moze zakljucivati kakve ko zeli Deklaracija je izmisljena da se smiri narodno nezadovoljstvo ekonomija svaki dan propada plate 10 godina iste cijene zivota 300 do 40% povecane cim se smiri deklaracija Dodik ce o otcjepljenju i tako u krug a narod ko ovca bleji 20 godina i ceka da situaciu promijene onaj koji je takvu napravio.

ODGOVORITE
Name

Jasno ko dan

21.09.2019 14:27

Deklaracija je dogovorena da SNSD poskupi struju u RS i to duplo

Name

mislim

21.09.2019 13:17

A sta je rekao Baja?Sta je ocekivao da ce Vucic objaviti rat.

ODGOVORITE
Name

Pa

21.09.2019 14:21

njima i odgovara ovaj haos bezakone to je njihovo carstvo novokomponovani bogatasi politicari balkanski a drzava oglodana i narid do koske !dno dna

Name

Samo

21.09.2019 14:14

treba smiriti vladajuce,opozicija je kod nas ok.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

21.09.2019 15:47

Kad smo mi Srbi ujedinjeni, mi možemo sve. Da se posvađamo, da se ponizimo, da se popljujemo. Spremnismo, da druge nagovorimo da napadnu naše, da prave neke deklaracije, jer su sad baš potreben za cirkus. Deklaracija od Bakira, koju je naručio Dodik, pa šta je sve Dodik obećao napaćenom narodu, a mi digli frku za Deklaraciju SDA, bolnica u kome bolesnici vladaju.

ODGOVORITE
Name

jalija

21.09.2019 17:00

Za ovih par deklarativnih dana u RS poskupila struja,zaduzenje kod privatne banke od 90 miliona i bez posla u rafineriji ostalo 65 radnika.Svaki mjesec nova varka kako bi se skrenula paznja sa bitnih stvari.

ODGOVORITE
Name

O

21.09.2019 17:30

o tome cute ko zaliveni !! oni rade na tome da bude sto veci haos pa da oni sacuvaju svoj kapital od rata do danas stviren na ovom haosu a tu naroda nema niti ga je bilo samo poslusnici glasacja masinerija stranacko drzavna administracija plus dio opozicije i dogovori njihovi stranacki ali i tome ce jednom kraj nemoze dovijeka samo zakon za sve jednak i po redu !! odgovornost i oduzimanje imovine i oporavak naroda od ovoga tla balkanskog

Name

Svaku rijec iz dwklaracija unovci

21.09.2019 21:48

A koliko je kartel zaradio ovaj mjesec?

Name

Manjača

21.09.2019 17:13

Samo ti smiri Dodika. I da manje krade sveće biti dobro.

ODGOVORITE
Name

Manjača

21.09.2019 17:13

Samo ti smiri Dodika. I da manje krade sveće biti dobro.

ODGOVORITE
Name

Milan

21.09.2019 17:25

Oni o deklaraciji, a ovamo enormno zaduženje, da se ne bi pričalo o zaduženju, poskupljenju struje ludi narode evo vam priče o deklaraciji, lijepo se dodik i alija mlađi dogovaraju da handre lude pristalice svojih naivaca.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

21.09.2019 19:04

Svaka cast za opoziciju, za doslednost u politici koju vodi u interesu svoga naroda.

ODGOVORITE
Name

ante

21.09.2019 19:25

Kako Dodik misli da spreci odliv radnika u federaciju? Kako je krenulo, bice RS samo rezervoar radne snage za federalne firme.

ODGOVORITE
Name

Malo da razbistrimo....

21.09.2019 21:06

Ovako: Dekleracija SDA je napravljena na stranackoj osnovi. To znaci da svako ko ubuduce glasa za SDA, automatski podrzava tu nacionalisticku deklaraciju. Sve sa svime, ko glasa za tu stranku, podrzava ideju o ultimativno bosnjackoj superiornosti iznad svih drugih naroda u BiH. U tom trenutku BiH prestaje da postoji kao gradjanska drzava. Bjese to na zapadu 1933.....

ODGOVORITE
Name

Re

22.09.2019 05:20

Ko god glasa za SNSD podrzava njihovu deklaraciju o otcjepljenju i direktno radi na urusavanju RSa. Razlika izmedju SDA deklaracije i SNSD deklaracije je u tome sto SDA u toj deklaraciji napise: ...izgradnji suverene, cjelovite, demokratske i prosperitetne Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih naroda i građana na cijelom njenom teritoriju., a SNSD to ne kaže nego na dnevnoj bazi sikanira prava bosnjaka na jezik, vjeru, naciju itd... I kad se već prica o ovim deklaracijama trebalo bi ih i pročitati pa da svako onda sam sa sobom vidi sta mu smeta u toj deklaraciji, a ne da se prepucava narod oko tumacenja koja dajh neki šovinisti... Poz

Name

osvjezi se

22.09.2019 06:26

Nacionalisticka deklaracija zato sto zagovara republiku? Umij se malo...

Name

Zlatan

22.09.2019 06:28

Bas tako..

Name

Vuk

21.09.2019 22:08

Izetbegović nabacio na volej Dodiku. Sada će Dodik njemu. Tako već godinama jedan drugog održavaju na vlasti i omogućavaju visoku korupciju. A narod, prave ovce, obična marva. Uskoro će da pasu travu.

ODGOVORITE
Name

Memo

23.09.2019 11:47

Upravo tako odlicno objasnjenje

Name

ipe

21.09.2019 22:21

Pa ljudi posljedice proslog rata osjecat cemo jos 50 godina,a ia ko uopste nas bude na ovim prostorima u budocnosti,upravo iz razloga ratovanja. Pa da bilo kakvu pizdariju da naprave,nema para nema kredita,vracaj minuse,da ne govorim dalje. Nego u pamet i samo postene traziti. Ove lopove mozda ne mozemo u ćorku strpati ali vise ne glasati za njih i ako nam kazu da je vec rat poceo pa se mora LOPOVI ODREDA SVI U SVIM TOROVIMA

ODGOVORITE
Name

Bozidar

21.09.2019 23:01

gledao sam kad avion NATO-a preseca betonski toranj. Upamtio sam avion A-10 takozvani ubica tenkova.On ima zvuk kao kad krdo volova pocne da muce.To su bili direktni pogodci.Teren je bio mek i rastresen da se do koljena propadalo u zemlju.

ODGOVORITE
Name

re

22.09.2019 16:24

Znam koji je to avion, hahhahahhhahaaa on ima u nosu onaj rotirajući višecijevni top, on kada oplete po nekoj tačci to je gotovo, strahovito ubitačna vatra, on koristi i municiju sa osiromašenim uranijumom, ta jezgro je veoma tvrda i zrna probijaju tenkovski oklop.

Name

Vidjet cu ti ledja,makar mi zadnje bilo.....

22.09.2019 01:01

Vuciceva podrska nasem Milokradu ocigledno nije bezrezervna,mogao bi ga vrlo brzo pustiti niz vodu,za sve je postao preveliko opterecenje-kako politicki,tako i licno.Zna Vucic,a i vidi,da ovaj zbog svoje beskrajne pohlepe i sujete unisti sve oko sebe.Vise nam je stete (propala privreda,masovan odlazak ljudi iz RS) napravio Dodik nego 4godine rata.

ODGOVORITE
Name

laki

22.09.2019 06:27

Dodik je neurozan zbog zastave Bosne i Hercegovine usred Beograda.

ODGOVORITE
Name

Milan

22.09.2019 06:30

Koji blam,puti deklaraciju kraju, pravio je i on razne deklaracije pa se niko nije oglasio, a sad cmizdri. Kao ta deklaracija ima neku moć, običan papir kao i referendum..

ODGOVORITE
Name

branko

22.09.2019 12:43

Srbija NIJE garant Dejtona, vec potpisnica kao jedna od zaracenih strana Ne postoji termin "garanti sporazuma", vec samo potpisnici i svjedoci. Svjedoci su SAD, EU, Francuska, Njemacka, Rusija i Velika Britanija. Potpisnici su Republika Bosna i Hercegovina, SR Jugoslavija i Republika Hrvatska. Ne lupajte gluposti.

ODGOVORITE
Name

Re nada

22.09.2019 13:35

Ima volju I to je naj jace oruzje I uskoro ce rs biti slobodna drzava I nezavisna to je neizbjezno

ODGOVORITE
Name

RS...

22.09.2019 13:57

STA IMA SE ICI U BEOGRAD TO ZNACI DA SU POLITICARI NESPOSOBNI U RS DA SE NOSE SA PROBLEMIMA A TE TENZIJE PROIZVODI DODIK CIJELO VRIJEME ..VUKANOVICEVE RIJECI SLUSAJTE ONE SE DOBRE NAMJERE I ISTINITE I SVE STO PROGOVORI TACNO JE TAKVIH LJUDI TREBA.

ODGOVORITE