Plate ili štrajk u zdravstvu Republike Srpske

Ima li dogovora oko povećanja cijene rada u zdravstvu? Dio sindikata tvrdi da je postignut određeni dogovor sa Vladom RS, dok ostatak reprezentativnih sindikata traži nove pregovore.   Ide li dio radnika u zdravstvu u štrajk od 1. oktobra?

Republika Srpska 20.09.2019 | 20:41
Plate ili štrajk u zdravstvu Republike Srpske
Početak pregovora Vlade RS i reprezentativnih sindikata u zdravstvu oko povećanja plata za sada je samo djelimično zadovoljio zahtjeve medicinara. Cijena rada povećana je sa 135 KM na 145 KM. Ovim je ispunjen samo prvi zahtjev Sidnikata zdravstva koji će važiti do 31. decembra ove godine.

Već od 1. januara sindikat će zahtijevati novo povećanje cijene rada od 5%, a do kraja 2020. godine još jedno povećanje u istom iznosu. U praksi, povećanje cijene rada od 10 maraka, znači da će medicinske sestre dobiti povećanje plate u iznosu između 50-60KM, dok će prema koeficijentu, plata doktorima biti povećana i do 200KM.

Za ove potrebe do nove godine biće izdvojeno oko 6 miliona maraka.

„Mi smo se imam osjećaj dogovorili, ali evo prepuštam njima da kažu šta smo se dogovorili.“, kaže predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

„To nije neko povećanje, nismo ni mi zadovoljni time, ali bitno je da je nakon 11 godina, da je neko pomakao tu cijenu rada sa mrtve tačke. Takav dogovor je bio juče. I premijer je saglasan sa tim. Nažalost, žao mi je što sam imao samo podršku kolege iz Samostalnog sindikata, ostali su ćutali. Međutim, oni su pisali neka saopštenja da nisu zadovoljni. Pa valjda su juče imali dva sata da kažu da nisu zadovoljni tim što je Vlada prihvatila.“, rekao je predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić.

Predviđenim povećanjem nisu zadovoljni u Strukovnom sindikatu doktora medicine RS. Kažu da je to ponižavajuće za ovaj sindikat, koji je tražio povećanje od 30 odsto. Nisu zadovoljni ni riječima Milenka Granulića, za koga kažu da nije trebao ni biti na sastanku jer je pokrenuto ispitavanje njegove reprezentativnosti i da se taj slučaj nalazi u ladicama Ministarstva rada.

Kada je riječ o štrajku, Miodrag Femić kaže da sve zavisi od sjednice Vlade RS koja je najavljena za narednu sedmicu. Ukoliko dogovora ne bude, sve je spremno na početak štrajka.

„To je povećanje od 7,5%. Za Granulića i da mu je dato 5 maraka da se poveća, on bi prihvatio, jer opet vam kažem, čovjek nije reprezentativan, zato što je pokrenut postupak za utvrđivanje njegove reprezentativnosti. Ali oni njega uvijek vade iz naftalina, da bi imali sa kim da pregovaraju i ko će pristati na sve ono što Vlada da. Mi smo veoma razložni, iznijeli smo razloga koji bi trebalo da zabrinu Vladu RS što se tiče zdravstvenog sistema.“, rekao je predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS Miodrag Femić.

Zvanična verifikacija sporazuma očekuje se iduće sedmice. Resorni ministar kaže da je Vlada RS spremna da sarađuje. Što se tiče činjenice da dio sindikalaca nije zadovoljan i da će se okrenuti sindikalnoj borbi, kaže da je to njihovo pravo.

„Što se tiče najave samog štrajka, mi smo juče postigli određeni konsenzus u smislu razgovora. Da li će se kolege iz sindikata odlučiti na drugačiju mjeru to će biti stvar njihovih organa, ja ne znam u kojem će pravcu to ići.“, rekao je resorni ministar Alen Šeranić.

Na naše pitanje da li će Sindikat zdravstva u štrajk od 1. oktobra? , Milenko Granulić je poručio da neće. Dodaje da uprkos povećanju cijene rada, konkretnih mjera nema sve dok ne budu izmirene obaveze u zdravstvu, prije svega isplata zaostalih doprinosa.

Navode da će Sindikat tražiti da se vrate kolektivni ugovori u zdravstvo, a da je prioritet sprečavanje odlaska medicinskih radnika iz RS, koji u posljednje vrijeme koru hljeba traže i u FBiH, gdje su plate skoro pa duplo veće.



 BN TV

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

re

20.09.2019 19:26

Ko izađe na ulicu ostaće na ulici. Da je narod pametan da ne ide toj medicini koja ga stvara zavisnim narkomanom od psihoaktvinih supstanci, nikada ne bi oni bili u prilici da ovo rade i terorišu ceo narod sa svojim povećenjem plata, koje su ionako astronomske i morale bi biri smanjene i to 35%. Umesto da se bore da im plate budu smanjene oni se bore da im se povećaju.

ODGOVORITE
Name

odg

20.09.2019 20:27

Sve su to sama korumpirana đubrad koju treba sankcionisati za uzimanje mita do bolesnih koji treba da se operišu. na sve se zakazje po 6 meseci unapred. Na sve se čeka od šest meseci do godini i više, jer je korumpirani narod navadio te lopove na pare, i onda od tih što idu sa parama pošteni ljudi ne mogu po godinu dana doći na red. Kako ih nije sramota da se javljaju za platu.

Name

Re re

20.09.2019 21:37

Preispitaj se čovječe! Zdravstvo su ljekari, sestre, tehničari, laboranti...zdravstvo nisu Fond zdravstvenog osiguranja, ministarstvo, farmaceutske industrije...razdvoji to!

Name

odg

21.09.2019 15:14

Ljekari imaju u kodeksu rada da moraju davati lekove i prepsivati kojekakve dijagnoze izmišljene i najzdravijim pacijentima, ko kod dođe, i da je ko čelik zdrav, dobije lekove za uništenje zdravlja i od njega se pravi profitabilan bolesnik, dalje mu se zakazuju kontrole, pa ponovni pregledi, lijekovi do konačnog uništenja zdravlja. Narode ne verujte preverantima, koji vam za pare uništavaju zdravlje, živiti zdravo i ljekari vam ne trebaju, tako jednostavno možemo sve da ih pošaljemo na biro, neka idu naka rade građevine, neka rade zemlju, neka rade bilo šta, samo neka prestanu uništavati zdravlje poštenom narodu.

Name

JA

20.09.2019 19:34

Vec dvadeset godina Granulic je predstavnik sindikata a on je predstavnik vlasti i zastupa interes vlasti a ne radnika.Granulic ima srednju medicinsku skolu a prima tri specijalisticke plate. Jel to realno??? NIJE!!! Ali njega ne biraju radnici vec vlast.!!!Zdravstvo se urusava svakim danom, specijalisti ce vam svi otici, ko ce vas narode lijeciti??? ALARM JE VEC UKLJUCEN!!!!

ODGOVORITE
Name

Kiki

20.09.2019 20:17

Pa, Granuliću kao medicinskom tehničaru, niko ne može biti veći prijatelj u srozavanju doktorskog kadra od dr Femića i doktorskog kadra koji predstavlja "udarne snage" strukovnog sindikata doktora medicine. Za sve te doktore, kao i za doktore koji pripadaju Granulićevom sindikatu, Granulić je očito profesor doktor jer činjenica da im on kroji kapu već dvadeset dugih godina dovoljno govori tome u prilog. Jadni moji doktori na šta ste spali. A, može još niže, samo ćutite.

Name

JA

20.09.2019 20:22

TO NIJE TAČNO. GRANULIĆ JE 25 GODINA GLAVNI SINDIKALAC I UVIJEK JE ČOVJEK KOJI ZASTUPA VLAST.

Name

vizionar

20.09.2019 19:37

Prethodnih godina su im povećavali koeficijente, ove godine im povećavaju cijenu rada, to je povećanje na kvadrat, eksponencijalna funcija rasta plata u zdravstvo. Jedino su u privredi privatnici narod prikovali za dno.

ODGOVORITE
Name

ja sam

20.09.2019 19:54

za, povecati im plate 100% jer zasluzuju, ali ko uzme mito, na robiju 5 godina...i da doktori izaberu, ili drzavnu bolnicu ili privatnu...ne na dve stolice...

ODGOVORITE
Name

Milan

21.09.2019 00:50

Slazem se u potpunosti, samo jos nesto...plata se mora povecati svima, ne samo doktorima, i ne samo za par procenata nego duplo, inace svi ce otici iz drzave.

Name

MESARI

20.09.2019 20:10

A ne medicinski radnici nezasluzujete ni to sto vec imate ponasate se zivotinjski prosite od pacijenata da vam plate rucak (KOVERTU) kad nemaju da vam daju KOVERTU neustrucavate se da ih napadnete nedo bog ni najgorem neprijatelju da vam dodze u ruke

ODGOVORITE
Name

Dr ukc bl

20.09.2019 20:19

Sve dok plata specijalista i sudija ne bude u marku jednaka nema stajanja pa makar zatvorili bolnicu a narod neka lijeci prointer i Baja ..pozz

ODGOVORITE
Name

RE

20.09.2019 21:45

Koja ironija da jedan sudija ima pet specijalistickih plata. Ali sudije rade po nalogu vlasti, stite kriminal a doktori lijece i spasavaju ljude i sirotinju. Sad sami procjenite ko je potrebniji sekti na vlasti.

Name

Baja

20.09.2019 21:00

Polozili ste Hipokratovu zakletvu i morate lijeciti ljude bez obzira na primanja.Ko bude strajkovo je neprijatelj srpstva i bakirovac.Ugledajte se na mog sina.Ima dvije firme plus vocnjak.Sto i vi nemate neki dodatni posao bijedo bijelomantijaska?

ODGOVORITE
Name

Odgovor za odg

20.09.2019 21:55

A ne smeta vam poslanik koji ima platu 3600 KM i ima sjednicu jednom mjesecno?Ne smetaju vam plate sudija npr??A hocete da hirurg ima 2100 KM sa dezurstvima..ahahahahah..Pa ovaj narod je stvarno retardiran..Ima Baja i pravo sto mu kozu sa ledja guli. NE smeta vam.prointer npr..

ODGOVORITE
Name

prc

21.09.2019 01:34

Pa ako vam ovaj nije reprezentativan znaci da imate paralelne institucije sto jako zabrinjavajuce a sdruge strane napravite strajk pa cete vidjeti koliko vas medicinari zaista podrzavaju....

ODGOVORITE
Name

borac

21.09.2019 04:50

Pa zar tollika bitka za obecani 10 km ma idite u njemacku i budite gospoda.

ODGOVORITE
Name

Covek

21.09.2019 06:31

Gospodo vi koi pisete komentare sto su doktori korumpirani ,izgleda sve znate jeli to i vama veliki sef izdiktira sta da pisete na portalima.Vi ste gospodo najvise korumpirani za pedeset ili sto maraka mozda malo veci uvlakaci dobiju i sendvic.Sacekajte izbore ili povecanje penzije od deset jaja prijatan vam dorucak .Nepismeni u skupstini pet hiljada a doktor hiljadu i dvesta Toliko gospodo o vasem moralu .Ne morate ici ovde lekarima ima gde se placa pa izvolite,mozda za platu ili penziju mozete platiti pregled nosa posto dalje i nevidite.Toliko od mene o vasem bajnom pisanju sveznate o drugim a o sebi sve najbolje.

ODGOVORITE
Name

Alex

21.09.2019 08:20

Moju podrsku nikad nece imati vlast koja doktorima dize plate. Ima izuzetaka, ali nazalost vecina njih su neznalice nezainteresovane za medicinu i pacijenta, nego za status i novac. Zbog toga su i zavrsili taj fakultet. Ovo vazi i za KC Banjaluka i sve ostale najvece bolnice u Srpskoj. Kadrovi koji rade su nula doktori. Cast izuzecima kojih je vrlo malo.

ODGOVORITE
Name

xc

21.09.2019 16:40

Ako ljekari u RS imaju duplo manju platu od onih u Federaciji...da duplo.....a politicari i sudije imaju iste plate u Federaciji i u RS...to nesto nije u redu

ODGOVORITE