Tito ošamario Jovanku zbog mlađe maserke

Kao supruga najvećeg sina naših naroda, kako su nazivali Tita, Jovanka Broz, rođena Budisavljević imala je naizgled sve što je poželjela, da bi se godinama kasnije ispostavilo kako u stvari nije imala ništa.

Zabava 19.09.2019 | 23:13
Tito ošamario Jovanku zbog mlađe maserke
Tajno su se vjenčali 15. aprila 1952. u vili Dunavka, u Iloku, a kumovali su Aleksandar Ranković kao mladoženjin kum i general Ivan Gošnjak koji je bio Jovankin svjedok. Zvanično predstavljanje u svojstvu prve dame, međutim, Jovanka Broz imala je tek godinu i po dana kasnije, 19. septembra 1953. tokom državne posjete britanskog ministra vanjskih poslova Anthony Edena.

Vijest o Titovom vjenčanju sa Jovankom Budisavljević pronijela se svijetom kao prvorazredna senzacija. Svi svjetski listovi pisali su o maršalovoj supruzi kao o stasitoj i lijepoj crnki sa dugom, bujnom kosom i krupnim očima. 

"Razlika od 32 godine nije predstavljala nikakvu smetnju među nama. Naprotiv! Na dobar način mi smo se pratili, posebno kada je riječ o slobodnom vremenu: Tito igra bilijar, pa i ja to naučim uz njega. On ide u lov, odličan je strijelac, ali i ja sam u ratu naučila da pucam. Odlazimo u ribolov, mene odlikuje veće strpljenje. Plivamo zajedno, ja bolje od njega. On s vrlo razvijenim osećajem za muziku, ja bez sluha. O politici da se i ne govori: on tako nadmoćan, ali ni ja nisam bila apolitična", govorila je Jovanka. Ali poznato jei da Tito bio slab na žene i kolale su priče o njegovim vezama sa operskim divama, glumicama, balerinama...



U avgustu 1976. dogodio se skandal poslije koga su za Jovanku kola krenula nizbrdo. Naime ona je pratila svog supruga na 5. Samitu nesvrstanih u Kolombu, Šri Lanka, gde se dogodio incident sa Titovom maserkom Darijanom Grbić koji je u svojoj knjizi Jovanka Broz-Titova suvladarka, opisao Brozov lični ljekar (1976-1980) Aleksandar Matunović. Jovanka je tada, po njegovoj tvrdnji, u naletu ljubomore napala mladu maserku, a između njih se ispriječio Tito koji je u jednom trenutku ošamario suprugu. Jovanka je bila toliko bijesna da su se bojali da će da upuca muža.

 "I ja sam, kao i Jovanka, bio siguran da je taj šamar bio znak dublje emotivne veze između Tita i maserke. To ubjeđenje zadržao sam za sebe, a Jovanku sam nastojao da ubijedim kako je Titu do Darijane stalo samo zbog toga što ona odlično obavlja svoj posao", naveo je Matunović.

 A da su oboje bili u pravu, postaće jasno ubrzo poslije toga: Jovanka više nije pratila supruga na međunarodnim putovanjima, za razliku od 60 godina mlađe maserke Darijane (kasnije i njene sestre Radojke), koja je čak i za vrijeme Titovog lečenja u Ljubljani tokom posljednjih nekoliko mjeseci njegovog života, provela u maršalovoj neposrednoj blizini.



"Oni su Titu pod vrat prislanjali pištolj i tražili da se razvede od mene, ali on na to nije pristao po cijenu života. Bila sam smetnja, prije svega Stanetu Dolancu, a dobrim dijelom i Nikoli Ljubičiću u namjeri da preuzmu svu vlast u Jugoslaviji skrivajući se iza Tita. Govorili su: Lako bismo mi sa Starim, ali sa Jovankom ne možemo da izađemo na kraj. Dolanc je htio da me se pošto-poto riješi jer sam znala da je bio član Hitlerjugenda i radio za njemačku tajnu službu", tvrdila je Jovanka Broz.

 Novu 1977. godinu ipak su dočekali zajedno, u novosadskom hotelu Park, gde je zabilježen i njihov posljednji, novogodišnji poljubac. Pola godine kasnije, Jovanka se posljednji put pojavila u javnosti kao prva dama, na prijemu upriličenom za norveškog premijera. Te jeseni stavljena je u svojevrstan kućni pritvor i potpuno izolovana od supruga. Josip Broz preminuo je 4. maja 1980. godine, a dozvolu za Jovankino prisustvo na sahrani politička vrhuška je, po njenoj tvrdnji, dala tek pošto je Indira Gandi poručila da neće doći na sahranu ukoliko ne bude prisustvovala i Titova udovica.

 "Bog mi je dao divan život pored Tita. Ali, koliko godina mi je bilo lijepo, još više godina bila sam progonjena, mučena i zlostavljana", rekla je Jovanka Broz 33 godine kasnije Žarku Jokanoviću.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Olja

20.09.2019 04:39

O Titu i Jovanki, manje vise, sve je poznato, ali meni skrenu paznju dio teksta u kome se kaze da je izmedju njega, Tita, i maserke postojala dublja veza. Svakako, misli se na vezu muskarac - zena. Ja to prosto ne mogu sa povjerujem . On je imao 84 godine, ona 60 manje. Moguce je da je on nju gledao kao zenu i simpatisao, ali sta je s njom? NJoj je moglo jedino da imponuje to sto je nezamislivo mocan covjek zelio drustvo s njom, ali da sve ostane, stvarno, samo "u okviru" masaze, jer drugacije, imajuci u vidu njegove godine, tesko da je moglo da bude.

ODGOVORITE
Name

re

20.09.2019 08:32

Pa i Jovanka ode za mrcinu 32 godine stariju od sebe.