"SNSD i SDA- od braće blizanaca do bračne svađe"

Ovo što se sada dešava između SNSD i SDA liči na bračnu svađu. Da u SNSD ima imalo korektnosti, poslije smjene Senada Bratića (SDA) u Narodnoj skupštini RS oni bi povukli jednog od svoja četiri delegata u Domu naroda parlamenta BiH, jer svi znamo da ga je na to mjesto imenovala SDA.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Ovako je posljednja dešavanja na relaciji SNSD-SDA prokomentarisao ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak gostujući na TV1. On je objasnio da bez SDA sada SNSD ne bi imao četvrtog delegata i da su zaista politički korektni peti srpski delegat bio bi izabran iz neke druge stranke iz Republike Srpske.

On je rekao da je deklaracija koju je usvojila SDA uperena i protiv Republike Srpske i protiv BiH, ali da su te dvije partije upravo zbog takvih stvari godinama kao dva brata blizanca - jedni drugima namještaju teme koje ih u javnosti prikazuju kao velike Srbe i velike Bošnjake.

Na pitanje novinara hoće li PDP i SDS formirati vlast u BiH, Crnadak je rekao da se to spominjalo samo kao teoretska mogućnost.

„PDP je 11 mjeseci po strani, ne miješamo se i ništa ne opstruišemo. Isključiva odgovornost za izgubljeno vrijeme i lošu atmosferu zbog neformiranja vlasti je na SNSD, SDA i HDZ i ni na kome drugome. Ili neka je formiraju ili neka javno kažu – probali smo, mi to ne možemo", rekao je Crnadak.

Odgovarajući na pitanje zašto parlamentarne stranke iz Republike Srpske idu kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Crnadak je rekao da nema potrebe za halabukom i da je povremena politička komunikacija istog naroda sa dvije strane Drine poželjna i potrebna.

„Ne treba zazirati od ovakvih sastanaka. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i posvećena je, kao i mi, očuvanju mira, stabilnosti i bezbjednosti u regionu. To je stav i PDP-a i vjerujem da će tako biti i u subotu", rekao je Crnadak.

Govoreći o međunarodnoj konferenciji u Beču na kojoj je juče ponovo skrenuo pažnju na najavu Hrvatske o odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, Crnadak je rekao da će se to pitanje vjerovatno prelomiti u narednih petnaestak dana, ali da je optimista kad je riječ o interesu BiH.

„Očekujem da će konačno rješenje biti postignuto na bilateralnom sastanku Slovenije i Hrvatske 30. septembra. Prije toga ću razgovarati sa ministrima obe zemlje", rekao je Crnadak.

Govoreći o koracima BiH ka Evropskoj uniji, Crnadak rekao da evropski put treba odvojiti od politike i intenzivno raditi na preporukama iz mišljenja Evropske komisije.

„Nadam se da će na jednoj od narednih sjednica Savjeta ministara BiH biti usvojen akcioni plan za sprovođenje tih preporuka. Očekujem i da će novi šef delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler, za kojeg znam da odlično poznaje naše prilike, podržavati kompromis u BiH i želim mu sreću na tom poslu", rekao je Crnadak.

(BN)

KOMENTARI13
POŠALJITE PORUKU

Uzas

19.09.2019 23:06

Bakir, Dodik i Covic sveto trojstvo oni sve zakuhavaju ili ce sve da razjebu. Kuku nama svakako i bore se oko svojih stolica i talova najbolje bez njih.

Ma dosta pravdanja peko tuđih leđa za primanje dvije plate po 5000 km. Napustite SM blokirajte sve a nemojte braniti Bakira u svakoj prilici kao da vam je rod rođeni. PAMTI NAROD IGORE PAMTI!

Ne remse

20.09.2019 09:59

Trn

19.09.2019 23:34

To su prevaranti ,prevedu zednog pteko vode,sa njima ni u crkvu ni dzamiju. Bio slucajno iz savjeta ministara ,ode u nato,I odmah ce optuziti sds I pdp.Jer to dodik radi posto je obecao.

Прича се да је Трн масовно окренуо леђа Додику.

Титаник

20.09.2019 06:31

Ramo

20.09.2019 00:55

To imas podrsku sarajeva I bihaca

Q rac on ima podršku ..po čemu su on šarović, borenović i td. bolji za Bihać ili Sarajevo od rudonje ??

:D

20.09.2019 08:15

Neso Republika Srpska

20.09.2019 08:46

Jest vala igore snsd i sda su blizanci ko tvoja dva oka u glavi!!!

Vidi se da nisu jednojajcani blizanci

Ceca

20.09.2019 10:36

Tako je, ko je shvatio shvatio.

Ceca

20.09.2019 10:41

Rr

20.09.2019 10:30

Ti pricas nije te sramota stidi se izdajnice dacete sve da ostanete tamo ti si neko i nesto

Ma bolan

20.09.2019 12:02

Molim ministra da u sledecem obracanju navede koje je poteze povukao za dobrobit RS tokom svog mandata.

Zaposlio je sve nezaposlene clanove pdp-a kod sebe u ministarstvo,ambasade,konzulate i to zbog njihove strucnosti!!

Neso Republika Srpska

20.09.2019 12:37

Bl

20.09.2019 13:52

Od kad je ma mjestu miniszra prva pametna recenica ovog Igora prodje ga mamdat u putovanju

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.