OHR: Dejtonski sporazum se mora poštovati

OHR podsjeća da, prema Mirovnom sporazumu, entiteti nemaju pravo otcjepljenja od Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 19.09.2019 | 19:11
 OHR: Dejtonski sporazum se mora poštovati
Kancelarija visokog predstavnika u BiH oglasila se, na upit medija, o zaključcima koje je juče usvojio Glavni odbor SNSD.

Nismo imali priliku vidjeti zaključke sa sjednice Glavnog odbora SNSD-a, te stoga ne možemo komentarisati detalje. Sudeći po medijskim izvještajima nakon sjednice, zaključci sadržavaju neke problematične elemente", rekao je portparol OHR-a Mario Brkić.

On e naveo da OHR podsjeća da, prema Mirovnom sporazumu, entiteti nemaju pravo otcjepljenja od Bosne i Hercegovine. 

"Entiteti postoje jedino na osnovu Ustava BiH. Bilo kakvi koraci kojim bi se osporavao teritorijalni integritet i suverenitet BiH, te ustavni poredak zemlje, kao i pokušaji da se oslabe postojeće nadležnosti i institucije na državnom nivou, ne samo da bi ugrožavali osnovne principe Opšteg okvirnog sporazuma za mir, nego bi takođe štetili interesima Republike Srpske. S tim u vezi, visoki predstavnik poziva vlasti i zvaničnike RS da ne osporavaju državne institucije i nadležnosti Bosne i Hercegovine, nego da doprinesu poboljšanju funkcionalnosti BiH na svim nivoima vlasti".

(Vijesti)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Е

19.09.2019 17:28

25 година иста прича.

ODGOVORITE
Name

Dare

19.09.2019 17:36

Entitete će morati ugasiti kad tad naši narodi i međunarodna zajednica. A razloga je i previše. Prvo nastali su nasilno na etničkim čišćenjem, ubistvima na progonima i obespravljenosti drugih. Drugo principi postojanja se zasnivaju na nacionalnim i nacionalističkim osnovama a to je žestoko u suprotnostima sa međunarodnim organizacijama i institucijama. Treće to su privatno usvojena exluzivna prava pojedinaca da vladaju određenim plijenom vlasti a pod izgovorom nacionalnih interesa sto je najgora laž današnjice. Nema većeg nacionalnog interesa od pravnog uređenja države sa jakim ustavom, tužilaštvom, sudstvom sve ostalo igra kako oni štite ustav. Tad je čovjek jednakopravna svugdje kada ga niko nemoze ugrožavati po bilo kojem osnovu zato sto država garantuje pravni sistem.

ODGOVORITE
Name

Горан

19.09.2019 19:49

Бих је противприродна творевина, тамница српског народа, све учинити да се вратимо изворном Дејтону, са српском војском и осталим надлежностима.

Name

Dora.

19.09.2019 19:56

Koće morate ugasiti entitete koje i zašto, Nema nametanja volje drugog, Demokratija mora važiti za sve Ljude jednako, Nemogu jedni druge ugnjetavali i prisiljavati na nešto što nežele, Nemate pravo svoje Djete prisiliti na nešto što neželi i neće a kmoli milione Ljudi .

Name

Re Dare

19.09.2019 20:31

O cemu ti to pricas. Sva moderna drustva su decentralizovana. Pocni od SAD. Svaka od drzava ima zakonodavnu, sudsku I izvrsnu vlast. Na lokalnom nivou imaju gradove, opstine I srezove. Na nivou sreza i gradova imaju lokalnu policiju pri cemu neposredno biraju serifa ili ti sefa policije. Savezni nivo ima odbranu i bezbednost, vanjske poslove I financije kao I organe za provodjenje saveznih zakona. Sve to vec ima BiH. Upravo suprotno. Bosnjacka kriminalna elita na celu sa SDA I Bakirom zele da stave institucije pod svoju kontrolu kako bi mogli nesmetano da otimaju. Odlaskom Mehdzide Kreso izgubili su kontrolu nad Sudom BiH, a ona je bila glavni zastitnik Bosnjacke kriminalne elite. Sud I Tuzilastvo BiH zajedno sa VSTS-om su veoma moderno organizovani ali problem je sto jedan pravni sistem je efikasan koliko je posten njegov sudija.

Name

Dejton

19.09.2019 20:56

Dejtonski sporazum se sastoji od 11 aneksa. Aneks 19 ue Visoki predstavnik koji moze donositi zakone i smijenjivati sve osobe. Glavni tumac i zastitnik Dejtona. Dejtonski aneks 4 govori da je BiH drzava u kojoj su ravnopravni sva 3 konstitutivna naroda i ostali. Glavni grad Sarajevo. Drzava BiH slijedi svoj kontiniet od ksda je priznata. Distrikt Brcko u sastavi BiH. Nema odluka bez odluka sva 3 parlamenta BiH. Vijeme je da Srbi pocnu da citaju Dejton onako kako pise.

Name

Re dare

20.09.2019 09:23

Pojma to nemas entiteta su natali bourbon jednog naroda protiv druga dva nisu moglo dozvolit da ih ugnjetavaju I preglasavaju I rs je stvorena volcom srbskog naroda i to je jedina opcija bih ili nema ni bih

Name

4d

19.09.2019 17:43

PA zar ickic nije protivdejtonski republika bih

ODGOVORITE
Name

Zabrinuti SNSDovca

19.09.2019 17:44

Mile nama kaze da je RS drzava i da je BiH zajednica entiteta te da je RS unjela u BiH nekakvu zemlju, sad ispada da Mile laže i da RS moze biti ukinuta jednim potpisom... Mile de ba ovo nam pojasni pa da na miru mozemo obilaziti kontejnere u potrazi za vecerom... Nasikirasmo se svi u kuci, veceras oka necemo sklopiti... Komsija bosnjak kaze da za ovo sto ti radiš ćeš dobiti nekakvog zlatnog ljiljana? Kažu većeg domoljuba od tebe nema jer kaže da namjerno krsis Dejton i pokazujes srednji prst Amerikancima nebil ukinuli RS, a tebi su za to obećali neke poslove za sina i da nece dirati neke pare sto si prebacio vani... Kažu da si to sve dogovorio u Aprilskom paketu kad je trebao jedan predsjednik da bude dogovoren...

ODGOVORITE
Name

007 Бонд

19.09.2019 18:03

За ове који не знају, да вам испричам причу, па да вам буде мало јасније! Значи: Американци не поштују резолуције, уставе и документа. Они раде како они хоће и како њима одговара! И ако немаш неку силу уз себе која може да им парира (нпр. Кину и Русију) - надрљао си. ... Догађаји из 1999: Милошевић и АМериканци су на преговорима у Рамбујеу. Американци захтевају да Србија стави свој потпис на документ коју Америка и НАТО имају право да буду присутни на целој територији СРЈ, и да се 2 године након тга на Косову одржи референдум за независност. Милошевић то одбија, и креће бомбардовање. И бомбардовање је завршено тек кад је Милошевић ставио свој потпис на документ на коме пише да Србија има обавезу да повуче облике државнодти, војску и полицију СРЈ-а са Косова. -И 9 година касније Косово проглашава независност. Али, бар НАТО није ту и нема право да уђе на територију Србије.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

20.09.2019 06:55

Nemas ti poima Nato ima vise vezbi sa Srbijanskom vojskom i drugim reursima iz bezbednosti nego sa Rusima

Name

Direkt

20.09.2019 14:45

Ali zato Srbija ima vojnu saradnju i sa Rusima. To Je prednost vojne neutralnosti. Mozes da biras, dok kod NATO-a, mozes da saradjujes i sa Rusima samo ako si Turska (velika zemlja).