Dolaskom Palmera Amerika stavlja fokus na Balkan

Dejtonski sporazum treba biti revidiran kako bi se državnoj vlasti dale sve ovlasti potrebne za pregovore i primjenu acquisa Evropske unije - smatra Daniel Server.

Region 16.09.2019 | 08:22
Dolaskom Palmera Amerika stavlja fokus na Balkan
Ovaj odlični znalac balkanskih prilika prokomentirao je za “Dnevni avaz” izbor Metjua Palmera (Matthew) za specijalnog izaslanika SAD za Balkan.

Krizna žarišta

- Mislim da se time stavlja dodatni američki fokus na Balkan. Mislim da niko osim Palmera nije mogao biti postavljen na to mjesto - kaže Server.

Upitan ulazi li ovim imenovanjem naš region u društvo teških kriznih žarišta, poput Afganistana i Iraka, gdje Amerikanci takođe imaju specijalne izaslanike, Server kaže da postoji strahovanje od trusnog Balkana, ali da se to ne može porediti sa situacijom na Bliskom ili Dalekom istoku.

Komentarišući kolaps pregovora SAD s talibanima, Server nije isključio mogućnost da se naš region nađe u fokusu američke politike.

- Predsjednik Tramp želi ubilježiti uspjeh gdje god ga može postići - ističe Server.

Razmjena teritorija

U slučaju Balkana, dodaje i da je njegov dojam da je i američka administracija odustala od podrške ideji razmjene teritorija Srbije i Kosova.

Rusija će nastaviti svoju igru

- Zvanična Moskva mogla bi, takođe, imenovati svog deputata za Balkan. Time bi se pokušala predstaviti kao konstruktivna, dok bi u suštini radila, kao i do sada, sve što može kako bi blokirala napredak regiona prema NATO-u i EU - ocijenio je Server odgovarajući na pitanje kakvu bi politiku Rusija mogla provoditi nakon Palmerovog imenovanja.

(Vijesti.ba/Avaz)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Zijad

16.09.2019 06:32

Upravo tako,dati sva ovlastenja drzavi da neki bilmez ili entitet ne moze blokirati napredak ka EU i NATO savezu.

ODGOVORITE
Name

Zijad

16.09.2019 07:09

i još nešto, treba pod hitno počet koristiti bonska ovlaštenja ;)

Name

Boki

16.09.2019 07:19

Sto je babi milo to joj se snilo. To je nikada bilo moguce, danas je nemoguce. Ojacala Rusija ojacala Srbija. Zojade za svoje ideje nadanja i strepnje moras negdje drugo. Srpski narod ima svoj put. Samosralbost svoj na svome. NATO nikada, a Europa ako hoce hoce ako nece nije sam svijeta, nije ni dosada htjela, pa sta. Nista

Name

Re:

16.09.2019 07:25

Nikad Zijade Srbi nisu poklekli pred izazovom i nikad nisu tražili da stranci uredjuju državu i ispune mračne želje takvima kao ti. Uzdaj se Zijade u se i u svoje kljuse a ne u strance. Veći ti je prijatelj taj omrznuti Srbin nego bilo koji stranac a šta stranac radi imaš Siriju,Irak,Iran,Libiju, Avganistan,Palestinu pa vidi kako se to na kraju završi.Vidi koliko vas vole na primeru tih zemalja a onda se zapitaj zašto Erdogan kupuje rusko oružje? Čega se boji? Koga se boji?

Name

075

16.09.2019 07:53

@Re: Vremena su se promijenila, Erdogan i Turci su srpski saveznici, ipak ste najduže sa njima bili u državnoj zajednici!

Name

Re za re

16.09.2019 08:08

U pravu si skroz...niko nam nije preci od nas medjusobno sa tih prostora samo ljudi nikako da to shvate. Uvjek su nam ko drazi i rusi i amerikanci od nas samih.

Name

Горан

16.09.2019 08:10

Ти си билмез, са муслиманима нећемо заједно, шта ти није јасно.Билмезу

Name

Vuk

16.09.2019 06:38

E sad je rudonja jeb'o ježa

ODGOVORITE
Name

Re:

16.09.2019 07:26

Vuče da ne budeš i ti jebo jeza, šta li očekuješ.

Name

Vuk

16.09.2019 07:55

Ne brini ti za mene! rudonja nije RS

Name

re

16.09.2019 10:58

Ne tvrdim da nas, nazor ,nece uvuci u NATO,ali tvrdim da nema sanse da ce oni sada smijeniti Dodika.Nema sansine sanse.A svi su poceli to da tvrde.No pasaran.Ne zato sto ne mogu,vec nema od toga nista.Zivi bili pa... .

Name

Relja

16.09.2019 07:18

Ova americka g..na treba ignorisati. Nigdje i nikome nisu pomogli, niti Iraku Libiji Siriji Jemenu Avganistanu. Gdje god su ušli samo grabe i odnose, a sve u cilju demokratije ali one kako je oni hoće.Nijedan narod ne poštuju jer samo vide a i vole pare i bogatstva.I sad tupe kako se ovde bore Ruse da istjeraju a Rusa nigdje ni od korova, dok oni imaju i vojne baze i evo ovakve lajavce svaki dan na nekom mediju. Mnogo vole muslimane a pobise i zavadise ih diljam svijeta. Koji su to ljigavci i lazovi.Ne vole Iran,ne vole Tursku,ne vole Palestince ali eto vole kao bosanske muslimane. Nikog oni nikad nisu voljeli i poštovali,sve im je samo goli izrabljivacki interes, smrdljivih debelih i znojavih kapitalista. Ne mogu da podnesu sad ovog predsednika Trampa jer nije započeo nijedan rat a to im ne odgovara nikako.A ovaj na slici je takodje jedan od huskaca specijalizovan za Balkan. Mrs bagro.

ODGOVORITE
Name

Svaka cast za komentar

16.09.2019 18:49

Jedan sasvim realan komentar. Bez dlake na jeziku .

Name

bosnjak

16.09.2019 07:55

Tramp zamjeni onog sto je bio za razmjenu teritorije. Dodik neve da se rukuje sa ambasadirom usa, napada njemackog ambasadora itd i ova bahatost ce kostati mnogo bosanske pravoslavce a ni srbija nece bolje proci po pitanju kosova.

ODGOVORITE
Name

Hm

16.09.2019 08:15

Koja avetinja.

ODGOVORITE
Name

dodo

16.09.2019 08:32

Polupismen narod komentarise i zamislja ameriku kao neku bezveznu neprijateljsku zemlju a ne razmislj da je ta amerika svijetska super sila kojoj nijedna drzava nemoze nista.Amerikanci ne zele nuklearni rat ali da se odluce sravnili bi pola svijeta zajedno sa rusijom.Ni meni se to ne svida ali je tako nezalost.Velike sile kao sto je irak pokusale da se suprostave americi ali su zgazene bile.Ove srbende sto se busaju u prsa gdje su bili 1999 da stanu ispred amera?????

ODGOVORITE
Name

Re:

16.09.2019 10:36

Taj polupismen si ti druže a taj Relja je doktor pol. nauka školovan u Engleskoj grofoviji. On pokušava da ti objasni ali to teško ide takvima kao ti. Teško bogami.

Name

Evo

16.09.2019 09:19

odmah komentari ko ce biti gornji zato nista ne funkcionise ako b i h mora da postoji onda je treba napraviti da svi imaju ista prava i da funkcionise! Ili je u suprotnom nece biti!

ODGOVORITE