SP: Francuzi dali 21 poen za poluvrijeme, a osvojili bronzu!

Australija dugo vodila, ali nije uspela do istorijskog uspeha! Australija prokockala +15 – druga bronza zaredom za Francusku! Košarkaši Francuske osvojili su bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Kini posle velikog preokreta protiv Australije.

Košarka 15.09.2019 | 12:07
SP: Francuzi dali 21 poen za poluvrijeme, a osvojili bronzu!
Francuzi su slavili pobedu u meču za treće mesto rezultatom 67:59.

Australijanci nisu uspeli da osvoje prvu medalju u svojoj istoriji na velikim takmičenjima, dok su Francuzi osvojili drugu bronzu ukupno i u nizu, posle prvenstva u Španiji 2014. godine.

"Bumersi" su vodili maltene tokom celog meča i sredinom treće deonice imali čak +15, ali ni tada nisu igrali preterano dobro. "Trikolori" su, na krilima Nanda De Koloa, napravili veliki preokret.

Na ovom meču australijski bek Peti Mils nije uspeo da postigne 17 poena (imao 15), pa je ostao na drugom mestu liste strelaca Mundobasketa, iza Bogdana Bogdanovića.

Utakmica je počela tvrdo i igrali su se organizovani napadi, pomalo neočekivano s obzirom da je u prvom meču ovih ekipa u grupi "palo" čak 198 poena.

Sudije su imale glavnu ulogu tokom prvog poluvremena. Ekipama je bilo dozvoljeno da igraju veoma agresivnu odbranu rukama, ali su maltene na svaka dva minuta svirani faulovi u napadu.

Takav ritam je doprineo tome da se potpuno uspori ritam utakmice i da ne vidim maltene nikakve poene u kontrama, dok takođe nijedna ni druga ekipa nisu bile raspoložene u šutu.

Furnije je potpuno podbacio, a Francuska je postigla tragičan 21 poen za prvih 20 minuta igre i bila nešto lošija od Australije koja je ipak uspela da pogodi par šuteva sa distance.

Bek Orlanda je na poluvremenu šutirao 2/9, Nilikina je imao 1/5, a De Kolo i Poarije po 2/5.

Na drugoj strani Ingls je bio jedini raspoložen sa 5/7, ali su se ispromašivali Mils, Delavedova i Bogut.

Batum se upisao u listu strelaca i pomalo se pokrenuo, a sredinom treće deonice uključio se i De Kolo. Furnije je nastavio da promašuje, ali i da gubi lopte i ispada u odbrani.

Australijanci nisu igrali dobro ni kada su vodili, a Francusi su sredinom 3/4 uspeli da uhvate kakav-takav ritam, pogode neke otvorene šuteve koje do tada nisu i odmah da uhvate rezultatski priključak.

Iako je početkom drugog poluvremena bilo +15 za "bumerse", pred poslednju četvrtinu "trikolori" su imali zaostatak od samo četiri poena (42:46).

Fenomenalni De Kolo nastavio je da briljira i vezao osam poena čime je doneo prvu prednost na meču svojoj ekipi, ali je onda izašao i napad Francuske je usporio.

Australija je uspela da se vrati i da ponovo povede, ali se videlo da izabranici Lemanisa ostaju bez gasa. Delavedova i Bogut su imali utakmicu za zaborav (2/7 odnosno 2/9 iz igre), a onda je pravo niotkuda došao Albisi.

Novi plejmejker Zenita pogodio je tri trojke u četvrtoj četvrtini nakon što je imao 0 poena pre toga, a Francuzi su dodatno "pritegli" odbrani i lako uspeli da se odupru napadima Australijanaca.

Albisi je odveo Francuze na +8, a odgovora do kraja meča nije bilo. Francuzi su opet "bronzani".

Nije bilo lepo, nije bilo atraktivno, ali jeste bilo zanimljivo u borbi za bronzu na Svetskom prvenstvu u Kini. Francuska i Australija su odigrali ratnički duel, a on je završen pobedom Trikolora od 67:59. Nova bronza i odbranjeno treće mesto osvojeno u Španiji.

U neizvesnoj završnici igralo se poen za poen, povukli su Nando De Kolo (19p)i Evan Furnije (16p), kao i Albisi i sve je to na kraju bilo dovoljno za trijumf Trikolora. Kenguri su počeli dosta da greše i to ih je mnogo koštalo u samoj završnici. Mils je dao trojkom nadu Australijancima da bi možda mogli da se vrate u igru, ali sve je ostalo na tome.

Francuska je treća reprezentacija sveta!

Kakvu smo košarku gledali u prvom poluvremenu govori i podatak da je Francuska za 20 minuta dala samo 21 poen. Nije ni Australija mnogo više, ubacili su Bumersi 30, tako da ne možemo baš da kažemo da je to bilo neko umiranje u lepoti od košarke.

Inače su ovakve utakmice izuzetno teške za igranje jer dolaze posle teških poraza u polufinalu. Australija je imala teži poraz od Španije nego Francuska od Argentine, ali ipak su Kenguri uspeli da naprave razliku u prvom poluvremenu i pokažu da su psihološki bolje ušli u ovu borbu za bronzu, posebno Džo Ingls koji je ubacio 12 poena u prvom poluvremenu.

Francuzi su delovali malo smušeno, kao da nisu baš znali šta treba da rade, dok je Australija više onako na borbu uspevala da bude u prednosti.

Kako je Australija igrala prvo poluvreme, tako se nastavilo u trećoj deonici, pobegli su Kenguri na 15 poena razlike i zaista je delovalo da tu nema mesta za preokret. Morali su Trikolori da krenu da igraju drastično bolje da bi bilo šta promenili.

Osetili su to Francuzi i upravo su to i učinili. Drastično su poboljšali energiju, agresivnost, povezali su nekoliko dobrih odbrana i uhvatili su priključak, a na igračima poput Batuma se videla želja da žele da dobiju ovaj meč i dođu do nove bronze. Jako lep preokret Francuza, a delovalo je da su potpuno izgubljeni.

Posle mnogo faulova i promašaja u poslednju deonicu se ušlo sa rezultatom 46:42 za Australijance. Borba do poslednjeg daha je bila zagarantovana. Tamo Australija nije izdržala...

Francuska zasluženo slavi bronzu!

Svetsko prvenstvo, meč za treće mesto:

Francuska – Australija 67:59 (11:16, 10:14, 21:16, 25:13)
Dvorana: Vukesong, Peking
Sudije: Vaskes (Portoriko), Zurapović (BiH), Paskual (Filipini

Francuska: Albisi 9, Batum 9, De Kolo 19, Furnije 16, Poarije 8, Gober 2, Laberi 2, Mbaje 0, Nilikina 2, Tupan 0

Australija: Bogut 5, Delavedova, 4 Ingls 17, Kej 9, Mils 15, Bejns 5, Krik 0, Gulding 0, Lendejl 4

Izvor: mozzartsport/B92

FOTO: FIBA Basketball

Komentari / 0

Ostavite komentar