Srpski košarkaši osvojili peto mjesto u Kini

Bogdanović ponovo briljirao – Srbiji peto mesto u Kini.  Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Češku 90:81, i time osvojila peto mesto na Svetskom prvenstvu u Kini.  Završismo kako treba, Bogdan broj jedan ove generacije! Pobeda za kraj i peto mesto na Svetskom kupu.  "Orlovi" zahvaljujući odličnoj igri u drugom delu meča pobedili Češku i zauzeli peto mesto na Mundobasketu u Kini.

Košarka 14.09.2019 | 16:13
Srpski košarkaši osvojili peto mjesto u Kini
Izabranici Aleksandra Đorđevića oprostili su se od Mundobasketa s dve pobede, nad Amerikom i Češkom, ali i pored toga iza njih je slab rezultat.

Naši košarkaši prekinuli su niz osvajanja medalja na velikim takmičenjima, a uz to nisu uspeli ni da se direktno plasiraju na Olimpijske igre, za koje će morati da igraju dodatne kvalifikacije.

"Orlovi" su doživeli dva poraza u Kini, jedan od Španije i jedan od Argentine, i upravo će se ove dve selekcije boriti za zlatnu medalju u nedelju.

Srbija je protiv Češke odigrala čudan meč, s puno oscilacija, a na kraju je dodala gas u poslednjoj četvrtini i zasluženo došla do pobede.

Još jednom fenomenalnu partiju odigrao je Bogdan Bogdanović, koji je meč završio sa učinkom od 31 poena, četiri skoka i tri asistencije.

Odličnu utakmicu odigrali su Nikola Jokić i Nikola Milutinov. Centar Denvera imao je 7 poena, 14 skokova i sedam asistencija, dok je Milutinov ubacio 14 poena, i uz to je dodao sedam skokova.

Reprezentacije su u dobrom ritmu otvorile utakmicu. Igralo se koš za koš, a posebno raspoložen bio je Bogdanović. Na kraju prve četvrtine rezultat je bio 20:20.

U drugoj deonici "orlovima" je potpuno pala koncetracija i primili su čak 30 poena. Odbrana kao da nije postojala i Češka je na poluvremenu imala +9, 41:50.

Naši košarkaši probudili su se tokom treće četvrtine. Zaigrali su sjajnu odbranu, počeli su šutevi da ulaze i treći period igre završava se rezultatom, 69:62.

Bogdanović je u četvrtoj četvrtini pogodio nekoliko šuteva zaredom, Jokić se priključio i razlika je samo rasla. Na kraju su Česi uspeli da izbegnu težak poraz i utakmica se završila rezultatom 90:81.

Bogdan Bogdanović potvrdio je kandidaturu za najboljeg strelca Svetskog kupa, postigavši 31 poen u pobedi nad Češkom 90:81 (41:50), kojom je reprezentacija Srbije osvojila peto mesto.

Prvi put otkako je selektor Aleksandar Đorđević, "orlovi" nisu igrali u polufinalu velikog takmičenja, ali su onda savladali Amerikance, pa protiv Čeha tek u drugom poluvremenu pokazali zbog čega su ih do pre nedelju dana smatrali favoritima za zlato.

Pored Bogdanovića, koji je šutirao trojke 7/12, pokvarivši procenat forsiranjem u finišu meča, na svoja NBA izdanja podsetio je u subotu popodne Nikola Jokić, koji je uz sedam poena zabeležio 14 skokova i sedam asistencija.

Upravo Jokić bio je najzaslužniji što je Nikola Milutinov sa 14 poena bio drugi na listi strelaca na ovom meču.

Meč u "Vuksong sport centru" u Pekingu, gde će u nedelju za medalje igrati Australija - Francuska (10.00) i Španija - Argentina (14.00), imao je dva različita poluvremena.

Preciznije, tim Aleksandra Đorđevića je posle pobede nad SAD 94:89 opet zaigrao opušteno u fazi odbrane, pa je vođstvo od 20:15 krajem prve i početkom druge četvrtine preraslo u deficit od 25:32, pa i maksimalnih "minus 13" - 30:43!

Delovalo je da će se "orlovi" bez potrebe obrukati na oproštaju, ali pre svih Bogdanović nije dozvolio da se to desi. Na startu treće četvrtine bio je glavni akter serije 8:1, kojom je uhvaćen priključak (49:51), da bi posle kratkog "trzaja" Čeha i povratka na 51:58, naši košarkaši potpuno zagospodarili terenom.

Iz čvrste odbrane ređale su se kontre i laki poeni, uz povremenu dalekometnu paljbu. Zakucavanjima Milutinova u 35. minutu otišli smo na 88:70 i gotovo potpuno potisnuli sećanje na bledu partiju iz drugog kvartala.

Podsećamo da zbog prolaska Španije i Francuske u polufinale "orlovi" nisu imali šansu da se posle eliminacije bore makar za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju 2020.

To pravo moraće da zarade na jednom od kvalifikacionih turnira, sledećeg leta, ostaje da se vidi da li sa Aleksandrom Đorđevićem, kome je ovim mečom istekao ugovor, ili će šansu dobiti neki drugi trener.



Nije bio zadovoljan legendarni trener Partizana Duško Vujošević što Miloša Teodosića nema na Svetskom kupu u Kini, jer se bez iskusnog kapitena nije znalo ko je zaista broj jedan ove generacije. Možda nije to bilo jasno među igračima, ali lopta ne laže. Bogdan Bogdanović je lider ove generacije. I u pobedi za kraj, onoj protiv Češke za peto mesto, Vujoševićev blistavi izdanak bio je naoštren kao da je finale i svaki put kada ga nije bilo na parketu, Srbija je bila u problemu. A kada bi se našao na terenu, grmeo je za ceo tim! Na kraju pobeda rezultatom 90:81 (20:20, 21:30, 28:12, 21:19).

Ishod ove utakmice teoretski nije bio ni važan, jer plasman u ovoj situaciji ne donosi apsolutno ništa. Ali dobro je što smo turnir okončali pobedom i s nekakvim mirom u glavi završili svoje, realno, neslavno učešće na Mundobasketu. Srbija se na kraju dobro preznojila kako bi stvari okončala na pravi način. Na poluvremenu je izgledalo da bi mogla da se ponovi Španija ili Argentina, jer je Češka za dve četvrtine uspela da skupi 50 poena, od toga 18 iz naših grešaka, dok je Martin Peterka odigrao poluvreme života i ubacio 14 poena uz 4/4 za tri poena. Do ovog susreta njegov maksimum bio je devet poena... 

Orlovi su hladnokrvno ušli u meč, bez previše žara i želje da se nadmeću sa Česima i to se brzo osetilo u rezultatu. Svi osim Bogdana, naravno. Upravo je Peterka zajedno s jednim od najboljih igrača Svetskog kupa Tomaša Satoranskog skakao po ganglijama srpskih navijača koji su se i pored svega našli u Pekingu kako bi i u poslednjoj utakmici pružili ozbiljnu podršku svojim miljenicima. Oni su ih počastili nešto boljom igrom u nastavku, kada su brzo slomili rivala, uhvatili dobar zalet, otišli na sedam poena viška (69:62) i sprečili iznenađenje. 

Šta više napisati o Bogdanu Bogdanoviću, a da već nije toliko puta dosad. I ne samo na ovom prvenstvu! Toliko se uoči polaska u Kinu pričalo o tome koliku širinu i dubinu ima ovaj roster, ali su Česi još jednom ogolili istinu koliko to zapravo nije istina. Ili bar nije u aktuelnom sistemu. Bogdanović je opet uzeo preozbiljnu minutažu za okršaj ovog tipa, ali bez njega nije bilo nikoga da postigne koš. I tako sve dok Češka već nije bila u debelom zaostatku... Svaki njegov šut izazivao je oduševljenje kod publike i došlo se do toga da se u svakom napadu Srbije s tribina mogla čuti poruka da Bogdan opet pokuša. I tako opet, opet, opet... Opet je otišao na preko 30 poena, ovog puta na 31 (10/17 iz igre, 7/12 za tri). Kada je na dva minuta pre kraja otišao na klupu ispraćen je aplauzom zadovoljstva. Jer, malo je pravih asova u formi kakvom je raspolagao Bogdanović.

Nikola Jokić je meč završio sa sedam poena, a prvi šut uputio je u 25. minutu. Dopisao je i 14 skokova, uz sedam asistencija, a najbolju komunikaciju imao je sa Nikolom Milutinov, kojeg je nahranio loptama i spremio mu 14 poena, na šta je skupio i sedam uhvaćenih lopti. Stefan Jović je dodao 12 poena, sedam uhvaćenih i šest podeljenih lopti. Kod Češke, koja je ostvarila najbolji plasman u istoriji samoostalne države (prvo učešće na Mundobasketu) Patrik Auda je ubacio 16, Peterka je ostao na 14, a Satoranski imao 13 poena, uz šest asistencija. 

To bi bilo to za ovo prvenstvo. Moglo je i mnogo bolje...

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar