Srbi u Ligi šampiona: Zvezda + 11!

Realno je da igraju šestorica. . .  Svetozar Marković nije licenciran.

Fudbal 15.09.2019 | 20:40
Srbi u Ligi šampiona: Zvezda + 11!
Brojčano to izgleda dobro čak i bez Crvene zvezde. Činjenica je međutim da ćemo u ovoj sezoni u Ligi pored crveno-belih moći da bodrimo samo još šestoricu naših igrača na najvećoj sceni. Iako ih sve skupa ima 11, pošto Olimpijakos nije licencirao Svetozara Markovića, iako je letos izdvojio 1.500.000 evra kako bi mladog štopera doveo iz Partizana.

Salcburgovog golmana Cicana Stankovića ne računamo, jer je on već upisao jedan nastup za seniorsku reprezentaciju Austrije, pa ne može da konkuriše za srpski tim, kao što ne mogu ni Zvezdini asovi Milan Borjan (Kanada), Marko Marin (Nemačka) i Mirko Ivanić (Crna Gora). Ako njih izuzmemo iz jednačine Zvezda će srpskom fudbalu dati 14 učesnika Lige šampiona, mada se ni Borjan ni Ivanić ne računaju kao stranci, jer imaju i naš pasoš.

Što se tiče ostalih, čekamo da vidimo da li će Dušan Tadić moći da odigra još jednu epsku sezone poput one prošle u kojoj je vodio Ajaks preko Reala i Juventusa do polufinala Lige šampiona. Branislav Ivanović će izvesno biti standardan u Zenitu, Nikola Maksimović možda neće uvek biti u startnih 11 Napolija, ali imaće svoju minutažu, kao i Luka Jović u Realu. Ljubomir Fejsa više nije nedodirljiv u Benfiki, štaviše, česte povrede su ga preselile na klupu, ali i on će svoje odigrati, kao i Lazar Ranđelović u Olimpijakosu s obzirom da su njegova dva gola i dokrajčila Krasnodar u kvalifikacijama i pokazala Atinjanima da na njega treba računati.

Međutim, preostala petorica Srba licencirana za Ligu šampiona nisu u tako dobroj poziciji. Mile Svilar i Filip Stanković, sin proslavljenog Dejana Stankovića, na spiskovima Benfike, odnosno Intera našli su se kao igrači sa B lista i teško da će oni dobiti šansu. Ni Komnen Andrić nije prvi izbor u Dinamu, on će minute “krasti“ u prvenstvenim mečevima između utakmica Liga šampiona.

A tu su i dva imena koja šetaju po ivici. U nekim ranijim sezonama Andrija Živković bi sigurno bio ozbiljan kandidat i za prvi tim Benfike, ali on je na Lužu poslednji meč odigrao još u martu i nije tajna da su lisabonski Orlovi ovog leta hteli da ga prodaju. Veliko je pitanje kakav mu je sada status u klubu, ali recimo da je trenutno bliži tribinama no terenu.

Neizvesno je i šta će biti sa Ivanom Šaponjićem, on u Atletiku ne može da se nada minutima pored Dijega Koste i Alvara Morate pre svih - u ulozi drugog napadača igraće i Žoao Feliks, Vitolo i Anhel Korea – ali ako bi se jedan od ove prve dvojice povredio možda bi mogao da uskoči kao prinudno rešenje. Nije još debitovao na takmičarskim mečevima za Atletiko, ali je zbog povrede Alvara Morata tu negde, na granici 18.

To je dakle to. Mršavo reklo bi se? Pa kad sledeći put krenemo da se busamo u grudi kako imamo ekipu bar za četvrtfinale Evropskog prvenstva... Nije baš tako. Pride, Ivanović je već u poznim godinama i nije kandidat za reprezentaciju, oprostili smo se i od Fejse. Dolazimo tako do podatka da će u narednoj sezoni Ligu šampiona redovno igrati beogradski crveno-beli uz samo četvroricu momaka koji konkurišu za nacionalni tim: Tadića, Maksimovića, Jovića i Ranđelovića.

Govori to nešto. Nismo baš fudbalska velesila.

SRBI U LIGI ŠAMPIONA

CRVENA ZVEZDA: Zoran Popović, Aleksandar Stanković, Radovan Pankov, Srđan Babić, Nemanja Milunović, Milan Rodić, Marko Gobeljić, Miloš Vulić, Njegoš Petrović, Veljko Simić, Veljko Nikolić, Dušan Jovančić, Milan Pavkov, Aleksa Vukanović. Plus: Milan Borjan, Marko Marin, Mirko Ivanić.

OSTALI: Branislav Ivanović (Zenit), Luka Jović (Real Madrid), Ivan Šaponjić (Atletiko Madrid), Nikola Maksimović (Napoli), Dušan Tadić (Ajaks), Ljubomir Fejsa (Benfika), Andrija Živković (Benfika), Mile Svilar (Benfika), Lazar Ranđelović (Olimpijakos ), Komnen Andrić (Dinamo Zagreb), Filip Stanković (Inter)

NIJE LICENCIRAN: Svetozar Marković (Olimpijakos)

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar