Dol poručio Bakiru: Na vama je odgovornost

Dol je poslao poruku i predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, naglasivši njegovu odgovornost kao lidera SDA da prvenstveno osigura da SDA bude podrška provođenju svih potrebnih reformi za konsolidaciju vladavine prava.

Bosna i Hercegovina 14.09.2019 | 12:25
Dol poručio Bakiru: Na vama je odgovornost
Predsjednik Evropske narodne stranke (EPP) Džozef Dol uputio je pismo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, delegatima, kao i svim članovima SDA, u kojem je poslao niz poruka povodom 7. kongresa ove stranke. 

U pismu, koje je pročitano na Kongresu SDA, Dol ističe da mu je zadovoljstvo obratiti se delegatima, pred kojima je, kako je istaknuo, nekoliko važnih odluka, a povrh svega izbor rukovodstva stranke.
 
„Svim kandidatima želim sreću na izborima, a ujedno vas i podsjećam da će svi, koji dobiju povjerenje delegata da predvode stranke u predstojećim godinama, nositi veliku odgovornost. Razlog tome je što se Bosna i Hercegovina, bez vašeg doprinosa, neće pokrenuti naprijed na evroatlantskom putu. Pozdravljam vašu kontinuiranu posvećenost evropskim i NATO integracijama, te očekujem da ćete, nakon Kongresa, raditi sa obnovljenom energijom i povećati vaše napore, u navedenom smjeru“, stoji u pismu predsjednika EPP-a.

Dol je poslao poruku i predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, naglasivši njegovu odgovornost kao lidera SDA da prvenstveno osigura da SDA bude podrška provođenju svih potrebnih reformi za konsolidaciju vladavine prava, uspostavljanju nezavisnog pravosudnog sistema i borbu protiv korupcije na svim nivoima; da stranka daje doprinos stabilnosti, integritetu i jedinstvu zemlje; kao i da poštuje obaveze preuzete kroz zajedničku deklaraciju EPP-a iz 2014. godine, te zagovara temeljne vrijednosti EPP-a i principe navedene u njoj.

Predsjednik EPP je istaknuo svoju podršku reformskim procesima i izmjenama Statuta SDA.

„Kao Evropska narodna stranka, snažno podstičemo unutarpartijsku demokratiju i sve reformske napore u stranci, kako bi se prilagodila novim okolnostima. Stranke moraju uvijek ostati povezane sa stvarnošću i svim ljudima koje predstavljaju. U vezi s tim, želim pohvaliti vašu opredjeljenost da povećate predstavljanje mladih i žena. Svi potrebni napori trebaju biti preduzeti, u ovom smislu, kako bi SDA mogla u potpunosti predstavljati sve vaše sugrađane i osluhnuti njihove nade i brige“, kaže se u pismu.

Svoje obraćanje 7. Kongresu SDA Dol je zaključio skretanjem pažnje na problem iseljavanja mladih, kazavši da upravo mladi u BiH osjećaju da se njihov glas ne čuje, te da ne vide budućnost u svojoj zemlji.

„I u ovom smislu, važno je raditi na vladavini prava, nezavisnosti pravosuđa i borbi protiv korupcije, kako bi se generacijama mladih omogućila budućnost kakvu zaslužuju, jer zemlja bez mladih je zemlja bez budućnosti“, naveo je pismu predsjednik EPP-a.

(Radio Sarajevo)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

vuk

14.09.2019 10:32

„Svim kandidatima želim sreću na izborima, a ujedno vas i podsjećam da će svi, koji dobiju povjerenje delegata da predvode stranke u predstojećim godinama, nositi veliku odgovornost. Razlog tome je što se Bosna i Hercegovina, bez vašeg doprinosa, neće pokrenuti naprijed na evroatlantskom putu. Pozdravljam vašu kontinuiranu posvećenost evropskim i NATO integracijama, te očekujem da ćete, nakon Kongresa, raditi sa obnovljenom energijom i povećati vaše napore, u navedenom smjeru“, stoji u pismu predsjednika EPP-a. DAKLE.... evo još jednom ovo o NATO-u: Pozdravljam vašu kontinuiranu posvećenost evropskim i NATO integracijama, te očekujem da ćete, nakon Kongresa, raditi sa obnovljenom energijom i povećati vaše napore, u navedenom smjeru“, Ko je svatio svatio je!

ODGOVORITE
Name

Re

14.09.2019 17:49

Shvatio je svako ko ima razum. NATO i EU nema trećeg puta

Name

deklaracije razbise bosnu

14.09.2019 10:47

U bih nema napretka bez uvazavanja jedni drugi i treci vlast se mora formirat a ako neko nece u nato nemoze se na silu To Im Je Treba Procitat Dol

ODGOVORITE
Name

Re deklaracija

14.09.2019 11:51

De mi kralju reci samo jedno. Šta ako Srbija krene u NATO, onda mi kažemo nećemo. Opet ćemo biti šupci seronje. Vidiš li ti od očiju išta. Nato ti je sigurnost, prestanak lopovluka, korupcije. Mada mislim da vi težite još jednom ratu da se spojite sa Srbijom.nikad a možda ni tad, ja ne dam Bosnu a u njoj je i RS, ni ja a ni svi muslimani. Ovdje.se može dobro živjeti a to što su vas političari pokrali i vode vas u propast, to je jarane do vas.

Name

Gooner

14.09.2019 12:10

Upravo tako, sad i da se pristane kako SNSD trazi( ustvari svi iz RS) i da se nakon nekog vremena Srbija ipak odluci za NATO a ostali u BiH osim Srba da nece NATO onda bi krenula frka kako su opet neki drugi ovakvi onakvi. Pa necemo valjda svi biti zarobljenici Srbije ovdje?

Name

re re

14.09.2019 15:43

Pa naravno ako srbija ide u nato da idemo i mi ali sta cemo mi bez srbije srbija nam je na prvom njestu

Name

ZMiljenkoE

14.09.2019 19:26

@re re Mozda je tebi a ja djecu podizem ovdje i nikako mi ne moze biti nesto osim onog gdje sam i gdje su mi djeca na nekom prvom mjestu.

Name

Problem BiH

14.09.2019 11:59

Nepotizam,korupcija i pravosuđe kao metastaza su rak rana BiH.

ODGOVORITE
Name

Joja

14.09.2019 12:06

I Rusija se sada pita i to dobro se pita , jedino federacija moze u nato ako.joj se ide srpska zna gde joj je mesto jednom i za sva vremena ....

ODGOVORITE
Name

Jaffa

14.09.2019 12:15

Ekonomija, standard života...ili i dalje BLA BLA BLA?!

ODGOVORITE