Pobjeda za kraj selektorske ere Saše Đorđevića?!

Da li Sale protiv Čeha posljednji put vodi Srbiju? Aktuelnom selektoru reprezentacije Srbije ističe ugovor nakon Mundobasketa i moguće je da će srpski nacionalni tim u narednom ciklusu biti povjeren novom stručnjaku.  Vreme takmičenja u Kini bliži se kraju. O tome da li će Saša Đorđević i po povratku u Beograd ostati na selektorskoj poziciji znaćemo nešto više uskoro. . . Sada je u fokusu samo Češka. Pa, neka se i ova završi s pobedom. . .

Košarka 14.09.2019 | 12:26
Pobjeda za kraj selektorske ere Saše Đorđevića?!
Košarkaši Srbije danas od 14 časova na Mundobasketu će igrati meč sa Češkom za peto mjesto.

Za selektora Aleksandra Đorđevića to će možda biti posljednja utakmica na tom mjestu, budući da mu poslije nastupa u Kini ističe ugovor sa Košarkaškim savezom Srbije.

Srbija je na Svjetski kup otuputovala kao jedan od najvećih favorita za zlatnu medalju, ali je poražena od Argentine u četvrtfinalu, nakon čega su srušeni snovi o osvajanju još jednog odličja na velikim takmičenjima.

Posljednjih dana već se uveliko spekuliše o tome ko bi mogao da naslijedi Đorđevića na klupi Srbije, a "Večernje novosti" prenose da bi ta uloga mogla da bude povjerena Igoru Kokoškovu, stručnjaku koji je odveo Sloveniju prije dvije godine do evropske zlatne medalje, prve u istoriji te zemlje.

Kokoškov, koji je asistent u stručnom štabu Sakramento Kingsa, upravo je 2017. na Eurobasketu u finalu srušio selekciju Srbije.

Osim njega, kao moguće rješenje za klupu Srbije pominje se i Saša Obradović, kao i Đorđević nekada uspješan reprezentativac.

Selekciju Srbije poslije Mundobasketa u Kini očekuje težak zadatak, nastup na predolimpijskom turniru u julu, na kojem će se boriti za mjesto na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Aleksandar Đorđević je selektor Srbije od 2013. godine i od tada je sa reprezentacijom osvojio tri srebrne medalje - na Svjetskom prvenstvu 2014, Olimpijskim igrama u Riju 2016. i Evropskom šampionatu 2017. godine.

Srbija je apsolutni favorit, po kladionici Mozzart, sa kvotom 1,03, ali zato možete da ''gađate'' razliku kojom će ''Orlovi'' da dobiju ili možda broj poena igrača... Vredi pokušati...

Subota nikako ni u jednoj projekciji nije viđena kao dan kada će Srbija odigrati poslednju utakmicu na Svetskom kupu u Kini, niti je Češka bila očekivani protivnik s kojim će Plavi zatvoriti svoj izlet u Peking. Da se sada nalazimo u momentu pre zvaničnog žreba i čekamo Kobija Brajanta da izvuče kuglice, pretpostavka bi bila da će se Srbija i Češka možda sudariti u jednoj od dve grupne faze, eventualno u četvrtfinalu. Ne posle toga. Ali, koliko je Srbija izgubila korak u dve ključne utakmice, tako je Češka iznenadila košarkašku javnost i sada ima šansu da Mundobasket završi čak i ispred naše selekcije (RTS, 14.00 u Srbiji).

To je scenario koji će Srbija želeti da izbegne, pošto je timski cilj da se turnir završi u pozitivnom ritmu, pobedom u rukama i petim mestom na konačnoj rang listi. Motiv više mogle bi da budu i sve glasnije priće da će se utakmicom protiv Češke Aleksandar Đorđević oprostiti od selektorske pozicije i svoje mesto prepustiti nekom drugom. U košarkaškim krugovima danima se spekuliše o odlasku selektora u čijem mandatu je Srbija osvojila tri srebrne medalje i u jednom momentu bila aktuelni evropski, svetski i olimpijski vicešampion. Đorđević je, navodno, još i pre Mundobasketa rešio da stavi tačku kao šef stručnog štaba Srbije bez obzira na konačni plasman, što ima svoje uporište u činjenici da mu aktuelni ugovor s Košarkaškim savezom Srbije ističe po završetku takmičenja u Kini. 

Dok zvanični stav Đorđevića i Saveza čekamo bar za period po završetku današnje utakmice, Plavi će pred sobom imati dpbru proveru karaktera i najprijatnije iznenađenje planetarne smotre. Vođena trilingom Satoranski - Bohačik - Hruban Češka je u svom prvom samostalnom učešću na Mundobasketu dogurala jako daleko, a mnogi se pitaju šta bi se dogodilo da je i prva zvezda tima Jan Veseli mogao da pomogne. 

“Česi su ekipa koja se jako digla. Bez obzira na to što nema Veselog, u Balvinu, na poziciji pet, našli su stub odbrane, a i napada, uz Satoranskog koji je apsolutni lider i koji je odigrao fantastično prvenstvo… Oni su jedno od iznenađenja ovog Svetskog prvenstva, zajedno sa Poljskom, jer su ušli među prvih osam i tako napravili sjajan rezultat. Sve čestitke, imaju još staru gardu kao što su Auda i Pamprla, ali i neke nove momke koji su se pojavili i igraju dobru, rasterećenu košarku. Tu je i trener Ginzburg, koji ih već dugo vodi i sa kojim smo se još 2015. susreli u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Francuskoj. Dakle, reč je o reprezentaciji koja je iz jednog rada, iz procesa i kontinuiteta, došla do ovog rezultata i zaslužuje samo čestitke“, zaslužili su velike pohvale Česi od selektora Đorđevića.

Česi su do borbe za peto mesto stigli preko Poljske u lokalnom derbiju gde su Hruban (24) Satoranski (22) i Bohačik (21) napravili veliki poduhvat i postigli bar po 20 poena. 

“Srbija je za mene i dalje jedan od najboljih timova sveta. Iskreno, tipovao sam da će oni uzeti zlato na kraju“, priča najbolji igrač Češke i trenutno jedan od najboljih igrača turnira Tomaš Satoranski i nastavlja:

“Srbija je čist favorit u ovom meču, ali mi ćemo dati sve od sebe da iz zakomplikujemo računicu“.

Dobro popunjena, lepo upakovana i taktički disciplinovana ekipa Češke vođena Ronenom Ginzburgom iz godine u godinu nastavlja da podiže lestvicu i pozitivni rezultati ne predstavljaju nikakvo iznenađenje za košarkašku javnost. Bilo je pitanje samo trenutka kada će Češka uspeti da izvuče realni maksimum iz ove generacije. Ali, svesni su i Česi da ih čeka mnogo ozbiljan protivnik, vođen ponajboljim igračem Mundobasketa – Bogdanom Bogdanovićem.

“On igra fantastičan turnir i jako se radujem okršaju s njim“, priča Jaromir Bohačik i u šaljivom tonu dodaje:

“Nadam se da će noć pre utakmice spavati loše. Svakako očekujem sjajnu utakmicu“.

Srbija i Češka su poslednjih godina često odmeravale snage. Poslednji put na olimpijskom kvalifikacionom turniru u Beogradu, kada su Orlovi lako odneli ceo plen, a pre toga u četvrtfinalu Evrobasketa u Lilu. Tada nije bilo tako ubedljivo, ali Česi nisu uspeli ozbiljnije da ugroze Srbiju. Sada se nadaju drugačijem ishodu.

“Mogu da kažem da će ovo biti utakmica za naše čisto uživanje. Ali, to ne znači da nećemo dati 100 odsto svojih mogućnosti. Otišli smo iznad svih očekivanja, čak i ličnih. Ovaj meč je nagrada za sve nas. Ali, nećemo da izađemo na teren pred Srbiju i da im pokažemo belu zastavicu. Borićemo se za pobedu“, najavljuje kapiten Pavel Pamprla.

I selektor Češke Ronen Ginzburg očekuje dobru borbu dva tima za utešno peto mesto.

“Šta ću reći svojim igračima pre meča? Dajte sve od sebe. Jasno je svima da Srbija na papiru ima mnogo bolji tim. Trebalo je da se bore za zlato, ne za peto ili šesto mesto. Naša ekipa ima veliko srce i ne fali nam motivacije da se nadmećemo s igračima ovakvog kvaliteta. Zato želim maksimum od svojih igrača“, priča Ginzburg.

Vreme takmičenja u Kini bliži se kraju. O tome da li će Saša Đorđević i po povratku u Beograd ostati na selektorskoj poziciji znaćemo nešto više uskoro... Sada je u fokusu samo Češka. Pa, neka se i ova završi s pobedom...

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Foto: FIBA Basketball

Komentari / 0

Ostavite komentar