Genjac: Cilj SDA je afirmisati bosanski identitet

- Afirmisati bosanski identitet kao princip za sve građane, "to je legitiman politički cilj, to je princip koji vlada u svim državama, da se državnost i državljanstvo svih građana afirmiše, ja mislim da to nema problema - rekao je predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije Halid Genjac.

Bosna i Hercegovina 14.09.2019 | 11:38
Genjac: Cilj SDA je afirmisati bosanski identitet
Predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac je prije početka 7. Kongresa te stranke kazao novinarima da su se u javnosti pojavila dva problema, pitanje pogrešnog prenošenja sadržaja programske deklaracije SDA, ...
 
...“pri čemu je jedan medij pogriješio, vjerujem dobronamjerno, da nije zla namjera u pitanju“.

- Mi imao određenje da ćemo afirmisati bosanski identitet za sve građane BiH. To je preneseno da ćemo afirmisati bosanski jezik za sve građana BiH. To je ogromna razlika. Nama to nikada nije palo na pamet, niti bi palo na pamet, jer je pitanje jezika pravo među visokim pravima, na najvišem nivou prava konstitutivnih naroda i tu nema priče - pojasnio je Genjac. 

Po njegovim riječima, afirmisati bosanski identitet kao princip za sve građane, "to je legitiman politički cilj, to je princip koji vlada u svim državama, da se državnost i državljanstvo svih građana afirmiše, ja mislim da to nema problema“.

- Drugo pitanje koje se pojavilo u javnosti i izazvalo kontroverze je pitanje naših ciljeva, pitanje građanske Bosne i Hercegovine, pitanje republike BiH itd. Ja ću ponoviti, politički ciljevi bilo koje političke stranke su legitimni sve dok se najavljuju ostvarivati legitimnim političkim sredstvima - naveo je Genjac.

Dodao je da u ovom slučaju, cilj da BiH bude građanska, može se ostvariti sredstvima koja postoje, to je rasprava u parlamentu, donošenje Ustava, donošenje zakona većinom kako je to propisano.

- Sve dok se to ostvaruje legitimnim političkim sredstvima, to je legitiman politički cilj. Naravno, mi smo svjesni da u ovom trenutku to nije možda realan politički cilj, jer nisu ni realna politička sredstva da bi odgovorila tom cilju. Ali to je jedan naš cilj koji mi imamo kao svoj cilj od koga nismo odustali, ali ne pada nam na pamet da ga ostavarujemo nelegitimnim sredstvima - rekao je Genjac.

(Vijesti / FENA)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Pendula

14.09.2019 09:44

A ekonomija ?

ODGOVORITE
Name

Re

14.09.2019 11:12

Ovaj mora znati da tzv beiha nije drzava i nemoze biti vec samo drzavna zajednica.to bosansko moze samo proci kod ovih koji glasaju za ovu bolesnu stranku.znači ovo sto oni zamišljaju je samo pusti san.

Name

audi

14.09.2019 09:45

Biće neizvjesno do samog kraja.

ODGOVORITE
Name

realno

14.09.2019 10:06

Srbi se nikad ne trebaju odreći Bosne ,jer je Bosna njihova,možda više nego bilo kojeg drugog naroda.Ja jesam Srbin ali sam i Bosanac.Tako sam se uvijek osjećao i to mi ne može promjeniti nikakva doktrina niti da me ubijedi bilo koji političar sa bilo koje strane Drine.

ODGOVORITE
Name

Горан

14.09.2019 11:46

Само си Србин и ниси бпсанац, они не постоје.

Name

Decko

14.09.2019 12:29

Pa, u Srbiju kad odes svi te zovu bosanac... O ostalim drzavama nema potrebe pricati! Obidji malo svijet... Ne mozes cijeli zivot u svojoj ulici ostati i slusati sta matori ljudi sa tri zuba u glavi imaju reci... Ja se sa takvim redovno raspravljam!

Name

Geografski pojam

14.09.2019 13:19

Bosna je kao I Hercegovina geografski pojam.

Name

Direkt

14.09.2019 13:53

Pa da, kad odes u Crnu Goru da zivis, deklarises se kao Crnogorac, a u Ameriku, kao Amerikanac. Etnicka pripadnost je nebitna, ali samo Bosnjacima, koji imaju krizu identiteta.

Name

Rastko

14.09.2019 10:20

Kad vam zapad ne daje mogućnost za "drugo poluvreme" za koje se već 20 i više godina spremate, sad će te pokušati sa bosanskim identitetom... Halide shvati i ti i svi muslimani u BiH to neće proći, mi znamo ko smo i šta smo i nemamo problem sa identitetom kao što to vi muslimani imate.

ODGOVORITE
Name

Ja Sam Sam.

14.09.2019 12:20

MOLIM TKZV.BOŠNJAKE DA POJASNE ČIJI JEZIK GOVORE,MENI SE ČINI SVAČIJI POMALO I SRPSKI I HRVATSKI ŠTO IM SE SVIDI,A NJIHOVOG NIGDJE JER GA NISU NI IMALI.JA MISLIM.

Name

Joja

14.09.2019 12:09

Malo ste se vise poneli na krilima zapada mogli bi ste nisko pasti ...

ODGOVORITE
Name

Jaca

14.09.2019 13:18

štase vatate zapada boljevamje daste sa komšijama dobro jebovam zapad mater bošnjačku oćete opet rat šuge šugave

Name

Uzalud

14.09.2019 13:12

Alo Genjac, pa afirmisali smo mi i jugoslovenski identitet pa je propao. Tzv. ‘bosanski’ nema nikakve sanse. Zalud vam zelje

ODGOVORITE
Name

Sa strane

14.09.2019 13:32

Državljanstvo ne odražava ničiji identitet. Državljanstvo je administrativna stvar. Identitet čini pripadnost narodu, jezik i običaji tog naroda, kultura, vera. Moj identitet je srpski, po svim tim pokazateljima. Molim sve one koji imaju krizu identiteta da vlastite nesigurnosti i nedorečenosti ne prelivaju na nas koji taj problem nemamo. Mi vama ne namećemo svoj identitet. Zaobiđite i vi nas sa tim vašim instant identitetom. Zarad mira u zajedničkoj kući.

ODGOVORITE
Name

Kapetan

14.09.2019 13:34

Noćas će zaspati kao Bošnjaci a sutra će se probuditi kao Bosanci. Prvo Srbi, pa Muslimani, pa Bošnjaci a sada Bosanci. Ima li kraja krizi identiteta?

ODGOVORITE
Name

Direkt

14.09.2019 13:50

A kad je bio popis: nacija Bosnjak, jezik Bosanski, vjera Islam. Providni i dvolicni su.

ODGOVORITE
Name

Bosna i hercegovina

14.09.2019 22:27

je srpska drzava i netreba olako da se je odreknu jer time postaju gradjani drugog reda srbi su muslimanima poklonili i jezik jer muslimani govore srpskim jezikom posto bosanski jezik ne postoji bosanski jezik je ustvari dijalekt srpskog jezika koji su muslimani prisvojili i nazvali bosanski a srbi ga se odrekli kao i b i h! I

ODGOVORITE