U jezeru Loh Nes ipak nema DNK čudovišta

Ukoliko Nesi postoji, dobro se krije. Čudovište iz Loh Nesa se nalazi u jezeru već preko 1. 000 godina, barem u mašti ljudi.

Zanimljivosti 14.09.2019 | 07:27
U jezeru Loh Nes ipak nema DNK čudovišta
Pročešljavanje voda Loh Nesa, koje su izveli naučnici, otkrilo je da u jezeru ne postoje nikakvi tragovi DNK koji bi mogao pripadati bilo kakvoj vrsti čudovišta, što gomila dokaze da Nesi zapravo ne postoji.

Genetičar Nil Gemel s Otago univerziteta na Novom Zelandu je rekao da pročešljavanje DNK u ovom jezeru nije pokazalo znakove da je to dom bilo kakvih velikih reptila ili vodenih dinosaurusa.

Ogroman reptil i vodeni dinosaurus su samo neke od teorija koje se već godinama koriste kako bi objasnile misteriozno čudovište koje je navodno viđeno nekoliko puta od tridesetih godina prošlog vijeka do danas. Gemel je rekao da je test utvrdio više od 3.000 vrsta koje žive pored ili u jezeru, uključujući ribe, jelene, ptice, ljude i bakterije.

"Nismo našli velike reptile. Zapravo, nismo našli nikakve reptile", rekao je Gemel i dodao:

"Testirali smo mnogo ideja, ali ništa nije upalilo".

Ono što jeste otkriveno je da Loh Nes sadrži mnogo jegulja. Naučnici kažu da je moguće da su ljudi koji su vidjeli Nesi zapravo vidjeli ogromne jegulje. "Od 250 uzoraka vode koje smo uzeli, skoro svaki posjeduje tragove jegulja. Ali da li su te jegulje ogromne? Ne znamo", rekao je Gemel.

Legenda o Nesi se prvi put pojavila u šestom vijeku, kada je jedan irski monah navodno zaustavio Nesi dok je napadala plivača tako što je pozvao Boga i naredio čudovištu da ode.

Legenda o čudovištu u Loh Nesu, škotskom jezeru koje je jedno od najvećih u Britaniji (sedam milijardi kubnih metara), preživjela je sve do 1930. godine, kada su škotske novine objavile da je Nesi opet viđena.

Nakon nekoliko godina poznate londonske novine su objavile poznatu fotografiju navodnog čudovišta. "Odmah na početku sam rekao da ne vjerujem u čudovišta, i dalje je tako, ali zar ne bi bilo super da sam pogriješio?", rekao je Gemel.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar