U jednoj državi tužilac, a u drugoj političar

Crnogorski list „Dan“ je još u oktobru 2016. godine objavio da je Milorad Debeljević na dan izbora u Crnoj Gori bio ko­or­di­na­to­r Demokratske partije socijalista.

Republika Srpska 13.09.2019 | 19:58
 U jednoj državi tužilac, a u drugoj političar
Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH po službenoj dužnosti registrovao je predmet protiv zamjenika glavnog tužioca Okružnog tužilaštva u Bijeljini Milorada Debeljevića.

Ovakva reakcija uslijedila je nakon što je Žurnal ovom Uredu uputio pitanja koja se odnose na Debeljevićev mogući politički angažman, i to u Crnoj Gori. Inače, on pored državljanstva BiH ima i državljanstvo Crne Gore. 

„Ured disciplinskog tužioca, do zaprimanja Vašeg upita, nije imao saznanja o navodima iz istog, a koji se odnose na zamjenika glavnog tužioca Okružnog tužilaštva u Bijeljini Milorada Debeljevića. Predmet protiv navedenog nosioca pravosudne funkcije je registrovan po službenoj dužnosti“, navodi se u odgovoru iz Ureda disciplinskog tužioca VSTS.

GLASAO NA IZBORIMA

Crnogorski list „Dan“ je još u oktobru 2016. godine objavio da Specijalno tuži­la­štvo u Ba­nja­lu­ci, odnosno sadašnje Republičko javno tužilaštvo, provjerava medijske navode da da je za­mje­nik glav­nog tu­ži­o­ca u Bi­je­lji­ni Mi­lo­rad De­be­lje­vić gla­sao u Plje­vlji­ma na par­la­men­tar­nim iz­bo­ri­ma održanim 2016. godine u Crnoj Gori. 

Tada je također objavljeno da Debeljević ima dva pre­bi­va­li­šta, u Bijeljini i Pljevljima, kao i da gla­sa i u BiH i u Crnoj Gori. Još je implicitno navedeno da je Debeljević na dan izbora u Crnoj Gori bio ko­or­di­na­to­r Demokratske partije socijalista (DPS), na čijem čelu je Milo Đukanović. Crnogorski list je objavio i faksimil biračkog spiska u Pljevljima, na kojem se Debeljević potpisao, što znači da je glasao na tom biračkom mjestu. 

S obzirom da je Debeljević na funkciji zamjenika glavnog tužioca Okružnog tužilaštva u Bijeljini, od Ureda disciplinskog tužioca zatražili smo odgovor na pitanje – Kako gledaju na činjenicu da Milorad Debeljević ima dva prebivališta i da može da ostvaruje svoje biračko pravo i u BiH i u Crnoj Gori?



Osim toga, zatražili smo odgovor na pitanje da li će Ured disciplinskog tužioca reagovati na činjenicu da je Debeljević politički angažovan u susjednoj Crnoj Gori, kao i da je bio jedan od aktivista vladajuće stranke u toj državi, s obzirom da nosioci pravosudnih funkcija ne bi smjeli da budu politički angažovani i stranački orjentisani?

VODI ODJELJENJE ZA PRIVREDNI KRIMINAL

Prema pisanju lista „Dan“,  De­be­lje­vić je na iz­bo­ri­ma u Crnoj Gori, održanim 16. ok­to­bra 2016. godine, gla­sao u Plje­vlji­ma na bi­rač­kom mje­stu tri, u na­se­lju Ja­li­ja, a po­tom se vra­tio na po­sao. On ima stal­no mje­sto bo­rav­ka u Bi­je­lji­ni, ali prema pisanju crnogorskog lista, upi­san je i u bi­rač­ki spi­sak u Crnoj Go­ri i re­dov­no gla­sa. To je potvrdio i iz­vod iz ma­te­ri­ja­la sa bi­ra­li­šta, ko­ji je objavljen. 

Mi­lo­rad De­be­lje­vić je pri­je rat­a u BiH bio sudija Osnovnog suda u Go­ra­ždu, a tokom rata je izbjegao u Pljevlja, gdje je ra­dio u po­li­ci­ji. Osim što je bio načelnik krim policije u Pljevljima, prema saznanjima Žurnala, radio je i u unutrašnjoj kontroli. 

Pri­je 18 go­di­na vra­tio se u BiH, nastanio se u Bijeljini, a trenutno je zamjenik glavnog OJT Bijeljina. Debeljević u tom tužilaštvu vodi Odjeljenje za privredni kriminal. 

(zurnal.info)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

E Moji Bijeljanci,

13.09.2019 18:26

kako daleko ste figurami, da vam crnogorci sude, poredna toliko ga kadra bas njega ste izbrali ! koga vi jebete u glavu.

ODGOVORITE
Name

Tegelmile

13.09.2019 18:47

Imenovani je sredio da mu Visoki sudski i tuzilacki sajet BIH i Potkivac postavi za zamjenika Okruznog tuzioca u Trebinju kcerku koja ne samo da nema potrebnu strucnu spremu vec ni valjanu srednju strucnu spremu, a zbog ociglednog neznanja i nestrucnosti u toku same istrage stalno je na telefonskoj vezi i konsultacijama sa doticnim taticom, sto je opstepoznato u pravosudju Trebinja.Prijave Savjetu protiv iste nisu imale nikakvog efekta pa nece ni protiv tatice, jer imaju mocnog zastitnika u liku Potkivaca i zasigurno mocnog politicara.

ODGOVORITE
Name

tajkunsko roblje

13.09.2019 19:12

Za udbaske isprdke ne postoje granice.

ODGOVORITE
Name

Kriminalna hobotnica

13.09.2019 19:13

Mreza se odavno siri....

ODGOVORITE
Name

Ovo je

13.09.2019 19:43

Strasno!

ODGOVORITE
Name

Ко је овдје луд?

13.09.2019 20:16

Колико ми је познато и наш дојучерашњи предсједник је гласао и у Србији. Овај се не бави политиком у "држави" у којој је тужилац. О стручним спремана - најбоље, дипломе на сунце!

ODGOVORITE
Name

Kamikaza

13.09.2019 20:45

Tata je doveo kcerkicu za rucicu za tuzioca u Trebinje.Blago BiH blago RS-u. Na pravosudnom ispitu u BL je pala 2 puta ali je na konkrsima u pravisudju prosla iz prve.

ODGOVORITE
Name

G

14.09.2019 01:15

To su blagodeti dvojnog državljanstva. Vučic ne može se dosjetiti da ce ga Dodik smijeniti, odn. zamijeniti.

Name

HAAJA

13.09.2019 22:38

NEKO SKIDA KAJMAK U VISE DRZAVA A NEKO NEMA NI ZA HLJEBA.

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

14.09.2019 04:19

Ovo je zemlja ni carska ni spahijska ovde moze kako ko hoce moze se izmislit radno mesto da mlatis praznu slamu a da imas dobru platu nije djaba receno ko halaj begova slama

ODGOVORITE
Name

P. Dabić

14.09.2019 08:17

M.Debeljević za 40 godina karijere nema ni jednu mrlju. On je najozbiljniji kandidat za glavnog okruženog tužioca u BN.

ODGOVORITE
Name

Radovan

14.09.2019 09:17

Predsjednik je Odjela za privredni kriminal a za ta krivična djela nije podnio ni jednu optužnicu. Zato i nema mrlje i biće izabran za glavnog tužioca.

Name

Ne. Jovanović

14.09.2019 10:39

Podrška za Milorada Debeljevićs za Glavnog tužioca u BN.

ODGOVORITE