SP: Argentinci isprašili i Francuze! Za titulu sa Španijom!

Luis Skola odveo Argentinu u finale! Košarkaška reprezentacija Argentine se plasirala u finale Svetskog kupa pobedom na Francuskom rezultatom 80:66.  Za zlato se bore timovi koji su pobedili Srbiju, Francuska bez snage! Najlepša timska košarka na Mundobasketu i nestvarni Luis Skola bili su dovoljni za borbu za zlato. Francuzi su se "izduvali" protiv Amerikanaca i nisu delovali kao do sada. . .  Gaučosi nadigrali Trikolore u drugom polufinalu, Skola sa dve trojke stavio tačku.

Košarka 13.09.2019 | 16:33
SP: Argentinci isprašili i Francuze! Za titulu sa Španijom!
U finalu će se Argentina sastati sa Španijom, koja je u prvom polufinalnom meču savladala Australiju, koji je rešen tek posle dva produžetka, rezultatom 95:88.

Južnoameričku ekipu je do fantastičnog uspeha doveo spektakularni 39-godišnji Luis Skola, koji je svojim poenima otvorio i zatvorio utakmicu, te nije dozvolio francuskom timu ikakvu šansu da dođe do kontrole nad ritmom i eventualnog preokreta.

Legendarni košarkaš je upisao 28 poena uz 13 skokova i 2 asistencije, za nešto više od 34 minuta provedenih na parketu, a najveću podršku je imao u Fakundu Kampacu (12 poena, 7 skokova i 6 asistencija) i Gabrijelu Deku, koji je ubacio 13 poena.

Dvocifreni učinak je imao još Luka Vildosa sa 10 poena, 4 skoka i 3 asistencije, a na drugoj strani su Frank Milikina i Evan Furnije ubacili po 16 poena, dok je Nando De Kolo dodao 11.

Centar Rudi Gober je upisao 11 skokova, ali je podbacio u košgeterskoj kategoriji pošto je zabeležio samo 3 poena.

Na krilima Skole Argentina je već posle tri i po minuta igre u prvoj deonici imala prednost od 10:2, ali je usledila serija 10:4 Francuske, čime se ekipa selektora Vensana Kolea približila na koš razlike.

Argentina je uspela da povrati ritam i da posle zakucavanja Deka stigne do viška od sedam poena, da bi do kraja četvrtine Francuska ubacila četiri poena i smanjila zaostatak na jedan posed.

Francuska je uspela da povede posle dva i po minuta igre u drugoj četvrtini, posle zakucavanja Matijasa Lesora, ali ta prednost nije trajala previše vremena, pa je Argentina na poluvremenu stigla do viška od sedam poena, posle trojke fenomenalnog Kampaca.

Stvari se nisu promenile ni posle velikog odmora, Luka Vildosa je realizovao tri slobodna bacanja za prvu dvocifrenu prednost, Endru Albisi je uzvratio trojkom, ali su usledila još dva precizna šuta argentinskih igrača za tri poena.

Do kraja četvrtine je Argentina stigla i do viška od 15 poena i to je bila razlika koja je bila prevelika za francuski tim, koji je svoj zenit doživeo u četvrtfinalnom duelu sa SAD.

Na kraju je sa dve uzastopne trojke Skola stavio tačku na meč i obezbedio svojoj nacionalnoj selekciji učešće u finalnoj utakmici Svetskog kupa.

Španija i Argentina će odlučivati o novom prvaku sveta u košarci!

Timovi koji su pobedili reprezentaciju Srbije u drugoj grupnoj fazi, odnosno četvrtfinalu Mundobasketa, plasirali su se u finale posle sjajnih utakmica viđenih danas u Pekingu.

Nakon što je Španija pobedila Australiju posle dva produžetka (95:88), Argentina je još jednom pokazala "koliko srce ima" pošto je ubedljivo savladala Francuze (80:66), ekipu koja je pobedila SAD u četvrtfinalu, i to na krilima legendarnog Luisa Skole.

Čuveni "gaučos" od 39 godina postigao je 28 poena, uz dve ključne trojke u poslednjoj deonici, dok je imao i 13 skokova...

Utisak je da su se glavni igrači Francuske, pre svih Rudi Gober, pomalo i "izduvali" pobedom nad Amerikancima i očigledno shvatili je preozbiljno, kao da su ušli u finale. U njemu će ipak igrati Španci i Argentinci, a termin je nedelja od 14 časova u Pekingu

Argentina je vodila praktično tokom čitave utakmice, a dodatnu energiju ulivali su "sami sebi" pogođenim trojkama - baš svaki put kada bi Francuska počela da se budi.

Argentina do sada ima jedno zlato (1950) i srebro (2002) sa svetskih prvenstava u košarci, dok Španci imaju jedno zlato (2006).
Neverovatno je koliko im je sve išlo od ruke, i koliko Francuzima nije ništa, a sve je posledica snage koja je ostala u njima. Odnosno nije.

Navikli smo već na borbenost od Argentinaca u svakom sportu, a na ovom turniru kao da su je podigli na nivo više, gde su "grizli" za svaku loptu.

Valjda i igrači selektora Ernandeza kada vide Luisa Skola, koji se u veteranskim godinama bori kao lav, ne mogu da pruže ništa manje. Osim njega, istakli su se Fakundo Kampaco sa 12 poena, 7 skokova i šest asistencija, dok je poen više (13) imao Gabrijel Dek. 

Važne "role" imali su i Luka Vildoza (10) i Nikola Laprovitola (7), pre svega zbog po pogođene trojke kojima su "raspršeni snovi" Francuske.

Kod "trikolora" su vukli Frank Nilikina i Evan Furnije sa po 16 poena, ali treba reći da je igrač Orlanda šutirao tek 6/17 iz igre. Ukupno, Francuska je za tri poena šutirala tek 7/31, pa je sve pomalo podsetilo i na poraz Srbije od Argentine.

Francuska će za bronzu igrati u nedelju protiv Australije (10 časova), dok će se Španija i Argentina boriti za zlatnu medalju u terminu od 14 sati.

Veliki dan za Argentinu - Gaučosi su izborili plasman u finale Svetskog prvenstva i imaće šansu da učine ono što nisu uspeli protiv Jugoslavije u Indijanapolisu 2002. godine. Da postanu svetski šampioni po drugi put jer imaju titulu iz davne 1950. godine. Do takve prilike došli su posle pobede nad Francuskom - 80:66. Na kraju ispade da će u finalu igrati dve ekipe koje su našoj reprezentaciji presudile na ovom turniru.

Trikolori su eliminisali Sjedinjene Američke Države, a potom nisu stigli do finala. Posle Srbije i Francuzi su osetili koliko je Argentina nezgodna ekipa sa Kampacom i Skolom na čelu. Skola ima skoro 40 godina, ali je danas briljirao i sa dve trojke na kraju meča je stavio tačku na sva nadanja Trikolora. Kako dobro igraju Argentinci! Ponovo se videlo da ne igraju imena, već hemija, timski duh. A to ova južnoamerička ekipa i te kako ima.

Luis Skola je apsolutni lider ekipe, a ovaj meč je završio sa 28 poena i 13 skokova. Gabrijel Dek je dao 13 poena, Fakundo Kampaco je dodao 12, a Luka Vildoza 10. Kod Francuza su sa po 16 datih poena najraspoloženiji bili Ntilikina i Evan Furnije.

Igrali su Argentinci vrlo agresivno u odbrani i to je bio ključ ove utakmice jer Francuzi praktično nisu uspevali da pronađu način da dođu do lakih poena. Sa druge strane Argentinci su bolje pogađali, ali i kada bi promašili bili su stanju da skaču i hvataju lopte u napadu što im je davalo ogromnu prednost na ovoj utakmici.

Argentinci nisu tako dobro gađali za tri poena kao protiv Srbije, a za dva su šutirali 44%. Međutim, razlika danas nije bila u poenima, već u odbrani. Zaključali su Gaučosi Francuze, odigrali vrhunski u defanzivi i potpuno ih onemogućili u nameri da dođu do poena.

Iako Kole ima De Koloa, Furnijea, Batuma, Gobera... To ima danas nije bilo dovoljno. Sa druge strane je stajao penicilin u vidu Argentinaca.

Kao i protiv Srbije, Argentina je potpuno neutralisala igru protivnika, Francuzi nisu ličili na sebe u najvećem delu utakmice, Gaučosi su poput terijera kidali u odbrani i na kraju uspeli da odbiju napade Francuske i zakažu finale protiv Španije u finalu Svetskog prvenstva. Trikolori će protiv Australije za bronzu.

Kako ludo prvenstvo! Sada znamo i finaliste!

Dvorana: Vuksong sportski centar u Pekingu

Argentina: Brusino 2p, Kafaro 0, Kampaco 12p, 7sk, 6as, Dek 13p, Delija 6p, Fjelerup 0, Galici 2, Garino 0, Laprovitola 7p, 4as, 3sk, Redivo 0, Skola 28p, 13sk, 2as, Vildosa 10p, 4sk, 3as.

Francuska: Albisi 3p, Batum 3p (1/6 iz igre), 5sk, De Kolo 11p, 4as, Furnije 16p (6/17 iz igre), Gober 3p, 11sk, Laberi 8p, Lakomb 0, Lesor 2p, Mbaje 4p, Milikina 16p, Poire 0, Tupan 0.

SVETSKO PRVENSTVO - POLUFINALE

Španija - Australija 95:88 (71:71)
/Gasol 33 - Mils 32/

Argentina - Francuska 80:66
/Skola 28 - Furnije 16/

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar