Vujošević: Da je Teodosić bio tamo...

. . . znalo bi se ko je broj jedan, ko broj dva! "Očigledno da je došlo do borbe za liderstvo u određenim momentima, koja do kraja nije bila zdrava".  

Košarka 14.09.2019 | 12:45
Vujošević: Da je Teodosić bio tamo...
Reprezentacija Srbije nije uspela do medalje na Svetskom prvenstvu, a to su mnogi očekivali. Posle ovakvog rezultata, ali i pobede nad Sjedinjenim Američkim Državama što je pozitivna stvar, mnogi komentarišu zbivanja u Kini, a u međuvremenu svoje mišljenje dao je i Duško Vujošević.

Jasno je da bi stvari izgledale drugačije da su u timu bili Miloš Teodosić i Dragan Milosavljević, a Vujošević je govorio i o tome što Kalinić nije igrao na Mundobasketu.

Pre svega - o Teodosiću. Čuveni trener vidi problem u liderstvu i kaže da bi mnogo bilo drugačije da se Teo nije povredio. Da bi se znalo - ko je igrač broj jedan u timu.

"Neprikosnoveno pravo selektora je da sastavlja državni tim, a u isto vreme on je taj koji snosi odgovornost. Mislio sam da će izostanak Teodosića lakše da se preboli, ali očigledno da je došlo do borbe za liderstvo u određenim momentima, koja do kraja nije bila zdrava. Da je Teodosić bio sa ekipom znalo bi se ko je broj jedan, ko broj dva... i lakše bi se uspostavila hijerarhija", rekao je Duško Vujošević u razgovoru za Sport Klub.

Iskusni trener je potom prokomentarisao to što Kalinić nije našao mesto među poslednjih 12. Nije bio na konačnom spisku, već je ranije precrtan zajedno sa Nemanjom Nedovićem.

"Što se tiče Kalinića, smešno bi bilo da je zbog one izjave o Kosovu eliminisan sa spiska. Ja se nadam da nije, ali ni on ne bi trebalo da zaoštrava situaciju i treba da ostavi prostor da bude ponovo pozvan i da ima želju da ponovo bude deo srpskog tima. Ne treba da pravi zid koji ne može da se premosti. Kada to kažem, ne mislim o politici, već o tome što nije učestovao na Svetskom prvenstvu. Nikola je čovek koji nema smisla za politiku i on priča istinu, dok političari kažu da neće da daju Kosovo, a rade sve suprotno", dodao je Vujošević.

Srbija će Mundobasket u Kini završiti na petom ili šestom mestu.

Nije u pitanju loš plasman, ali uoči početka turnira, kada se na papiru pogleda sastav "orlova", kao i drugih reprezentacija, delovalo je da konačno možemo da "skinemo" Amerikance sa trona. Na kraju smo ih i pobedili u direktnom okršaju, ali u meču razigravanja poraženih četvrtfinalista...

Utiske o nastupu Srbije na Mundobasketu u Kini dao je i proslavljeni trener Duško Vujošević, nekadašnji selektor naše zemlje.

U intervjuu za "Sportklub" bio je oštar i pravičan.

"Moramo da kažemo da se ipak radi o neuspehu. Pobeda protiv selekcije SADgovori da su igrači pokazali određenu reakciju, što je za pohvalu, i da imaju samopoštovanje posle dve slabije utakmice sa Španijom i Argentinom. Mislim da je srpski tim imao veći potencijal i da smo kojim slučajem osvojili Svetsko prvenstvo, svi bismo bili sa višim rejtingom", kazao je Vujošević i objasnio na šta misli:

"Pre svega igrači, kojima je najteže što to nije tako, a onda i svima nama koji se bavimo košarkom. Košarka bi u Srbiji dobijala veća sredstva, mada i sad ima klubova koji imaju dobre budžete, bio bi povećan interes dece, ali bi bilo bolje i za sve nas koji radimo u inostranstvu. Bili bismo na boljem glasu. Za sve je gubitak što nismo bolje prošli".

Aktuelni trener Kluža nije zbog zdravstvenih problema i obaveza u klubu mogao da isprati sve utakmice Srbije, ali su mu zasmetale preterane kritike na račun selektora Đorđevića.

Duško Vujošević o "večitima"

"Selekcija igrača u velikim klubovima kao što su Crvena zvezda i Partizan ne govori da će se tu razvijati mnogo novih igrača za reprezentaciju. To stvara dodatnu zabrinutost."

"Vidim raznorazne komentare, ali mora da se shvati da je trener deo tima. Kao što ima deo zasluga za uspehe, isto tako ima deo krivice kad nema uspeha. Prebaciti svu odgovornost na Đorđevića stvarno nije korektno. U situaciji smo da Olimpijske igre treba da obezbedimo kroz kvalifikacije", kazao je Duško Vujošević i napomenuo da su se Litvanci prijavili već za organizaciju (2,5 miliona evra) i dodao da se nada da će i "orlovi" imati takvu podršku.

Vujošević je posebno pohvalio Bogdana Bogdanovića, možda i najboljeg igrača čitavog Mundobasketa, koji je "rešetao" na svakom meču za Srbiju.

"Mislim da je Bogdan imao mnogo značajan razvoj u vremenu kada sam ga ja trenirao i vodio, to se nastavilo kod Željka Obradovića, a uzlazna linija vidljiva je i NBA ligi. Tamo ima partnere koji igrača teraju na napredak. Bogdanović i u nekim najgorim danima, i kada se ponaša bez potpune posvećenosti sportu, ipak radi dovoljno na svom usavršavanju. Drago mi je što pravi dobru karijeru i nadam se da će nastaviti uzlaznom linijom", poručio je sjajni trener.

Kada ne ide, obično se gleda na košarkaše koji nisu tu... Stoga je mnoge iznenadila odluka Saše Đorđevića da "precrta" Nemanju Nedovića i Nikolu Kalinića, a o tome se sigurno ne bi ni pričalo da je Srbija iz Kine došla s medaljom oko vrata.

"Neprikosnoveno pravo selektora je da sastavlja državni tim, a u isto vreme on je taj koji snosi odgovornost. Mislio sam da će izostanak Teodosića lakše da se preboli, ali očigledno da je došlo do borbe za liderstvo u određenim momentima, koja do kraja nije bila zdrava. Da je Teodosić bio sa ekipom znalo bi se ko je broj jedan, ko broj dva... i lakše bi se uspostavila hijerarhija", kazao je Duško Vujošević i potom dodatno prokomentarisao slučaj Nikole Kalinića.

"Što se tiče Kalinića, smešno bi bilo da je zbog one izjave o Kosovu eliminisan sa spiska. Ja se nadam da nije, ali ni on ne bi trebalo da zaoštrava situaciju i treba da ostavi prostor da bude ponovo pozvan i da ima želju da ponovo bude deo srpskog tima. Ne treba da pravi zid koji ne može da se premosti. Kada to kažem, ne mislim o politici, već o tome što nije učestovao na Svetskom prvenstvu. Nikola je čovek koji nema smisla za politiku i on priča istinu, dok političari kažu da neće da daju Kosovo, a rade sve suprotno. Neće da ga daju da bi posle imali lične benefite, produženi mandat i tako dalje".

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar