Sanader završio u bolnici, suđenje odgođeno

Bivši premijer Ivo Sanader, koji u remetinečkom zatvoru izdržava kaznu zbog primanja "provizije" u slučaju Planinska, u petak je zbog upalnih procesa hospitalizovan u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu.

  • Vijesti
  • Region


Zbog Sanaderovog zdravstvenog stanja u petak je na zagrebačkom Županijskom sudu odgođen nastavak suđenja u aferi Ina – MOL u kojoj Uskok bivšeg premijera i prvog čovjeka mađarskog MOL-a, hrvatskom pravosuđu nedostupnog Zsolta Hernadija, tereti za primanje i davanje mita.

Kako je rekla sutkinja Maja Štampar Stipić, iz remetinečkog zatvora telefonski su uoči rasprave obavijestili sud da je Sanader u srijedu odveden u KBC Zagreb gdje je trebao operisati koljeno.

Budući su Sanaderu ustanovljeni upalni procesi, on nije podvrgnut operativnom zahvatu te je s Rebra prebačen u Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević gdje je zadržan na liječenju.

Budući da njegov advokat Čedo Prodanović, po Sanaderovoj izričitoj uputi, nije bio saglasan da se rasprava provede u njegovoj odsutnosti, u petak je odgođen nastavak ispitivanja svjedoka Stephana Hurlimanna putem videolinka iz Švajcarske.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. oktobar prošle godine. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko kompanije Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 miliona evra, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravosnažna, državi vrati 10 miliona evra.

(Hina)

KOMENTARI3
POŠALJITE PORUKU

BOBA

13.09.2019 14:55

KAD JE VLADAO NIJE NIKO BIO BITNIJI OD NJEGA-KAMIONI,AVIONI,SATOVI, DESTINACIJE IMA SENADERA JOŠ MNOGO KOJI SU UMISLILI DA KAD NJIH NESTANE SVE ĆE STATI.

Nula je Sanaderer za naseg Laktasenka Dodikoglua.

Robin hud

13.09.2019 20:24

Ipak

20.09.2019 17:48

je staljin bio legenda on je sa ovakvima znao zato je i bio satanizovan takvi nama trebaju!

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.