SP: Španci u finalu, nakon dva produžetka!

Krah Australije, Španija posle dva produžetka ide u finale! Košarkaši Španije plasirali su se u finale Svetskog kupa pobedom nad Australijom rezultatom 95:88 posle dva produžetka! Borba do istrebljenja pripala - Špancima! Dva produžetka i meč za pamćenje, Furija je u finalu Mundobasketa! Australijanci propustili veliku šansu. . .

Košarka 13.09.2019 | 12:45
SP: Španci u finalu, nakon dva produžetka!
Utakmica je rešena tek posle dodatnih deset minuta igre, iako je Australija praktično tokom 40 minuta meča imala sigurnu prednost, a Peti Mils je promašio slobodno bacanje na četiri sekunde do kraja četvrte četvrtine, da bi potom Riki Rubio umalo pogodio koš sa više od pola terena.

Regularni deo meča je završen rezultatom 71:71, posle prvog produžetka je bilo 80:80, pošto je Metju Delavedova promašio šut za pobedu, a u novih pet minuta igre Španija je ubacila nekoliko šuteva i na kraju stekla sedam poena viška, pošto su i košarkaši Australije ostali bez energije u finišu.

Najefikasniji u pobedničkom timu je bio Mark Gasol sa 33 poena, a dodao je 6 skokova i 4 asistencije.

Veliku podršku je imao u Rikiju Rubiju (19 poena, 12 asistencija, 7 skokova, 4 ukradene lopte), dok je Serhio Ljulj upisao 17 poena uz 6 uspešnih dodavanja.

Na drugoj strani je bolji od ostalih bio Peti Mils, na terenu je proveo više od 45 minuta, upisao je 34 poena, 3 skoka i 2 asistencije.

Fantastičnu partiju je pružio Nik Kej sa 16 poena i 11 skokova, od čega čak 7 u napadu, Endru Bogut je ubacio 12 poena i imao 9 skokova, dok je Džo Ingls upisao samo 4 poena, ali je imao 10 uhvaćenih lopti i 7 asistencija.

Spektakl u prvom polufinalu Svetskog prvenstva! Španija i Australija su odigrali fantastičan meč za prave sladokusce, a on je rešen posle čak dva produžetka. Imao je Riki Rubio šansu da pogotkom s pola terena na kraju regularnog dela, nije pogodio. U produžetku je bila prava borba do istrebljenja, prštale su trojke, a Delavedova je promašio šut za dva za pobedu. Ušli smo i u drugi produžetak, a tamo su slavili Španci - 95:88. Mentalno su nadvisili protivnika kada se odlučivalo.

Na turniru gde nikako nisu blistali, daleko od toga, u utakmici gde su sve vreme gubili, na kraju su igrači Serđa Skariola stigli do finala Svetskog prvenstva posle dva produžetka. Strašan mentalitet. Kakva samo igra Gasola, Ljulja, Rubija... Nekako se stiče osećaj da nisu mogli da izgube iako su igrali na ivici ambisa. Gasol je dao 33 poena, Rubio je ubacio 19, Ljulj 17. Peti Mils je vodio Australijance s 32 data poena.

Svakako jedna od najboljih utakmica na ovogodišnjem Mundobasketu, verovatno najbolja! Antologijska! Za pamćenje. Španija čeka u finalu pobednika duela između Argentine i Francuske.

Imala je Australija prednost od devet poena u poslednjoj deonici, ali onda je Ljulj prebacio u višu brzinu, kao i njegovi saigrači, i ušli smo u pravi egal meč na četiri minuta pre kraja. Igrali su i jedni i drugi loše, Rubio je iskočio u redovima Španije, Australijanci su pravili velike greške, Ljulj je promašio trojku, potom i Delavedova, Kej je bio sjajan u skoku, potom je i Mils pogrešio na 28 sekundi pre kraja. Bogutu je sviran faul na osam sekundi pre kraja, potom je fauliran i Mils na četiri sekunde pre kraja, on je pogodio jedno bacanje, a Rubio je promašio šut sa polovine terena. Bio je jako blizu.

Potom jedan produžetak, pa drugi -  i na kraju Španci u finalu!

Očekivano je to bila čvrsta košarka od samog starta, sa dobrim odbranama, a malo se i ruka skratila zbog važnosti utakmice. Australija je poznata po fizički jakom sastavu i to joj je u prvih 20 minuta donelo prevlast. Kenguri su bili bolji, uspevali su da obuzdaju napade Furije, posebno njene nosioce čemu svedoči podatak da Španci posle prvih 20 minuta nisu imali dvocifrenog igrača.

Sa druge strane Peti Mils je bio raspoložen za igru, pratio ga je Delavedova i sve to zajedno dalo je podlogu Bumersima da imaju dobru situaciju pred nastavak meča.

Bumersi su bolje počeli i drugo poluvreme, otišli na preko 10 poena razlike i u tim momentima je delovalo da kod Španije nema ko da povuče ručnu kočnicu i zaustavi propadanje.

Ipak, Mark Gasol je povukao, nadovezao se Riki Rubio, kao i Serhio Ljulj - pa je sve odjednom postalo mnogo bolje po Špance koji su ipak uspeli onako da se prišunjaju Australijancima iza leđa i priđu na četiri poena zaostatka pred poslednju četvrtinu.

I jedni i drugi su imali šansu za prolazak u finale... Rubio jeste promašio šut za pobedu, tako se otišlo u produžetak. Pa onda u još jedan. I tek smo tu dobili konačan epilog. Španci su u finalu.

Izvor: mozzartsport/B92

FOTO: FIBA Basketball

Komentari / 0

Ostavite komentar