Dušan Janjić poručio: Dodikovo doba je prošlo

- Dodikovo doba je prošlo, kaže u intervjuu za Radiosarajevo predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose i politički analitičar dr.  Dušan Janjić.

Bosna i Hercegovina 13.09.2019 | 08:57
Dušan Janjić poručio: Dodikovo doba je prošlo
"Amerika će završiti svoje poslove na Balkanu", kazao je Janjić.

Zamrznuto društvo

Osvrnuvši se na stav specijalnog američkog izaslanika za Balkan Matthew Palmera, da je Daytonski sporazum podložan izmjenama, Janjić podsjeća da je on i do sada u više navrata dopunjavan i mijenjan.

Palmerovom stavu se, podsjetimo, ovih dana otvoreno usprotivio Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

"Evo samo Madridske smjernice, pa tzv. bonska ovlaštenja. Dakle, priča da je Daytonski sporazum u tekstu koji je usvojen u Daytonu "zakucan", da je Sveto pismo, nije održiva. Uostalom, i Sveto pismo ima svoje tumačenje. Hoću da kažem da taj američki stav nije nikakva novina, osim što je novina da Amerika ima specijalnog izaslanika za Balkan i da su među njegovim prioritetima Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija, da će se oni time baviti. To treba shvatiti kao ozbiljnu posvećenost. Da podsjetim da je Amerika stajala iza svih dosadašnjih pokušaja koji su propadali, kao "aprilski paket", "butmirski proces" i slično", govori Janjić.

U tom smislu, naglasio je da je BiH je zrela za reforme.

"Ovako kao je trenutno funkcionisanje njeno, to je zamrznuto društvo koje više ne može ni vladu da napravi! Očigledno da je insistiranje na nepromjenjivosti samog bazičnog dokumenta vodi ka insistiranju da se ne može promijeniti ništa... I onda smo mi došli do situacije da je vrijeme pregazilo odnose, a očigledna je borba, i tu sad spadaju i Dodik, ali i SDA i HDZ, tih stranaka koje s nikle na etnonacionalizmu da zadrže onaj monopol na predstavljanje svojih naroda", ističe on.

Međutim, podvlačeći upravo ono što je nedavno kazao i sam Palmer, podsjeća da se američka i savremena politika zasnivaju na građaninu.

"Očigledno da se mora malo, kako bi rekli Amerikanci, pokazati kreativnosti i priznavanja realnosti, a to znači da se, na primjer, u izbornom sistemu, u ustavnom sistemu mora naći balans između predstavljanja naroda i entiteta, a unutar FBiH još i kantona, te, s druge strane, građana. I Amerika ima Kongres koji je sastavljen od Kongresa i Senata. Senat predstavlja države i narode. Bosna i Hercegovina ili će mijenjati svoju institucionalnu strukturu, ili će se, na kraju, kao društvo unutar sebe urušiti. A to može dovesti do etničkih skoba", upozorava Janjić.

Vršljanje Rusije

Drugi važan aspekt snažnijeg američkog angažmana, onog što Janjić naziva novom američkom politikom, vidi i u činjenici da se, kako kaže, neće se tolerisati vršljanje Rusije na Balkanu.

"Kao i rad Rusije protiv interesa Evropske unije, Amerike i NATO. Odatle proističe oštar stav prema politici koju zagovara, moram da kažem, čak i HDZ, blokirajući ove procese, ali prije svega Milorad Dodik. I onda, naravno, slijedi Dodikova reakcija, jer on mora da brani svoju poziciju, ako ništa pred Moskvom. Vidjeli ste njegov najnoviji intervju, to je intervju namijenjen Moskvi", podvlači Janjić.

Amerika, s druge strane, razumije da ta priča o evropskoj budućnosti nerealna s  obzirom da nema odgovarajućih uslova za reforme u zemljama kandidatima.

Jedan od blokirajućih uslova je neadekvatno izborno zakonodavstvo, ustavna rješenja, način kontrole ekonomije... Sve to, po Janjiću, Amerikanci sada žele da promijene.

"Pošto je njima jasno da reforme dugo traju, mora prvo da se definiše status u NATO-u. Time se stvara bezbjednosni spoljni okvir da se zaustave ovi procesi narušavanja koja vode ka mogućnoj obnovi sukoba. I drugo, da se zaustavi rusko miješanje u unutrašnje stvari BiH preko RS, ali i da se kontroliše Erdoganovo razigravanje politike preko SDA", riječi su Janjića.

Prema Janjiću, još jedna element važan je u američkom suprotstavljanju Rusiji na prostorima Balkana.

Podsjeća da je prije nekoliko dana Velika Britanija donijela odluku da ide na izgradnju i primjenu strategije koordinacije svih elementa u suprotstavljanju ruskom uticaju. Od ekonomskih, institucionalnih do vojnih.

"Ovo što radi Britanija, to će uskoro uraditi i Evropska komisija. Dakle, koordinacija svih elemenata u suprotstavljanju ruskom uticaju, kaže predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose i politički analitičar.

Amerikanci - brži i robusniji

Šta to znači u kontekstu Balkana?

"Amerika će na tome insistirati na Balkanu. Ima jedna stvar. Američki rokovi su uvijek kraći od naših rokova. Njihovi rokovi su od do predsjedničkih izbora. To znači da će se od sada do februara jasno definisati strategije i svi elementi politike.  A onda od februara 2020. kreće realizacija, bez obzira ko će biti predsjednik na izborima koji dolaze. Ta realizacija ide bez obzira ko će bit predsjednik i pobjednik na izborima koji dolaze. Ta realizacija koja se definiše do februara 2020. godine, ona će onda da traje. Mi vidimo i na primjeru Kosova, ako hoćete i Daytona, da nema odstupanja od američke demokratske politike. I dalje se i jedno i drugo, i Kosovo i BiH, smatraju nezavršenim poslovima Amerike. Amerika će završiti svoje poslove", smatra Janjić.

Na pitanje kakva bi mogla biti nova američka politika i u kojem će pravcu ići, te može li se to porediti sa poznatom šatl diplomacijom Richarda Holbrookea. Janjić podsjeća da je novi američki predsjednik "čovjek kraćeg živca".

"Oni će biti efikasniji, brži, robusniji, nego što je bio možda demokrata Holbrooke.Ne možemo se porediti ličnosti Palemera i Holbrookea, ali politike možemo. Sadašnja republikanska politika, kao na unutrašnjem i na globalnom planu, na Balkanu i u BiH će biti robusnija, kraćeg praga tolerancije za neizvršavanje i vrlo spremna da stvari prevede na bezbjedonosno-vojni teren", naglašava on.

Nadalje, podsjeća na ono što ja manje upadljivo kod nas – da Moskva je prije godinu i po promijenila svoju politiku.

''Do prije godinu i po i Srbiji, a vjerovatno i Miloradu Dodiku je (iz Moskve) kazano uradite sve da se ne širi NATO. Mi ne tolerišemo vaše članstvo u NATO-u. Crnoj Gori su, međutim, ranije dali saglasnost za članstvo u NATO-u pod usovom da nema raketa s bojevim glavama i da na njezinoj teritoriji nema više od 2500 stranih vojnika. Međutim, to se zaoštrilo, da bi prije godinu i pol i Vladimir Putin i Sergej Lavrov rekli: nema ni ulaska u EU! To je apsolutno jasno", naglašava predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose.

Otuda, analizira, one poruke koje je Srbija dobila u Helsinkiju.

"Ako se 21. oktobra potpiše ugovor s Putinovom Evroazijskom unijom, to nije običan trgovački ugovor kako hoće da ga predstavi Ivica Dačić. Dakle, iz Brisela će poručiti: zaboravite EU, mi ćemo odgovoriti. Kako će odgovoriti? Pa mehanizmom koji će sada usavršiti u raspravi o Brexitu. Što si uzeo moraš da vratiš! Mi smo društva finansiranih, i Bosna i Srbija zadnjih 20 godina, opet u saradnji sa EU. Počevši od onih institucionalnih grantova, u slučaju Srbije 2,5 milijarde eura samo za administraciju. Ako Britanija mora da vrati 58 milijardi funti, moramo i mi. Onda se tu postavlja pitanje. Šta to ima prednost? Etnonacionalizam pojedinih vođa ili mogućnost društva da plati", veli Janjić.

Što se Dodika tiče, Janjić naglašava on što je,vjeruje, njemu Moskva rekla:

"Moskva mu je rekla da vrši opstrukcije stabilizacije BiH s ciljem zaustavljanja EU i NATO-a. To je, nažalost, politika koju Beograd prati. U tom prostoru Dodik nekad bude lider, nekad bude pratilac. Ali, on je svakodnevna komponenta naših života, sugrađanin u Beogradu, profiter etnonacionalnog principa, ima dva državljanstva... Kod mene su tu postavlja ne samo moralo pitanje: "Ko si ti, kako možeš da voliš više drugu državu od svoje?!", rekao je Janjić.

Dugme na Brčko

Vjeruje da će uskoro na scenu biti vraćeni stari modeli pritisaka moćnih država svijeta.

"Za Dodika će se ponovo uvesti onaj princip - do petka u ponoć ako ovo ne uradiš, Brčko izlazi iz RS i to je kraj priče Mile Dodika.  Dodik može uvijek da ide do jedne tačke, a ta tačka je očuvanje teritorijalnog entiteta ili veze unutar RS. Bez Brčkog nje nema. Svi znaju da je to dugme kada se pritisne Mile Dodik prihvata. Dodik protiv njega neće ići", veli Janjić. 

Iako Dodika vidi važnim i bokirajućim faktorom, jako je zabrinuto na ukupnim odnosima. Zato i polemike između HDZ i SDA vidi kao "novu dimenzija raspada".

"Dokle može trajati BiH? Ako iko misli da će bilo ko u regiji ili EU, u Americi, tolerisati i finansiati ovako kako se ponašaju, vara se. Da kažu da njima ne treba vlada dok se ne dogovorimo oko kantona. Društvo koje nema vladu, to je kao brod bez posade. Bh. društvo će se ulupati i u unutrašnjem planu, u obnovu sukoba i retorike. Ja kad slušam političare iz BiH ja ne znam o čemu oni pričaju. To je neka realnost, metaideologija koja je izvedena iz bazičnih stavova Franje Tuđmana, Alije Izetbegovića i  Slobodana Miloševića. To nema veze s upravljanjem procesima. Politika koja dođe dotle da političari ne upravljaju procesima, ali blokiraju i proizvode probleme, ne može dugo da traje. Zbog toga ja mislim da će intervencija (međunarodnih faktora, op.a.) biti dobro osmišljena, pripremljena i da će se dobrim dijelom odnositi na Hrvatsku koja mora mijenjati politiku. Plenkovćeva politika se mora mijenjati. Ali i na Srbiju", zaključio je Janjić.

(Radio Sarajevo)

Komentari / 56

Ostavite komentar
Name

SNSD+ DEMOS+Baja Patak

13.09.2019 07:02

Ovaj tajkunski sistem se nauzimao i nema vise sta da uzme. Godinama patimo od stagnacije u razvoju. Imamo samo duboko instalirane dzepove tajkuna i politicara!

ODGOVORITE
Name

Skeptik

13.09.2019 08:54

Kao da si rekao da je doba Černobilja prošlo. Sama nesreća je zaustavljena ali strašne posljedice ostaju decenijama...

Name

Re

13.09.2019 09:12

Pa ovo ja stalno trubim da vode politiku lične promocije a ne napretka i pravnog sistema. A to budala zna da nemoze trajati ako želiš napred moraš raditi na jačanju države i državnih institucija a sve ostalo od entiteta do mjesne zajednice mora da radi po zakonu i to je uređene gdje nema prioritet ni stranka ni lider nego zakon

Name

MARKO PAVIĆ

13.09.2019 12:06

E NEK ĆE PASTI I NEK VIDI KAKO JE KAD JAČI UDARI! MENE I PERU OĆE DA UNIŠTI IZ SVOG HIRA I BAHATOSTI A ČUVAMO MU VLADU I SKUPŠTINSKU VEĆINU VEĆ 15 GODINA!

Name

Gangago

13.09.2019 12:58

Dodik je "sacuvao" RS kao teritoriju, ali je izgubio ljude!

Name

RS NIJE DODIK

13.09.2019 14:23

RS kao teritorija nikad nije bio upitan ali su ljudi poput Dodika upitni Dodik svojim rasturanjem BiH rastura RS i na kraju ko je gubitnik,ovaj ce ako bog da u Rusiju RS opet ako bog da dobiti jednu garnituru mladih ne opterecenih istorijom politicara,koji su svjesni da nema RS bezBIH i obrnuto

Name

sekretarica

13.09.2019 18:27

Bajina era je na izmaku al se trudi da pre tog napravi sto veci razdor kao pravi sadist

Name

@ RS NIJE DODIG

14.09.2019 07:37

Nekoliko puta sam ponavljao, propagirati da će urušavanje BiH kao države štetiti samo jednoj strani je teška iluzija i glupost, osim toga, takva propaganda kod bošnjačkog naroda stvara dodatni strah od gubitka države, to je za njih biti ili ne biti, logički tako mu dođe. Dodig je dobijao izbore pljuvajući po državi na čijem je čelu, njegova politika je samodestruktivna i što kaže ovaj analitičar ona je već pri kraju.

Name

momo

15.09.2019 20:11

Cuj proslo , sad kad je pola Republike Srbske otislo vani i pokrao nam je 15 godina zivota,a sebi obezbjedio praunuke lovom ,kaze njegovo je proslo. Bolje bi bilo da sad njegovo dolazi tj u zatvor dozivotno za unestene zivote i zivotno vrijeme

Name

Milan

13.09.2019 07:18

Od svih balkanskih predsjednika ne se mogao napraviti jedan normalan covjek.Do-do je samo jedan od visokih komesara za iseljavanje "robova" na Zapad i to dosta uspjesan.

ODGOVORITE
Name

Emilija

13.09.2019 12:43

Potpisujem! Do-din-san je isto tako instalisani poltron, srebroljubac. Fuj!

Name

G

14.09.2019 01:25

Da dodam, Dodo ce emigrirati u Srbiju i postati predsjednik Srbije a Vučic o tom pojma nema.

Name

007

13.09.2019 07:25

Svemu dođe kraj.Sada je verovatno neko drugi u igri,a ne imenom Dodik.

ODGOVORITE
Name

p

13.09.2019 08:27

LJUDI MOJI, POLITIČKI KRAJ DODJE SVIMA PA ĆE I DODIKU.IZGLEDA DA JE KRENULO! KAD SU MOGLČI PASTI MILOŠEVIĆ, GADAFI, ARAFAT, SANADER...I MOGOGI DRUGI JAČI IGRAČI OD DODIKA, PAŠĆE I MILE!

Name

BL

13.09.2019 09:39

Dodik je americi covijek. Oni ce ga sklonuti kada budu imali potrebu. Ameri kontrolisu sve! Dali direktno ili posredstvo svojih evropskih agenata. Dodik je informisan o svemu vec odavno. Od prvog dana znao je koje iza njega i gdje je i sa kime je. Dobro je znao da ce uspijete sa poznavanjem mentaliteta naroda. Sada je za sve kasno. Treba se boriti da se mlade generacije iscupaju iz ovoga haosa! A jos nismo svesni kakva nas ekonska kriza moze preko noci da zahvati. Rs je duzna dva budžeta, sve je rasprodaja, tajkuni su jos tu da iscupaju poslednju dusu ove zemlje i naroda. I oni odnose na vec pripremljene zivotne destinacije.

Name

Q

13.09.2019 07:32

Jako pametan čovjek i trebalo bi ga uzeti za ozbiljno i zamisliti se o ovo e što piše dok nije kasno. Kamo sreće da ovako jek savetuje vladu a e neki dušelizci uvlakači i razni papci.

ODGOVORITE
Name

borac

13.09.2019 08:36

Nas narod nevoli istinu.

Name

Kako da nije

13.09.2019 09:33

Narucenih proroka za veceru vise smo se naslusali. Danas ce radi sake dolara da trljezgaju kojesta. Rusija nije spremna da se odrekne uticaja na Balkanu I nikada nije. Prvi Svjetski Rat nije izbio radi prestolonasljednika Ferdinanda vec pokusaja Austria-Ugarske da sa ovih prostora istisnu ruski uticaj. Ameri su se morali povuci iz Afghanistana jer nisu mogli financijski izdrzati tolike troskove i potrebu da finansiraju vojnu utrku sa Kinom. Kina je sada sposobna da u nekoliko sati unisti sve vojne efektive Amera na Pacifiku. Na bliskom istoku koji je daleko vazniji nemogu da se suprotstave uticaju Irana i polako gube strateske tacke jednu za drugom. Saudijska Arabija tone u duboku zaduzenost I na pragu je kolapsa. EU je zabavljena ekonomskim dubiozama sa Njemackom koja ima unutrasnju zaduzenost od 120% BDP-a. To je realnost.

Name

re Q

13.09.2019 10:36

Nemoj mi majke ti o njwgovoj pamwti, od koga dobiva pare tako i prica,prATIM GA 15 GODINA NIKAD NISTA evo samo sto nije rijeseno kosovo.

Name

Pametan

13.09.2019 11:55

Ne znam sta je tupametno. Imam pokusaj citanja njegove knjige, ono je boze sacuvaj, toliko ostrascenosti i subjektivnosti da podsjeca na one partijske listove iz doba komunizma.

Name

Hmmm??

13.09.2019 07:38

""Za Dodika će se ponovo uvesti onaj princip - do petka u ponoć ako ovo ne uradiš, Brčko izlazi iz RS, i to je kraj priče Mile Dodika..." O čemu ovaj analitičar govori, pa Brčko distrik je odavno izvan RS-e, Brčko je praktično treći entitet, možda misli da bi se distrikt moga dodati Federaciji na upravljanje,??

ODGOVORITE
Name

Re

13.09.2019 08:35

To je bilo tada,rudonja nije poslusao i Brcko je oduzeto RSu.

Name

Re

13.09.2019 08:36

Sada ce mu reci odstupi ili ukidamo entitete i pavimo gradjansku drzavu,kao sto je Amerikanac i rekao.

Name

Unmm?

13.09.2019 08:51

Pa govori o tome bas kako Brcko nije vise dio RSa jer je Dodo trgovao i pravio se mnogo pametan Laktasanin protiv svjetskih sila. I popusio nesto veliko.

Name

Re Hmmmm

13.09.2019 09:10

Baš to dodati institucijama BiH na upravljanje. A strateški znaš šta Brčko znači za RS teritotojalno

Name

Sds Foca

13.09.2019 07:39

Opet ce nas Dodo """pobucati ko krme masnu krpu"""

ODGOVORITE
Name

Е

13.09.2019 08:22

Зар има СДС у Фочи?

Name

Za E

13.09.2019 10:35

Ima ima, u KPZ Foča.

Name

Nostradamus

13.09.2019 07:45

Mislin da su Hrvati uvijek uz EU i Ameriku i to svima treba biti jasno.Hrvatska je u Nato-u to znaci da niko od hrvata u BiH ne moze da kaze mi nismo da BiH bude clanica Nato-a.Muslimani Bosnjaci iako nemaju neku blagonaklonost prema Nato-u nemaju drugo rjesenje.Ostao je samo Snsd i Dodik koji sebe predstavljaju kao vodje Srpskog naroda i oni i jesu tu da nas vode,ali u nestanak.Pokusaj da sa Covicem i Hdz pravi neki savez protiv Nato-a je isto kao gasiti pozar benzinom.Bilo kakav sukob u BiH HDZ i SDA su na zajednickom frontu i to se ovakvom politikom Snsd-a nikada nece promijeniti.

ODGOVORITE
Name

re

13.09.2019 08:40

Da, treba biti svjestan i reći otvoreno da Hrvatska kao članica NATO nikada neće dozvoliti da granica Srbije bude 60 Km od Zagreba, u tu ideju ko vjeruje on je za psihijatrijsko posmatranje.

Name

RE re

13.09.2019 10:36

Dobar vic "Hrvatska neće dozvoliti" , jest majku mu, baš je jaka sila ta Rvacka.

Name

синип

14.09.2019 19:45

А може да буде на 60 км од Београда? Суви геније...

Name

Brut

13.09.2019 07:56

Janjicu ti ne znas ko je vrh hobotnice. Zato dajes ovakav komentar. Dok kod zapadu odgovara Dodik ce biti vjerni sluga. Onog trenutka kad bude istrosen oni ga pustaju niz vodu i iznose prljav ves o njrmu i njegovim vjernim.interesnim slugama, a taj ce potez obradovati siromasno stanovnistvo RS i oni ce pozdraviti taj potez opet bez ociju da dolaze spasioci da uzmu svoje kredite koje sad polako plasiraju. Energetski sistem, sume, rudnikr itd. Opet ce na vlast dovedti svoje ljude i sve tako u krug. Nemocni smo u ovom trenutku.

ODGOVORITE
Name

Re

13.09.2019 09:02

Pa istrošen je.

Name

007

16.09.2019 19:12

E moja budala idi na psihijatriju leči se. NATO je razorio sve što je valjalo privrednih i vojnih objekata u Srbiji i bobardovao položaja vojske R.Srpske stavio se na jednu stranu i da srbi budu za NATO. Apsurd...

Name

borac

13.09.2019 08:35

Lijepo ovo pise ali ko to da procita od nasi glasaca (satorske raje)ma niko reko Dodik i tako je marva ostaje marva.

ODGOVORITE
Name

KRATKO I JASNO

13.09.2019 08:45

----------OVO JE BOLNA ISTINA,ALI JOS UVIJEK NAMA NEPOZNATA----------JOS SE MI BAVIMO GLUPOSTIMA-VJEROM-RELIGIJOM------------NAJVECI NAS NEPRIJATELJ JE VLAST,A MI BIRALI ISTE------------ZNAM JA NAS,JEBOTI NAS--------------------------------------------

ODGOVORITE
Name

Rvi Bijeljina

13.09.2019 10:08

O cemu ti...cuj mi se bavimo glupostima:vjerom,religijom.Da li si ti svjestan o cemu pises.Pa cemu da ucim svoju djecu nego da imaju vjeru i religiju i da vjeruju u Boga i da budu dobri ljudi,da ne mrze.Dal mozda treba da ih ucim laznom bratstvu i jedinstvu i da za dvadeset godina ide u rat protiv toga laznog brata.Samo podjela i bolje je da smo dobre komsije nego lazna braca.

Name

Ateista

13.09.2019 19:27

U pristojnim i kulturnim zemljama religija je prevaziđena. Nema je u javnosti, politici, medijima. Sjavljena u crkve,džamije, kome treba nađe je. I ne busa se, poštuje i druge i ne opterećuje ih. A i sveštenstvo zna gdje im je mjesto, ne guraju se gdje ne treba.

Name

hasimaga

13.09.2019 09:10

Srpski narod treba da pokaze zrelost i Baji da crveni karton

ODGOVORITE
Name

Re

13.09.2019 10:38

Dok vi mahate sa zelenim kartonima, nema od crvenoga našom Baji ništa.

Name

...re

13.09.2019 13:06

NAROD NEĆE ALI STRANCI HOĆE!

Name

Svima

13.09.2019 10:42

njima jednom mora doci kraj to je svako jasno ali dali ce iko odgovarati za stotine hiljada unistenih porodica i pustosenje zemlje!

ODGOVORITE
Name

re

13.09.2019 12:32

Misliš na zadnji rat????

Name

Ne

13.09.2019 13:02

nego ovo poslije rata je gore pustosenje nego u ratu!

Name

Yv

13.09.2019 11:23

Nezna Janjic nista,Dodika moze samo narod smjeniti a ne vidim i zasto bi.Politicka ideologija,ideje ciljevi su isti i kod pozicije i opozicije: - BiH nije moja drzava - samostalna RS - ujedinjenje sa Srbijom -ne u NATO ..... i sutra Dodika na silu da smjene smjernice iste ista politika samo drugi igraci PS.,nisam sendvicar ne zivim u BiH ni u RS

ODGOVORITE
Name

Marko

13.09.2019 11:59

Aha..proslo,proslo.Njemu sad tek niko nista ne moze.Buntovnici otisli i odlaze i dalje.Ostaju samo penzioneri gladni i dupeuvlakaci koji glasaju za njega a nista ne doprinose drustvu.Samo rak moze spasti od njega !

ODGOVORITE
Name

re

13.09.2019 12:33

Po tebi treba pobiti sve penzionere i iunvalide,da bi ti došao,kao neradnik do korice hleba.

Name

He He

13.09.2019 13:55

Srbi su bezbroj puta pogresno procijenili situaciju, zasto bi sada postupili ispravno.

ODGOVORITE
Name

Re

14.09.2019 03:21

Jasno povjesno dokazano docekavsi Naciste u Zagrebu kao oslobodioce. Srbi uvijek odaberu krivu stranu.

Name

mr

13.09.2019 17:01

Na svim poljima popadamo. Nikad gorih političara i rukovodilaca izuzev malog broja pojedinaca koji kad se pokažu sposobnim budu uklonjeni milom ili silom. Na kraju će nas Ameri dotući. Skoro sve radimo kako nevalja. Ko da su nam vrane pojele mozak ili je ipak novac odradio svoje.?!

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

13.09.2019 18:12

Ovaj tzv. veliki vođa nije nikad ni trebao doći na vlast, nije to ničim zaslužio, ali doveli ga ovi iz međunarodne zajednice da radi kako oni kažu, a uglavnom to je za lični interes i protiv RS-a .

ODGOVORITE
Name

синип

14.09.2019 19:43

'Еботе ови аналитичари искачу испод сваког камена кад га преврнеш...

ODGOVORITE
Name

Razdruživač

15.09.2019 09:33

Volio bih da vidim koje se predviđanje anallitičara Janića ostvarilo ?

ODGOVORITE
Name

синип

15.09.2019 21:12

Волио би и он... :-)

Name

Ru

15.09.2019 16:41

Dajte nam 200mrd.€ pomoći.....Nije ovaj narod glup,pa da ne zna da smo za zapad "bazen radne snage"......

ODGOVORITE