SP: Češka dobila Poljsku i zakazala duel sa Srbijom!

Košarkaška reprezentacija Češke je savladala Poljsku rezultatom 94:84 i sastaće se sa Srbijom u borbi za petu poziciju na Svetskom kupu.  Česi bolji od Poljaka, ubitačna trojka rešila meč.  Nije tim na čelu sa Tomašom Satoranskim imao toliko lagan posao kao što se možda očekivalo.

Košarka 12.09.2019 | 17:30
SP: Češka dobila Poljsku i zakazala duel sa Srbijom!
Srbija će igrati sa Češkom Republikom u borbi za peto mesto na Svetskom prvenstvu u Kini.

Česi su ispunili ulogu favorita i u meču za klasifikaciju dobili Poljsku sa 94:84. Možda i malo teže nego što se očekivalo, mada na ovom prvenstvu smo naučili da ništa nije nemoguće.

Teško je igrati ovakve utakmice posle poraza u četvrtfinalu, pa je možda Poljacima bilo malo lakše sa te strane jer je teško da su očekivali nešto više protiv Španije osim poraza. Česi su sa druge strane imali priliku da nadigraju Australiju, ali nisu uspeli.

Češka je na ovoj utakmici imala tri izuzetno raspoložena igrača. Vojćeh Hruban je dao 24 poena, a Tomaš Satoranski je dodao 22. Na sve to dodajte i Jaromira Bohačika koji je na ovom prvenstvu značajno podigao sebi cenu na tržištu, dao je danas 21 poen. Njih trojica preko 60 poena.

Poljska nije imala šanse...

Kod Poljaka je najbolji bio Adam Vačinski sa 22 poena, dok su po 12 dodatli Damijan Kulig i Ej Džej Sloter.

Meč je odlučen u dramatičnoj završnici, u koji su se bolje snašli češki igrači, koji nisu dozvolili Poljskoj da napravi preokret u finišu.

Poljska je svoje ambicije pokazala već na startu duela, kada je povela sa 5:0, a prednost je sačuvala do šestog minuta prve deonice.

Do kraja prve četvrtine se igralo "koš za koš", pa je ona završena nerešenim rezultatom - 23:23, pošto je Damijan Kulig uspeo da vrati u obruč promašaj Adama Vačinskog.

Tokom većeg dela drugog kvartala Poljska je bila u prednosti, posle trojke Lukaša Košareka je imala i šest poena viška, ali je Češka serijom od pet uzastopnih poena uspela da uhvati priključak, a posle trojke Tomaša Satoranskog i da povede.

Poslednjih 90 sekundi prvog poluvremena je u potpunosti pripalo Češkoj koja je stigla do dvocifrene prednosti, ali je Vačinski na kraju ove četvrtine uspeo da ubaci poene i smanji razliku na osam poena.

Trojkama Arona Cela i Vačinskog je Poljska na startu trećeg kvartala stigla na dva poena zaostatka i do kraja četvrtine je "disala za vratom" protivniku, međutim nikako nije uspela da napravi korak više i da preokrene, pa je Češka sa poenom prednosti ušla u poslednjih deset minuta igre.

Ponovo su Cel i Vačinski preuzeli kontrolu nad igrom i na polovini četvrte četvrtine je Poljska imala višak od tri poena, ali su se potom "javili" Jaromir Bohačik, Martin Peterka, Ondrej Balvin i Vojček Hruban, pa je prednost ponovo prešla na stranu Češke.

U samom finišu je Poljska krenula na sve ili ništa, zaigrala je presing preko celog terena, ali je to samo otvorilo mnogo prostora češkim igračima da poentiraju, da privedu utakmicu kraju i slave pobedu dvocifrenom razlikom.

Fantastične partije su za Češku prikazali Tomaš Satoranski (22 poena, 12 asistencija) i Vojčeh Hruban (24 poena, 12 skokova), dok je Jaromir Bohačik ubacio 21 poen.

Na drugoj strani je bolji od ostalih bio Adam Vačinski sa 22 poena, Ej Džej Sloter i Damijan Kulig su dodali po 12, a Mateuš Ponitka je upisao 10 poena.

Vredi napomenuti da je naturalizovani plejmejker iz Amerike imao i deset uspešnih dodavanja.

Meč između Srbije i Češke se igra u subotu od 14 časova.

Izvor: mozzartsport/B92

FOTO: FIBA Basketball

Komentari / 0

Ostavite komentar