Đorđević pričao Amerikancima o onoj izjavi...

Ne verujem da sam ikoga uvredio. . .  Novinare iz SAD zanimalo je da im selektor Srbije lično objasni šta je mislio kada je rekao "Ako se sastanemo sa Amerikancima, neka im je Bog u pomoći".  Đorđević: Svima nam je žao! Nekada i kvalitetan doručak pravi razliku, svakog dana propovedamo zajedništvo.  “Ako izvadite ironiju iz mog oružja kao trener, nemam mnogo toga još. Naprotiv, samo sam hteo da ohrabrim momke, da budu samouvereni i sigurni. Na tome radim mnogo, da im budem u glavama. To je bila poruka da smo spremni. Ne verujem da sam bilo koga uvredio. Svaki takmičar je slobodan da misli svoje. Možda sam to i pokazao”.

Košarka 12.09.2019 | 19:43
Đorđević pričao Amerikancima o onoj izjavi...
Aleksandar Đorđević rekao je na konferenciji za novinare da je sada već čuvenu izjavu o potencijalnom okršaju reprezentacija Srbije i SAD na Mundobasketu dao sa ciljem da svojim igračima ulije dodatno samopouzdanje, dodavši da je "sporni" deo izrekao sa očiglednom ironijom.

"Jedne večeri sam bio gost na nacionalnoj televiziji... Ako mi, kao treneru, oduzmete ironiju, onda mi ne ostaje mnogo oružja. Imam veliko poštovanje prema ekipi SAD i treneru Popoviću, a tim rečima sam mojim igračima poslao poruku da smo spremni. Hteo sam da ih ohrabrim, na tome konstantno radim i to mi je jako važno... Ne verujem da sam uvredio bilo koga, a u krajnjoj liniji, svaki takmičar je slobodan da izrazi svoje mišljenje".

On je dodao da su se "orlovima" na putu do Kine dogodile neke neprijatne stvari.

"Prvo je bilo povreda, onda je jedan igrač izgubio roditelja. Nije lako kada morate da ih 'gurate', a istovremeno da im budete podrška i da im ulivate samopouzdanje. Ja sam tom malom frazom pokušao to da uradim", dodao je "Sale Nacionale" i uzvratio:

"Nije mi samo jasno kako ste svi čuli za tu izjavu u roku od dva sata!"

Govoreći o utakmici za plasman od 5. do 8. mesta, u kojoj je Srbija savladala SAD 94:89, Đorđević je rekao da je njegov tim pokazao ponos i dobro reagovao na poraz od Argentine.

"Mislim da su momci izašli na teren sa velikom željom, da se takmiče i da pokažu da smo protiv Argentine imali loše veče, ali da smo dobar tim. Tražio sam od njih da se pokažu u pravom svetlu i kada ne ide. To zajedništvo nas je u prošlosti mnogo puta dovelo na pobedničko postolje i tako smo odigrali i danas", počeo je analizu strateg "orlova".

KREVET I PUTOVANJA

"Pred ovaj meč nam je mnogo pomoglo to što smo dve noći zaredom spavali u istom krevetu. Putovanja i način na koji je organizovan Svetski kup otežali su nam posao, ali nismo mogli protiv toga".

"Počeli smo zaista dobro, šutirali smo odlično, a videlo se da je Amerikancima poraz od Francuske ostao u glavama. Međutim, oni su takođe ponosan tim i reagovali su već u drugoj četvrtini. Nama je samopouzdanje bilo na visokom nivou, tokom utakmice smo pored šuta pronašli i unutrašnju igru, na koju nisu imali odgovor. Zadovoljan sam i našom odbranom. Mislim da smo pokazali sebi za šta smo sposobni".

Upitan kako komentariše igre Bogdana Bogdanovića, koji na Mundobasketu postiže u proseku skoro 22 poena, odgovorio je da samo treba tako da nastavi - kako u reprezentaciji, tako i u svom klubu.

"Napreduje neverovatnom brzinom. Proveo je dve godine u NBA ligi, postao je bolji. On je momak koji voli košarku i uvek radi na sebi. Imao je sjajan turnir. Nije uobičajeno da ekipa koja pretenduje na medalju ima najboljeg strelca, jer takvi timovi moraju da imaju više oružja, ali nemam šta da mu kažem, osim da čestitam na obavljenom poslu".

Srbija je svoju košarkašku predstavu u Donguanu završila ponosno - uz skalp Sjedinjenih Američkih Država u utakmica koja, istini za volju, ne donosi ništa osim prestiža i trenutnog zadovoljstva posle nekoliko teških dana...

Orlovi su kontrolisali utakmicu praktično od prvog do poslednjeg minuta i Ameri praktično nijednog trenutka nisu imali rešenje za raznovrsnu igru naših momaka, što nam je pre svega mnogo nedostajalo protiv Argentine... Ali, veliki su aplauz zaslužili reprezentativci Srbije. Zbog pokazane reakcije, zalaganja, energije i što ne odustaju, čak i kada se sve okrene protiv njih... Zato je ova pobeda odličan temelj za neka bolja vremena.

"Dobra reakcija, ponosna. Spavali smo u istom krevetu i to nam je pomoglo mnogo. Način organizacije ovog takmičenja nam neće pomoći, ali tu ne možemo ništa da uradimo. Momci su izašli sa željom da se takmiče, da pokažu da smo dobar tim i pored teškog poraza. To sam im i rekao, da pokažemo da smo zajedno i kada ne pokažemo. To zajedništvo je vodilo istorijski našu zemlju do podijuma, to učimo i propovedamo svakog dana. Otvorili smo dobro, nisu bili spremni, imali su težak poraz koji im je bio u glavama. Ali, SAD je ponosna zemlja takođe, oni su reagovali u drugoj, ali smo na kraju pronašli i unutrašnju igru na koju nisu reagovali. Ponosan sam i na odbranu", sumira utiske Aleksandar Đorđević i dodaje:.

"Ovo je dobra pobeda. Pokazali smo sebi šta možemo, ali moramo da ispoštujemo takmičenje do kraja".

Njegov avgustovski komentar za Amere "Neka im je Bog u pomoći" i dalje je aktuelna tema u Donguanu...

"Bio sam gost na nacionalnoj televiziji. Ako izvadite ironiju iz mog oružja kao trener, nemam mnogo toga još. Naprotiv, samo sam hteo da ohrabrim momke, da budu samouvereni i sigurni. Na tome radim mnogo, da im budem u glavama. To je bila poruka da smo spremni. Ne verujem da sam bilo koga uvredio. Svaki takmičar je slobodan da misli svoje. Možda sam to i pokazao".

Zahvalio se Aleksandar Đorđević Gregu Popoviču na lepim rečima o Srbiji i srpskim igračima i podsetio koliko je problema imala ova selekcija u pripremi za Mundobasket.

"Pop je imao sjajan komentar na to i cenim to. Gledali smo se, trebalo je da igramo negde drugde. Moramo da prihvatimo to što je sada, da podignemo ekipu, imamo sjajne momke. Mnogo loših stvari se desilo do Kine, povrede i gubici roditelja. Nije lako momcima sve vreme, moraš da ih guraš, da ih podržiš i pokažeš koliko veriuješ u njih".

Bogdan Bogdanović je ponovo bio zvezda vodilja srpskog tima, pa je meč završio s 28 poena...

"On raste neverovatrnom brzinom. Par godina je u NBA, postao je mnogo bolji. On voli košarku onakvu kakva je. Nije mu sredstvo da bi dobio nešto, samo voli košarku. Moraš da imaš više takvih igrača. Ali, nekada je manje više. Ali, Bogdanu ne mogu ništa da zamerim. On igra sa ponosom i lider je ovog tima".

Mala analiza celog dosadašnjeg turnira...

"Očigledno je bila velika želja, sportska dužnost da reagujemo na način. Jesmo tim, grupa koja dugo radi zajedno, znamo šta nam je činiti na ovakvim mečevima. Nekada ide u jednom, nekad u drugom smeru. Treba insistirati na zajedništvu, u porazima i pobedama. O tome smo pričali. Trudio sam se da ih motivišem, iako verujte da je možda ostalo vrlo malo da pokažemo sreću posle ovakve utakmice. Pokazali smo da možemo i te kako dobro da igramo. Ali, nažalost igramo samo za čast, da ispoštujemo maksimalno takmičenje koje nam je mnogo dalo".

Meč sa SAD i pobeda?

"Utakmica kao utakmica... Oni su bili pod šokom. Verujem da je i njih sve iznenadilo, verovatno se nisu pripremali za nas. Mi smo otvorili izvanredno, posle prebacili na unutrašnju igru. Odigrali smo sa dobrom kontrolom i malo izguibljenih lopti. Neke tranzicije da ne primamo je bio ključ, da timski branimo njihovu timsku tranziciju. Sve čestitke momcima, nije lako nikome. Profesionalci smo".

Svestan je i selektor koliko je važno to što je ekipa imala noć više da se odmori i pripremi za duel s Amerima.

"Da budemo iskreni, ova utakmica je došla u teškom trenutku za njih. Spavati duže od dve noći u jednom krevetu, odmoriti se, to je za igrače ključno. Argentina je za sat i po bila ovde, a mi smo pakovali kofere, putovali ceo dan. Zvuči smešno, ali je jedan dobar doručak veoma važan. Imali su treninge da se bolje pripreme. Nema žalbe, jako je teško i zahtevno.

Poruka za kraj...

"Svima nam je jako teško i žao. Uvek kada se okreneš, u karijeri ćeš se setiti Kine i Svetskog prvenstva i šanse koju smo imali. Mnogo toga se izdešavalo od početka. Nemam ni potrebu da pričam o tome".

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar