Vučić sa papom o saradnji Srbije i Vatikana

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu sa Nјegovom svetošću papom Franciskom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji.

Srbija 12.09.2019 | 12:27
Vučić sa papom o saradnji Srbije i Vatikana
Predsednik Vučić je naglasio da je saradnja između Republike Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje. On je rekao da je Srbija dugoročno opredelјena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom Stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavlјanja naših diplomatskih odnosa.

Tokom susreta, predsednik Vučić je istakao da odnose Republike Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih lјudskih prava. S tim u vezi, predsednik Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO.

„Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemelјenu na poštovanju međunarodnog prava“, naglasio je predsednik Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete Stolice po tom pitanju. „Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavlјaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje. Naša strana nastavlјa sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isklјučivo putem dijaloga. Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor“, naglasio je predsednik Vučić na Instagram profilu "Budućnost Srbije".

Tokom razgovora sa Nјegovom svetošću papom Franciskom, predsednik Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj Stolici i papi Francisku na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

BN TV 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Gurko

12.09.2019 10:39

A ledolomac Laktašenko nije prisutan???

ODGOVORITE
Name

ĐES BA

12.09.2019 11:03

A već je bio proljetos, đe će ići opet....prećero bi.... Ima zime i ponovo proljeća za to....

Name

re gurko

12.09.2019 12:21

Šta će svako par mjeseci? Ići će opet kad bude trebalo.

Name

Re

12.09.2019 12:25

On je i dogovorio Vucku ovaj sastanak za danas, hahahahaha.