Oštetila budžet Srpske za pola miliona maraka?

- Poreska uprava Republike Srpske podnijela je Okružnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv vršioca dužnosti direktora Кomunalnog preduzeća "Cvrcka" iz Кneževa čiji su inicijali D. К. zbog sumnje da je činjenjem krivičnog djela oštetila budžet Srpske za 513. 965 КM.

Republika Srpska 12.09.2019 | 11:42
 Oštetila budžet Srpske za pola miliona maraka?
Iz Poreske uprave navode da je izvještaj podnesen zbog sumnje da je D.К, kao odgovorno lice u tom preduzeću, od 3. septembra 2014. do 30. juna 2019. godine, za vrijeme dok je žiro račun preduzeća bio blokiran rješenjima Poreske uprave Srpske, većinu potraživanja naplaćivala u gotovini na blagajni preduzeća, a manji dio potraživanja preko žiro računa sindikalne organizacije.

"Preko blagajne preduzeća, poreski obveznik je svoja potraživanja za prodatu vodu i druge usluge naplaćivao angažujući inkasanta, izbjegavajući na taj način naplatu preko žiro računa preduzeća", pojašnjeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da je dio svojih potraživanja, koje je ovaj poreski obveznik naplaćivao preko žiro računa sindikalne organizacije preduzeća, naplaćivao tako što je određenim kupcima izdavao fakture za prodatu vodu i izvršene usluge sa instrukcijom za plaćanje preko žiro računa sindikalne organizacije, a ne žiro računa Кomunalnog preduzeća "Cvrcka" koji su bili u blokadi jer bi ta uplata zbog pokrenutog postupka prinudne naplate bila povučena na račun javnih prihoda Srpske.

"Osumnjičena je potom ta sredstva, prikupljena naplatom preko blagajne i žiro računa sindikalne organizacije, koristila za isplate neto plata radnicima preko blagajne i plaćanje obaveza prema dobavljačima, a ne za plaćanje poreske obaveze zbog koje su žiro računi komunalnog preduzeća bili u blokadi. Na taj način počinila je krivično djelo nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica, zbog čega je budžet Republike Srpske oštećen za 513.965 КM", istaknuto je u saopštenju.

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske će, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Srpske. 

(Srna)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Sima

12.09.2019 10:47

Nije jedina ima tih sto su ostetili drzavu da im 5 zatvora nebi pomoglo.

ODGOVORITE
Name

Sir Oliver

12.09.2019 10:55

Pa davala plate radnicima, da je dijelila sa političarima niko ju ne bi dirao..nije potkovala..

ODGOVORITE
Name

E

12.09.2019 11:09

nije znala!samo da je potkovala moglla je milionskeee pa do milijardiii! i jos bi bila unpredjenaaaa

Name

GRUJO

12.09.2019 11:30

DAVALA ZA PLATE ONO MALO BIJEDNIH RADNIKA ŠTO JE BILO.. POLITIKA OTELA BEZ DIOBNOG BILANSA ODVOZ SMEĆA A OVOJ BIJEDI OSTAVILA VODU KOJU PUMPA PUMPAMA NA STRUJU. NI OD KOGA NIJE BILO POMOĆI JER SU POJEDINI NAČELNICI A POSEBNO SNSD ČEDO VUKOVIĆ POSEBNO PRED IZBORE POZIVAO NAROD DA NEPLAĆA VODU JER JE DOŠAO NOVI VODOVOD KOJI NIKAD NIJE PRORADIO KAKO TREBA.. UĐITE GOSPODO IZ PORESKE AKO SMIJETE U KNTROLU INVESTICIJA NA PUTEVIMA OPGŚTINE A POSEBNO U ŠUMARIJU I ODVOZ OBLOVINE. POSEBNA PRIČA SU PRIVATNE MALE PILANE KOJIH JE PUNO GRADSKO PODRUČJE. U SVEMU JE BITNO DA JE OVA FIRMA I PORED SVE NEBRIGE OPŠTINE REDOVNO SNABDIJEVALA GRAĐANE VODOM.. AKO NIJE PLAĆALA POREZ JER NIJE IMALA NI ZA PLATE REDOVNO PA ŠTA ONDA REĆI ZA ONE FIRME KOJIMA ODGAĐATE PLAĆANJE POREZA,REŽIMSKI IGRAČI,ZA ENORMNO TROŠENJE BUDŹETSKIH SREDSTAVA.. JASNO JE VAMA DA TE PARE OVA BIJEDA NIJE ODNIJELA KUĆI,NEGO JE KRIVA ŠTO PRVO NIJRE DALA VAMA DA TROŠITE KOLIKO HOĆETE NEGO SE DRZNULA DA PRVO PODIJELI PLATE ONOJ BIJEDI. NEKA VAM JE NA DUŠU DUŠMANI I

ODGOVORITE
Name

A

12.09.2019 11:34

Dal je baja "iteke" omastio prste ???

ODGOVORITE
Name

To To

12.09.2019 11:54

inicijali za kradju pola miliona, jer je neka snsd-ovka , a momak od 19 uzeo busilicu i motorku zbog ne isplacene plate , a gazda dudukov pa ide ime, prezime, ime oca, slika ,tekst uhapsen opasan kriminalac , a momak grbacio za 30 bez hrame od 7 do 5 i na kraju se morao sam za platu snalaziti! Ko izadje zadnji nek ugasi svjetlo!

ODGOVORITE
Name

re

12.09.2019 13:00

Nije bila oprezna kao ovi školovani kriminalnci burlini u RS.

ODGOVORITE
Name

BOBA

12.09.2019 13:06

KOJI NAZIV FIRME DA TI PAMET STANE .PA U SVE I JEDNOJ FIRMI GDJE POSTOJI KASA I BLAGAJNA SE TO RADI.TO JE PRIMITIVAN NAČIN OBAVLJANJA POSLA.ALI BOŽE MOJ ZATO SE IZ KASE DJELI I ŠAKOM I KAPOM.SVAKI FENING TREBA IĆI U BANKU A NE INKASANTI PA ONDA BLAGAJNA PA ONDA KOVERTE. UŽIVAJTE U PRIMITIVNOM NAČINU RADA.

ODGOVORITE
Name

Brut

12.09.2019 13:25

Sitna riba, gledala da spasi plate radnicima komunalnog i sad drzava pokazuje da radi. Nek ti poreznici dodju u opstinu Sokolac pa da vide sta nepismeni lola radi. Da sam ja taj poreski sluzbenik mene bi bilo stid ovo iznositi u javnost.

ODGOVORITE
Name

Miromo

12.09.2019 13:56

Pa mogli su samo oni koji imaku dodira a to su vladajući treba dnevnica i novi vozni park sramota nožija

ODGOVORITE
Name

Majkic ljepotica

12.09.2019 14:19

Hajmo srbovati na tv rs dok dodik isplati svoje uhljebe vama sledi povecanje poreza

ODGOVORITE
Name

Crni Bombarder

13.09.2019 06:42

A što ne blokirate račune Mitalu? Ko je tu počinio krivična djela?

ODGOVORITE