Počinje EP za odbojkaše! Čemu se nada Srbija?

Srbija sa novim kormilarom napada medalju, Francuzi oslabljeni na startu. . .  Posle neuspešnih kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju smena na klupi Orlova. Slobodan Kovač debituje na velikom takmičenju na klupi Srbije. Zbornaja brani titulu, a naša reprezentacija bronzu iz Krakova pre dve godine. Ervin Ngapet propušta prve tri utakmice zbog povrede. Šampionat se igra u četiri zemlje, odnosno devet gradova. Na papiru Francuska, Poljska i Rusija najjači.

Ostali sportovi 12.09.2019 | 13:23
Počinje EP za odbojkaše! Čemu se nada Srbija?
Kovač debituje na klupi Srbije – mogu li "orlovi" do zlata? Evropsko prvenstvo za odbojkaše kreće u četvrtak utakmicom između Bugarske i Grčke (14.15).

Ove godine šampionat Starog kontinenta održava se u četiri zemlje – Belgiji, Francuskoj, Holandiji i Sloveniji.

Biće ovo prvo veliko takmičenje za legendarnog Slobodana Kovača na klupi Srbije, koja brani osvojenu bronzu pre dve godine u Krakovu.

Naši odbojkaši nisu uspeli da se iz prvog puta plasiraju na Olimpijske igre i zbog toga, ali i prethodnih rezultata, došlo je do smene Nikole Grbića.

Na njegovo mesto postavljen je Kovač, koji će pokušati da na ovom Evropskom prvenstvu odvede "orlove" korak dalje – do finala.

Svi znaju da to neće biti nimalo lako, Srbija se nalazi u grupi sa domaćinom Belgijom, vicešampionom Evrope Nemačkom, ali i Španijom, Slovačkom i Austrijom.

Plasman u osminu finala obezbediće po četiri najbolje selekcije iz svake grupe i potom se igra po sistemu eliminacija.

Kovač nije napravio mnogo promena u odnosu na sastav koji je Grbić pozvao za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre.

Tu su nosioci ove ekipe Aleksandar Atanasijević, Marko Podraščanin, Srećko Lisinac i drugi, a na Evrovoleju debitovaće Vuk Todorović, mladi tehničar koji će svoju šansu tražiti ako Jovoviću ne bude išlo.

Srbija će u prvom meču igrati protiv Nemačke u reprizi polufinala prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva. Tada su "panceri" slavili u pet setova i naši odbojkaši imaće motiv više.

Potom slede dueli sa Slovačkom, Španijom, Belgijom i na kraju Austrijom.

Srbija zlato na Evropskom prvenstvu nema od 2011. godine i svi se nadaju da bi Slobodan Kovač i ekipa mogli da dobrog rezultat.

Titulu brani selekcija Rusije koja je u velikom finalu pre dve godine savladala Nemačku, a pažnju na ovom takmičenju bi trebalo obratiti na Poljake, Italijane, Francuze, Slovence...

Mnogo reprezentacija konkuriše za medalju, a među njima je i Srbija. Evropsko prvenstvo traje do 29. septembra.

Odbojkaška uzbuđenja posle Ankare sele se u Francusku, Holandiju, Belgiju i Sloveniju. Narednih 17 dana na programu je Evropsko prvenstvo za odbojkaše. Kao u konkurenciji dama i kod muškaraca igraće se u četiri zemlje, odnosno devet gradova. Domaćini šampionata Starog kontinenta biće Monpelje, Pariz, Nant (Francuska), Roterdam, Amsterdam, Apeldorn (Holandija), Brisel, Antverpen (Belgija) i Ljubljana (Slovenija). Finale i borba za bronzu igraće se u prestonici Francuske Parizu.

Sistem takmičenja je jednostavan. Po četiri reprezentacije iz četiri grupa izboriće plasman u osminu finala. Titulu od pre dve godine iz poljskog Krakova brani Rusija koja je u finalu bila bolja od Nemačke posle pet setova.

Posle neuspešnog kvalifikacionog turnira u Bariju za plasman na Olimpijske igre u Tokiju naredne godine došlo je do promene selektora u Srbiji. Umesto Nikole Grbića na klupu je seo Slobodan Kovač. Iskusni stručnjak vodio je dosad već dve reprezentacije Iran i Sloveniju.

Kovač se oslonio na stare snage. Napravio je samo jednu izmenu u odnosu na ekipu koju je vodio Grbić u Bariju. Umesto drugog tehničara Alekse Bataka u timu je Vuk Todorović koji će debitovati na velikom takmičenju. Srbija je u krugu selekcija koje pretenduju na odličja. Orlovi brane bronzu od pre dve godine iz Krakova kada su pobedili Belgiju posle pet setova. Prethodno, naša reprezentacija je poražena u polufinalu od Nemačke. Prvu fazu Evropskog prvenstva naša selekcija igraće u Belgiji, u Briselu prvi meč sa Nemačkom u petak (15.00), dok će ostala četiri deula u Grupi B da odigra u Antverpenu.

Plasman među prve četiri selekcije ne bi trebalo da bude problem. Najveći rivali u grupi biće nam vicešampion Evrope Nemačka i četvrtoplasirana sa prošlog EP, domaćin Belgija. U odnosu na Bari srednji bloker Marko Podraščanin je potpuno spreman, za razliku od prošlog meseca kada je bio rovit posle operacije. On bi trebalo da zauzme mesto u startnoj postavi pored Srećka Lisinca. Prvi korektor je Aleksandar Atanasijević, tehničar Nikola Jovović. Na mestu primača servisa siguran je Uroš Kovačević, dok Marko Ivović i Nemanja Petrić konkurišu za startnu postavu. Na liberu bi minutažu trebalo da podele Neven Majstorović i Nikola Peković. Šansu sa klupe čekaju rezervni korektor Dražen Luburić i blokeri Petar Krsmanović i Aleksandar Okolić.

Na papiru tri najjače selekcije su domaćin Francuska, branilac titule Rusija i dvostruki uzastopni šampion sveta Poljska. Najjača grupa se igra u Monpeljeu gde su favoriti Francuska, Italija i Bugarska. Trikolori će na startu takmičenja da budu oslabljeni neigranem najboljeg igrača, primača servisa Zenita iz Kazanja Ervina Ngapeta. On je u prijateljskom susretu protiv Nemačke u Parizu osetio bol u rebrima. Posle pregleda u bolnici u Monpeljeu ustanovljena je povreda mišića i on će preskočiti uvodna tri meča Galskih petlova protiv autsajdera Rumunije, Grčke i Portugalije, ali bi mogao da se priključi saigračima sredinom sledeće nedelje kada su odlučujući mečevi u Grupi A protiv Bugarske i Italije.

Rusija u Ljubljanu stiže sa najjačim sastavom, sa Maksimom Mihajlovim, Dmitrijem Volkovim, Jegorom Kljukom i Artjemom Volvičem. Prethodne dve sezone Zbornaja je osvojila Ligu nacija. Ove godine je bila bolja od SAD u finalu u Čikagu iako je igrala bez tandema vicešampiona Evrope Zenita, Mihajlova i Volviča. Oni su se vratili u selekciju prošlog meseca kada je izboren plasman na Olmpijske igre u Tokiju. Rusija je šampion Evrope pošto je pre dve godine u finalu u Krakovu pobedila Nemačku. Prošle godine je napravljen kiks na Svetskom prvenstvu u Italiji i Bugarskoj kada Rusi nisu stigli do borbe za medalju.

Poljaci su prošle godine odbranili titulu svetskog šampiona u Italiji, ove godine su iako oslabljeni bili treći u Ligi nacija, a u konkurenciji Francuske prošlog meseca su lagano uspeli da pobede na kvalifikacionom turniru i izvade vizu za Tokio 2020. godine. Tada je za Poljsku debitovao najbolji odbojkaš današnjice Vilfredo Leon, rođeni Kubanac koji je promenio državljanstvo i ovog leta stekao pravo da igra za novu državu. On će biti glavni adut belgijskog stručnjaka Vitala Hejnena, koji će naredne sezone sa klupe da predvodi Peruđu. Ipak, svetski šampion neće biti u najjačem sastavu. Nedostaje Bartoš Kurek, MVP prošlog Svetskog prvenstva u Italiji. On je ove godine propustio sve reprezentativne akcije.

Osim Srbije, u krugu selekcija koje mogu da se domognu medalje je i Italija koja stiže u Monpelje u najjačem sastavu sa Ivanom Zajcevim, Osmanijem Huantorenom, Simoneom Đanelijem...Prošlog meseca Azuri su pregazili u Bariju Srbiju u odlučujućem meču za plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Od ostalih reprezentacija, Bugarska sa prošle sezone korektorom evropskog šampiona Lubea Cvetanom Sokolovim može makar do četvrtfinala, a prijatna iznenađenje mogli bi da budu domaćina Belgija i Slovenija. Autsajderi su Crna Gora i Severna Makedonija koji debituju na Evropskom prvenstvu.

SASTAV SRBIJE

Selektor Slobodan Kovač na put u Belgiju je poveo 14 odbojkaša – tehničari Nikola Jovović i Vuk Todorović; korektori Aleksandar Atanasijević i Dražen Luburić; libera Neven Majstorović i Nikola Peković; srednji blokeri Srećko Lisinac, Marko Podraščanin, Petar Krsmanović i Aleksandar Okolić; primači servisa Uroš Kovačević, Marko Ivović, Nemanja Petrić i Lazar Ćirović.

RASPORED SRBIJE

Petak, 13. septembar, 15:00 Srbija – Nemačka (Brisel)
Nedelja, 15. septembar, 18.30 Srbija – Slovačka (Antverpen)
Ponedeljak, 16. septembar, 20.30 Srbija – Španija (Antverpen)
Sreda, 18. septembar, 20.30 Srbija – Belgija (Antverpen)
Četvrtak, 19. septembat, 20.30 Srbija – Austrija (Antverpen)

Izvor: mozzartsport/B92

Foto: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar