Obrazovni kadar u RS ne odgovara tržištu rada

Uredba o standardima zanimanja svih 13 struka koje postoje u Srpskoj bi trebalo da bude završena do kraja godine. Bolni rezovi koji se neće svidjeti ni roditeljima ni nastavnicima sa drugačijom upisnom politikom slijede od sledeće školske godine. To znači da će društveni smjerovi kojima je tržište rada u Republici Srpskoj pretrpano imati manje upisnih mjesta.

Republika Srpska 11.09.2019 | 20:48
Obrazovni kadar u RS ne odgovara tržištu rada
Realni sektor ne poznaje mnoga zanimanja za koja se trenutno školuju srednjoškolci u Srpskoj, poput tehničara za avio saobraćaj ili hemijskih tehničara.

Dodatni problem na tržištu rada pravi i kadar koji se obrazuje u Republici Srpskoj, a odlazi u inostanstvo. Zanimanja ugostitelja i trgovaca su prijeko potrebna Srpskoj, a postoji i interesovanje za ovu srednju školu, potvrđuje profesor Miloš Kolundžija, ali s problemom odlaska u inostranstvo.

 Republički pedagoški zavod RS sastavio je radne grupe koje će se pozabaviti odnosom trenutnih zanimanja u obrazovnom sistemu RS i potrebama tržišta rada, a njihovi prvi rezultati sa terena se očekuju početkom novembra ove godine.



BN TV

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Potpzno ste izgulili kompas

11.09.2019 19:02

Ne ocekujte nista sa tim platama, ni migranti sto dolaze to ne prihvataju.

ODGOVORITE
Name

Veber

12.09.2019 06:53

Mi tržište rada i nemamo, jer namamo privredu nego nekakav privatluk-mafijašluk-lopovluk pljačkašnice. Privatnici ne mogu biti privreda. Oni postoje za sebe a ne za narod. A država neće da napravi privredu jer se iz nje povukla. Da postoji ozbiljna država i vlast, a ne postoji, oni bi gradili i osnivali privredne gigante i na bazi visokih tehnologija i velikih prirodnih reseursa koje imamo razvijali snažnu privredu. To Zapad ovde nije želeo, i zato je uveo privatluk mafijašluk da se pojedicni bogate, a narod da bude pretvoren roblje, sirotinju koja izumire i napušta ovu zemlju. Ovakvim privatnicima trebaju samo brvari, varioci, zidari, stolari, vozači, trgovci. To je sve. I za to postoji veoma ograničen broj radnih mesta. Tako oni vide narod, kao svoje podanike i robove, koji će da rade po 12 sati 25 dana za 300 evra gore navedene poslove. Privatinici smatraju da mi nismo ni predviđeni za nešto više da znamo, niti da treba da živimo na ovim prostorima. Upravo isto ovako je i Vizantija nestala, nakon potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa Zapadom i privatluka mafijašluka koje je zavladao i razarao državu.

Name

re

12.09.2019 07:14

Sa uništavanjem privrede u privatizaciji, uništili su i obrazovani sistem. Niti imamo obrazovni sistem niti privredu za koju bi obrazovni sistem trebao raditi.

Name

Re veber

12.09.2019 07:18

Što se tice privatnika to se slazem da gledaju svoj interes. Sto se tice drzave morate svatit da beiha nije drzava i nemoze biti.sto vi pokušavate i pojedini strani ostapleri silom nametnuti.morate svatit da je beiha podijeljena davne 92 i da ce tako biti.samo u tome imaju politicari korist .kako ako si pametan prokontaces

Name

Skeptik

11.09.2019 19:21

Pa da, razni pravnici, ekonomisti i menadžeri su po partijskim linijama već su zatrpali državni sektor i tamo više nema mjesta i gore pomenuti svim silama čuvaju svoju poziciju. Ostali marš u realni sektor. A to koja zanimanja su kao nepotrebna možemo pronaći na privatnim "fakultetima" odakle će se nastaviti regrutacija i obuka budućeg potrebnog kadra u nerealnom sektoru.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

11.09.2019 20:48

A sta ovaj strucnjak Trivic sa krpom u grlu pametuje stalno! Kao vegeta je, u sve se mijesa!

ODGOVORITE
Name

Lopovska posla

11.09.2019 21:03

Nece moci, novi svjeze roblje vasim umrezenim kriminalcima.

ODGOVORITE
Name

Kovacević-Mazalica

11.09.2019 21:25

Prekvalifokovaćemo podmladak SNSD-a pa neka rade u BEMI i drugim "poljima pamuka"

ODGOVORITE
Name

ZNAS OVAJ,

11.09.2019 22:52

To je jasno svakom, samo se krenulo u gradove, neka djete nesto izuci pa cemo ugurniti negdje,Predavanja su ostala u rukama staraca zbog partiskog pripadanja koji niti su htjeli niti imali gdje ni od koga sta da nauce, Trebalo samo uciti ono sto da se manje radi a da je dobro placeni,Poznastvo i korupcija cvjeta Kad cujem da ovi koji par mjeseci na Zapadu vec daju ocjene kako nase skolstvo bolje i teze a nista neznamo a o karakteru iponasanju da se ne govori, Ove godine navrsavam 50 godina u njemackoj i radio i stekao penziju u Siemensu i vidio sam sta oniznaju!

ODGOVORITE
Name

Титаник

12.09.2019 02:12

Све би се то запослило да има привреде. На западу кад нестане мед.сестара рећи ће може и ветеринарски техничар.

ODGOVORITE
Name

Hemicar

12.09.2019 06:45

Cudi me da neko ko se bavi upisnom politikom u srednje skole, kao sto je gdin Trivic, ne zna da se vec dvije godine ne upisuĵu hemijski tehnicari u Tehnolosku skolu. Toliko o ozbiljnosti onih koji odlucuju

ODGOVORITE
Name

Mica

12.09.2019 06:58

Privatnicima i tajkunima treba neko da guli za dzaba a oni da se bogate. Kakav obrazovni kadar ja sam zavrsio fakultet pa ne radim sa fakultetom a u drzavnoj sam firmi. Trulo drustvo trula infrastruktura a i kurta i murta vlada i naredjuje. Fuj drzavo

ODGOVORITE
Name

Direkt

12.09.2019 10:28

Naravno da ne odgovara, kad sve uvozimo. Zato sve sto je visak ce pozaposliti Evropa i svijet. Nijedna skola nije uzaludna u globalizaciji. Drzava treba da natjera uvoznike da pocnu proizvoditi. To je jedini spas.

ODGOVORITE